Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ouderen langer maar ook beter laten doorwerken
Achtergrond

Ouderen langer maar ook beter laten doorwerken

Oudere werknemers fit houden tot het pensioen; dat is vaak de eerste associatie bij ‘duurzame inzetbaarheid’. Maar er is meer mogelijk. Ook op initiatief van de ondernemingsraad. Op OR/Net vertelt Tineke de Rijk over een opmerkelijk initiatief bij een industrieel bedrijf in de overgang.

Het is een onontkoombaar thema. Duurzame inzetbaarheid. Het gaat niet alleen over gezondheid maar ook over motivatie, vakbekwaamheid en werk-privé balans. Een aansprekende definitie, maar hoe daaraan vorm te geven? Hoe voorkomen we dat dit verwordt tot een wens-onderwerp zonder prioriteit?

Generatiedenken

Een voorbeeld van mensen duurzaam inzetten is het ‘generatiedenken’ bij CSi industries. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en onderhoudt complexe logistieke en palletiseer-systemen voor de Fast Moving Consumer Goods industrie. In de relatie met de klanten vormt duurzaamheid in productie en producten een belangrijk uitgangspunt. Mede daardoor verwerft het bedrijf zich een internationale positie. CSi heeft de omslag gemaakt van een traditioneel productiebedrijf naar een professionele projectenorganisatie. De ondernemingsraad van CSi industries krijgt in dit project ondersteuning vanuit het A+O fonds Metalektro. Mede daardoor is er het plan ‘Duurzaam Meedoen’ ontwikkeld.

Unieke kennis en ervaring

Veel ‘oude’ medewerkers maakten deze transformatie bewust mee en deden zo in de praktijk veel unieke kennis en ervaring op. Dat is van groot belang, want de aard van het werk vereist specifieke inzet, creativiteit en betrokkenheid. Door zich in de praktijk te ontwikkelen hebben veel medewerkers gedurende hun dienstverband bijgeleerd. Dit maakt de harde kern van ervaren en professionele mensen essentieel. De ondernemingsraad is wordt door directie en HR inhoudelijk zowel bij strategische als uitvoeringsbesluitvorming betrokken.

Ervaren medewerkers gaan met pensioen

Het verloop is niet hoog, het ziekteverzuim voor deze branche is relatief laag: nog geen 3 procent. De gemiddelde leeftijd is met 49 jaar aanzienlijk. De komende tien jaar zullen zo’n veertig ervaren medewerkers met pensioen gaan. Dit was de directe aanleiding voor de or om duurzame inzetbaarheid op de overlegagenda te zetten. Hierbij speelt het vraagstuk ‘fit doorwerken’, evenals de borging van kennis en ervaring. Niets doen zou binnen enkele jaren tot grote problemen kunnen leiden.

Oud en jong moet langer doorwerken

Het gaat om meer dan die ‘oudjes’ goed naar hun pensioen brengen. Terwijl ouderen vroeger leerden tot op het niveau van de bouten en de moeren, zijn de jongeren van nu veel breder opgeleid, maar hebben ze weinig echte praktijkervaring. Dat kan tot veel stress bij hen leiden. Het is denkbaar dat ze bij een project of een eerste bezoek aan een klant niet goed op vragen kunnen inspelen. Coaching door een oudere collega voorkomt dan zowel individuele spanning als risico op problemen met de klant. Ook moeten we voorkomen dat senioren afgeven op jongeren. Die moet je de tijd gunnen. Het al niet eenvoudig om techneuten te vinden, die moet je vervolgens wel behouden. Jongeren kunnen qua arbeidsvoorwaarden ook andere verlangens hebben. Daarop inspelen kan een aantrekkelijke werkgever van je maken.’

Hoe voer je het uit?

Bestuurder en ondernemingsraad delen dit generatiedenken. De volgende stap is: hoe voer je het uit? Tijdens een or-cursus geeft een FNV-adviseur hierover een inleiding. Inhoudelijk en financieel blijkt het mogelijk om, met steun van het A+O fonds, het abstracte idee van duurzame inzetbaarheid in maatwerk om te zetten. Bureau Berenschot maakt een quickscan waar een paar opmerkelijke gegevens uit voortvloeien. Bijvoorbeeld dat de gemiddelde ‘functieverblijftijd’ niet hoog blijkt en dus de kans op ‘vastroesten’ klein.

Opzien tegen langer doorwerken

Oudere werknemers hebben tot nu toe goed kunnen meekomen. Wel komt uit individuele gesprekken naar voren dat een aantal van hen ertegen opziet om tot op hoge leeftijd te moeten werken. Daar dient dus aandacht voor te zijn. De bedrijfscultuur van operationeel werken, eigen verantwoordelijkheid en creativiteit wordt soms ervaren als gebrek aan leidinggeven.

Klankborden en spiegelen

Henk Meeuwissen, or-secretaris CSi industries: “Wanneer we al de genoemde aspecten op een rij zetten, ontstaat er een matrix met gegevens en suggesties voor de aanpak. Zoals het voorstel om door e-Learning kennis over te dragen en talenten te managen. Inspirerend van het A+O-project is ook dat we met drie andere bedrijven konden klankborden en spiegelen. Eén van de leermomenten voor ons is dat mensen zich in drukke tijden terugtrekken op de primaire taken en er dan niet genoeg aandacht overblijft voor de kennisoverdracht tussen ouderen en jongeren.”

Werkgroep

Om de beleidsvoornemens vorm te geven is er een werkgroep ‘Duurzaam meedoen’ ingesteld. Deze bestaat uit een or-lid, een oudere medewerker, een HR-manager, een teamleider en een jongere medewerker. Die werkgroep heeft inmiddels een plan van aanpak ontwikkeld. “We focussen op een aantal punten die in acties zijn omgezet: werkdruk, het zijn van een aantrekkelijke werkgever en kennisborging.”

Individuele gesprekken

Met mensen die nog zo’n drie jaar voor hun pensioen staan, worden individuele gesprekken gevoerd over welk traject hierbij past. Sommigen kunnen en willen bijvoorbeeld met deeltijdpensioen. Maar de ouderen weten veel en hoe week je die kennis nu los? Hoe voorkom je dat die met hen verdwijnt? Hoe maak je dat deelbaar met de nieuwe medewerkers?

e-Learning

Het plan is om kennis van producten en systemen beschikbaar te maken in e-Learning tools. Het kan ook als middel dienen om te checken of mensen het echt begrijpen. Jonge mensen denken anders, verwerken informatie sneller. Voor hen is een leer-variant met gaming wellicht beter. En de bestuurder? Die is samen met HR heel betrokken hierbij. Want wie de jongeren heeft, heeft de toekomst.

Lees het complete artikel op OR/NetPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, cases, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid