Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
12
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Over de bottom line bij duurzame inzetbaarheid…
Anders werken

Over de bottom line bij duurzame inzetbaarheid…

meten, berekenen, onderzoeken

 

Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van elke onderneming. Met mensen verdient het bedrijf zijn geld. Dus is investeren in gezonde, competente, gemotiveerde werknemers investeren in duurzame inzetbaarheid. Want medewerkers die gezond, flexibel en betrokken zijn, zijn meer tevreden en productiever. Daar heeft de organisatie langer wat aan. Maar hoeveel leveren al die investeringen in de werknemers nu echt op?

Dat is een van die berucht-lastige vragen die HR toch regelmatig opnieuw krijgt voorgeschoteld van het management. Samen met vragen als ‘Hoe kan het dat de uitstroom zo hoog is?’ en ‘Hoe kan het dat mijn ziekteverzuim zo oploopt?’. Vragen waarop niet altijd adequaat een antwoord gegeven kan worden. In elk geval schudt u het niet direct uit uw mouw.

Meetlat

Gelukkig zijn er diverse meetlatten waarlangs u uw inspanningen voor een gezonder en gelukkiger medewerkersbestand kunt leggen. Zoals het Manifest Duurzame Inzetbaarheid uit 2012. Dat onderscheidt vier succesfactoren die zorgen voor de maximale opbrengst van duurzame inzetbaarheid.

1} Betrokkenheid

Wie meer eigen ruimte en verantwoordelijkheid krijgt om zijn vakmanschap uit te oefenen is beter gemotiveerd voor zijn dagelijkse werk. Juist omdat hij en zij sterker het idee heeft een waardevolle bijdrage te leveren aan het succes van de organisatie. Mensen die hun werk als zinvol zien en plezier hebben in hun werk, leveren beteren prestaties en zijn minder vaak ziek.

2} Organisatie

De onderneming moet al het werk goed organiseren. Leidinggevenden moeten hun mensen optimaal ondersteunen, zodat zij de best mogelijke prestatie kunnen leveren.op welk knopje u precies moet drukken, verschil per werknemer. Maar de meeste mensen zullen zich beter ontwikkelen als zij daarvoor de ruimte krijgen. Managers moeten leren loslaten en de hiërarchie minder toepassen. Ook als ze daardoor regelmatig met klamme en jeukende handjes langs de kant staan.

3} Gezondheid

De basis van alle duurzame inzet is een gezonde medewerker. Met een goede gezondheid zullen medewerkers beter in staat zijn om een waardevolle bijdrage te leveren. De onderneming kan de medewerkers bewust maken van het belang van een goede gezondheid en een gezondere levensstijl. Er moet tijd zijn om te herstellen en de werk-privé-balans moet in evenwicht zijn. Dat kan met programma’s die de gezondheid bevorderen, zoals stoppen met roken, fitness, of diëten.

4} Ontwikkeling

Medewerkers zijn het meest productief als ze op het juiste niveau aan het werk zijn, en daarbij met enige regelmaat dat knijpende gevoel hebben dat ze een stapje extra moeten doen. Kunnen doen ook, omdat ze het doel van die extra inspanningen kunnen zien en ze dat leuk, interessant of spannend lijkt. Zo houden ze hun werk langer vol, en worden ze waardevoller voor de onderneming. De organisatie moet die persoonlijke ontwikkeling van harte aanmoedigen, en op alle denkbare manieren mogelijk maken. Bureaucratische en functionele schotten moet u afbreken. Alleen door ontwikkeling blijven we langer ‘aan de gang’.

En dan nu: klinkende munten!

Klinkt goed, deze uitgangspunten voor duurzamer inzetbaarheid. Maar je kunt er nog altijd geen berekening mee maken. TNO en NPDI hebben een rekentool ontwikkeld die u direct inzicht geeft (in keiharde euro’s) wat duurzame inzetbaarheid in een bedrijf oplevert. Met het inzicht in kosten en baten, kunnen werkgevers tot verantwoorde investeringsbeslissingen komen. De tool maakt gebruik van unieke referentiedata over duurzame inzetbaarheid afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Werkgeversenquête Arbeid (WEA), die TNO samen met het CBS beheert. De tool wordt jaarlijks ge-update met deze data. Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei aanstaande vertelt Guido Welter u alles over het gebruik van deze tool. Klik hier voor alle informatie en inschrijfmogelijkheden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid