Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases Open kaart spelen over vitaliteit
cases

Open kaart spelen over vitaliteit

Werken aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit begint met een goed gesprek. Vitaal leiderschap kun je immers pas invullen als je weet wat er leeft bij medewerkers. Spelkaarten kunnen de drempel om zo’n gesprek te voeren verlagen. Hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de ervaringen van supermarktconcern Detailresult Groep?

Voor sommige organisaties kan het een behoorlijke cultuurverandering betekenen als duurzame inzetbaarheid prominent op de agenda wordt gezet. Om medewerkers zelf de regie te geven over hun eigen inzetbaarheid, moet je als leidinggevende andere gesprekken voeren. Dat kan voor zowel medewerker als leidinggevende lastig zijn. De Vitaal LeiderschapsKaarten die Zilveren Kruis ontwikkelde kunnen een hulpmiddel zijn waarmee zij samen kunnen onderzoeken hoe hun vitaliteit beter kan.

Het idee erachter

De set Vitaal LeiderschapsKaarten bestaat uit acht kaarten die een stelling bevatten. In een gesprek kan de leidinggevende samen met de medewerker theoriekaarten bespreken met een stelling, zoals ‘zonder veerkracht geen vitaliteit’. Zij kunnen bijvoorbeeld een rapportcijfer geven aan hun eigen veerkracht. Daarna kan met een aantal dialoogkaarten verder worden gepraat over vitaliteitsthema’s, zoals beweging. Dat nodigt uit om bepaalde knelpunten met elkaar te bespreken.

Onderdeel van programma duurzame inzetbaarheid

Detailresult Groep, eigenaar van de supermarktketens Dirk en Dekamarkt, heeft een eigen draai gegeven aan de leiderschapskaarten. “We willen goede voorwaarden creëren zodat medewerkers meer eigen regie nemen in duurzame inzetbaarheid”, zegt Sharon Werkhoven, programmamanager Duurzame Inzetbaarheid. “Als retailbedrijf zijn we veelal gericht op doen en het optimaliseren van processen. Met behulp van die kaarten kan je ook een andere kant belichten die niet direct zichtbaar is. We stellen dan vragen als: hou ik het werk nog wel vol en bestaat mijn baan nog over tien jaar?”

Lees hier meer over hoe je zelf je eigen vitaliteitsbeleid kunt vormgeven!

Mijn Koers

De kaarten zijn aangepast aan het programma Mijn Koers. “We hebben de set in vier categorieën verdeeld: algemene vragen en vragen op het gebied van onze pijlers Gezondheid, Veiligheid en Loopbaan. Hier en daar hebben we nieuwe vragen bedacht, zoals ‘wat zie je jezelf over vijf jaar voor werk doen en hoe ga je dat bereiken?’ en ‘hoe denk je dat je werk er over tien jaar uitziet? Bestaat je baan dan nog?’”

Helpt bij bespreekbaar maken

De kaarten worden nu ruim een jaar gebruikt bij Detailresult. “De set lost niet alle problemen op, maar het draagt bij aan het bespreken van onderbelichte thema’s. Werkhoven geeft een voorbeeld: “Er werd bijvoorbeeld gevraagd of iemand ’s nachts wakker ligt van zijn werk. Een medewerker merkte dat hij naarmate hij ouder werd, minder goed kon omgaan met later doorwerken. Dat gaf problemen bij het inslapen. Hij merkte dat hij meer hersteltijd nodig had en een avonddienst minder makkelijk kon combineren met een vroege dienst. Die kaarten brachten dus direct iets naar boven waar normaal gesproken niet over gepraat wordt.”

Zelf wat hulp nodig bij vitaliteitsbeleid? Vraag het aan een vitaloog!

Stimuleer de dialoog

Medewerkers gaan zelf ook met de kaarten aan de slag. “Binnen onze afdeling logistiekzijn de kaarten bijvoorbeeld gebruikt als inspiratie voor speciale themakamers rondom duurzame inzetbaarheid. Ze hebben de kaarten uitvergroot en aan de muur gehangen om zo het gesprek te stimuleren. Iedereen geeft het op zijn eigen manier vorm”, zegt Werkhoven.

Doorvragen en luisteren

De kaarten helpen bij Detailresult om een ander soort vragen te stellen aan medewerkers en om langer stil te staan bij wensen en problemen. “Nu worden de vragen net wat scherper gesteld. Dat past ook bij de training die we onze 400 leidinggevenden hebben gegeven in het voeren van een goed gesprek: doorvragen, beter luisteren en de regie bij de medewerker laten. Dan komen er andere onderwerpen naar voren.”

Concreet werken aan vitaliteit kan met deze 9 stappen!

Het is even wennen

De 22.000 medewerkers reageren verschillend op de nieuwe manier van gesprekken voeren. “De een vindt het fijn, de ander wil liever wegblijven van verandering. Af en toe slaat iemand dicht, of kan niet goed zeggen wat hij of zij wil. Zo’n verandering heeft tijd nodig. Vragen zijn soms lastig en confronterend. Leidinggevenden willen nog weleens oplossingen bedenken voor medewerkers. Dat is heel goed bedoeld, maar de medewerker moet juist voor zichzelf bedenken hoe zijn toekomst eruit gaat zien. De kaarten zijn dus soms ook een startpunt voor medewerkers om zich bewust te worden van wat zij zelf willen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zilveren Kruis.

Lees het hele artikel op PW., eerste publicatie door Rob van de Laar op 18 dec 2019Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : cases, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid