Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Oudere werknemers: worden ze de norm?
Blog

Oudere werknemers: worden ze de norm?

Gelukkige oudere werkneemster

Gaat de macht van het getal dan eindelijk in het voordeel werken van de ouderen? In 2019 zijn ruim 5 miljoen werkenden de 50 jaar gepasseerd. Camiel Geerders, adviseur zorg en bedrijfszorg CZ ziet dat zijn blog op PW niet als probleem.

Vergrijzing houdt werkgevers bezig. Elke week krijg ik er wel een vraag over. ‘Wat moet ik doen?’ ‘Hoe houd ik mijn mensen up and running?’ In 2019 zijn ruim 5 miljoen werkenden de 50 jaar gepasseerd. Maar wanneer zoveel mensen een bepaalde leeftijd hebben, vormen ze in mijn ogen eerder een nieuwe standaard.

De nieuwe standaard

Feit is dat ouderen grotere kans hebben op klachten, krachtverlies en levensbedreigende ziekten. Dit verhoogde risico zorgt ervoor dat ouderen gemiddeld langer verzuimen. Verder laten onderzoeken zien dat ouderen minder productief zijn en minder flexibel, al verschilt dat per branche en per persoon.

Hoe zet je mensen in?

Wanneer mensen 35 jaar zwaar lichamelijke arbeid hebben verricht, zullen ze waarschijnlijk in een lager tempo werken. En voor medewerkers die niet met computers zijn opgegroeid, geldt ongetwijfeld dat ze zich minder snel aan digitale ontwikkelingen aanpassen dan jongeren voor wie internet, robotisering en apps het leven bepalen. Maar ouderen hebben meer vakkennis en melden zich minder vaak ziek. Het is de vraag wat je hier als werkgever mee doet en hoe je mensen inzet.

Ouderenbeleid

Vier op de tien ondernemingen in Nederland hebben ouderenbeleid geformuleerd. Vaak resulteert dit in een kortere werkweek of een extra hersteldag. Het komt erop neer dat werkgevers hun medewerkers het liefst ontzien. Toch blijkt het beter te zijn om een leeftijdsfasebewust gezondheidsbeleid te hanteren en mensen vitaal te houden en bewust te maken van hun mogelijkheden. Wie gezond leeft, blijft productief en is langer inzetbaar.

Ploegendiensten

Een van mijn klanten kwam er achter dat medewerkers rond hun 50ste problemen kregen met ploegendiensten. Hun waak-slaap-ritme veranderde, waardoor klachten ontstonden. De werkgever wilde, als oplossing, iedere vijftigplusser ontzien met ploegendiensten. Maar dat bleek niet de oplossing. Niet alleen omdat heel veel medewerkers de vijftig waren gepasseerd, maar ook omdat de medewerkers hun huishouden hadden geënt op de extra onregelmatigheidstoeslag. Daarom hebben onze interventie-experts onder andere workshops georganiseerd, die ertoe leidden dat de medewerkers nu meer rust nemen en gezonder zijn gaan leven.

Nieuwe standaard in vitaliteit

Doordat zóveel werkenden ouder zijn dan 50 zijn ze niet alleen op de werkvloer, maar ook op het gebied van vitaliteit de nieuwe standaard. Ze moeten beseffen dat zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en inzetbaarheid. De werkgever kan ze een handje helpen. En als zorgverzekeraar helpen wij de werkgever dan weer met inzicht, advies, interventies en financiering. Zo houden we personeel een werkend leven lang productief en de zorgkosten beheersbaar.

Camiel Geerders, adviseur zorg en bedrijfszorg CZ

Lees het complete blog op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid