Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt Over 5 jaar is de helft ouder dan 50…
Arbeidsmarkt

Over 5 jaar is de helft ouder dan 50…

e8ee6e63aa0c7c96caa507ed40f3d9e2Nederland telt in 2019 zeven miljoen 50-plussers. Dat betekent dat over vijf jaar de helft van de volwassen Nederlandse bevolking ouder is dan 50 jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ook de arbeidsmarkt krijgt een duidelijke grijstint de komende jaren.

In 264 gemeenten is nu al de helft van de volwassenen de 50 gepasseerd. Het meest vergrijsd zijn het Gelderse Rozendaal en het Noord-Hollandse Laren. Het minst vergrijsd is Utrecht. Ook de arbeidsmarkt is flink vergrijst. In de afgelopen tien jaar ging ruim tien procent minder jongeren betaald aan het werk dan het decennium ervoor. En er werken nu tweemaal zoveel ouderen vanaf 60 jaar. Dit bleek begin dit jaar uit het het rapport ‘De kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking’ van ABN AMRO. (Wat zijn de gevolgen voor uw pensioen?)

Minder jongeren aan de bak..
Uit dat onderzoek blijkt dat de arbeidsparticipatie onder jongeren flink is gedaald sinds 2003. Jongeren van 15 tot 20 jaar werken 16 procent minder en onder 20- tot 25-jarigen zijn 8,4 procent minder mensen met een betaalde baan. Volgens het onderzoek heeft deze daling twee belangrijke oorzaken. Jongeren zijn steeds beter opgeleid. Ze leren langer door en maken tijdens hun studie bijna geen deel uit van de potentie?le beroepsbevolking. Een andere mogelijke oorzaak is de voortdurende economische crisis. Hierdoor komen bepaalde groepen jongeren niet of nauwelijks aan een baan en vallen als ‘discouraged workers’ buiten de beroepsbevolking.

.. terwijl meer ouderen werken
Volgens voorspellingen van het CPB stijgt de arbeidsparticipatie onder 55- tot 65-jarigen naar 60 procent in 2020. Met de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd de komende tien jaar groeit de beroepsbevolking ongetwijfeld verder. Het zijn vooral de mensen van 45 jaar en ouder die veel meer zijn gaan werken sinds 2003.

Oudere vrouwen
Vooral de oudere vrouw heeft nu veel vaker een betaalde baan dan 10 jaar geleden: 75% meer vrouwen van 55 tot 60 jaar werkt betaald, en onder de vrouwen van 60 tot 65 jaar is een stijging van maar liefst 200% te zien. Ook de mannen in die leeftijdsgroep werken veel meer: 88%. Dit heeft voor een groot deel te maken met de afbouw van de VUT en de beperking van de WAO als een verkapte regeling voor prepensioen. De groeiende arbeidsparticipatie onder oudere arbeidskrachten is een ontwikkeling die zich ook in de Europese Unie voordoet volgens onderzoeksbureau Eurostat.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsmarkt, Langer doorwerken, Langer werken, Pensioen, Uncategorized, Vitaliteit
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid