Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases ‘Over de bal heen leren kijken in een wendbare organisatie’
cases

‘Over de bal heen leren kijken in een wendbare organisatie’

Verrekijker

“Wat betekent voor jullie duurzame inzetbaarheid?” vroeg spreker en inspirator Evert Hatzmann tijdens het seminar over preventie en duurzame inzetbaarheid voor de verzekeringsbranche. Verslag van een bijeenkomst bol van gedachtenvorming, gepubliceerd op AMWeb.

Het seminar werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA) in samenwerking met VGZ. En Hatzmann zette zich behoorlijk in voor het onderwerp. Er is volgens hem een grote rol weggelegd voor werkgevers om de inzetbaarheid van werknemers te blijven stimuleren. Volgens Hatzmann heeft de impact van duurzame inzetbaarheid pas echt zin als de OR, het bestuur en leidinggevenden er echt aandacht aan willen besteden.

Te pas en te onpas

De termen preventie en duurzame inzetbaarheid zijn begrippen die te pas en te onpas worden gebruikt, meldt de NVIA. Wat betekent preventie en duurzame inzetbaarheid binnen sociale zekerheid eigenlijk, vroeg de NVIA zich af. Hatzmann, eigenaar van Nestor en auteur van het boek ‘Droombaan of Brood op de Plank’, kreeg het publiek goed mee. De termen, die hij iedereen eerst op een papiertje vroeg op te schrijven, vlogen in propjes langs zijn oren. “Ik lees: wendbaarheid, gezond en vitaal de AOW halen, inclusiviteit, je prettig voelen bij wat je doet, geven en nemen, veerkracht, flexibiliteit en het vermogen je aan te passen”, zei Hatzmann terwijl hij de associatieve gedachten van het publiek ontvouwde.

Enorme omslag

Ook de verzekeringsbranche zal aandacht moeten geven aan duurzame inzetbaarheid, meldde Hatzmann: “Bij banken en verzekeraars zien we een enorme omslag. Kaalslag door automatisering en de baanzekerheid verdwijnt.” Hij vroeg zich af: “Wat hebben we nodig om de inzetbaarheid van medewerkers zoveel mogelijk te optimaliseren?”

‘Over de bal heen kijken’

Hatzmann is van mening dat medewerkers meer moeten worden betrokken bij ontwikkelroutes zoals opleidingen en coachingstrajecten. “We moeten over de bal heen kijken zoals Johan Cruyff ooit zei, dat heb je ook nodig bij duurzame inzetbaarheid. De rol voor werkgevers hierin is dat je meer aanbiedt dan een fitnesspas. Vanuit organisatorisch niveau moet er worden geprikkeld zodat bewustwording door de hele organisatie gaat. Denk mee met je mensen.” Aandacht voor duurzame inzetbaarheid levert volgens Hatzmann heel wat op: minder recruitmentkosten, tevreden werknemers en een wendbare organisatie.

De wendbare organisatie

“Wendbare mensen zorgen voor een wendbare organisatie”, aldus Hatzmann. Die wendbaarheid kan de branche goed gebruiken aangezien duurzame inzetbaarheid vooral preventief is en niet curatief.

‘Flex is here to stay’

Spreker Jeroen Breen, algemeen directeur bij Koninklijk Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut, sprak vooral over demografische ontwikkelingen, in 2050 is de helft van de Nederlanders ouder dan 50, en de veranderingen in het sociale zekerheidsstelsel. Hij voorspelde dat big data-analyses de toekomst zullen vormen en dat flexibiliteit in de werkcultuur een belangrijk onderdeel zal worden: “Tweederde van onze kinderen heeft straks een baan die nu nog niet bestaat dus we moeten wel flexibel zijn.” Breen pleitte voor meer ruimte voor werkgevers zodat zij bijvoorbeeld “meer pilots kunnen oppakken bij re-integratieprocessen. Creëer ook een persoonlijke studiepot voor werknemers en stimuleer continuous learning.”

‘Hoe ouder, hoe duurder’

Bart Brenninkmeijer, Market & Business Segment leader health bij adviesbureau Mercer, onderstreepte het belang van lange inzetbaarheid en het belang van zorg hierin. “Hoe ouder werknemers worden hoe duurder. Het verzuim van 55- tot 65-jarigen is groot dus ons belang voor gezonde mensen is groot.” Net zoals Been gaf ook Brenninkmeijer aan dat big data een grote rol gaat spelen: “Data van ziekenhuizen zal steeds belangrijker worden om ziekteprocessen te analyseren.” Voormalig minister Ab Klink, huidig lid raad van bestuur bij VGZ, sprak ook tijdens het seminar en gaf aan dat bij het voorkomen van overbodige zorg inleving in de patiënt/cliënt/werknemer noodzakelijk is en onderstreepte het belang van solidariteit.

(AMWeb, Cindrea Limburg)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : cases, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid