Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Over de duurzame inzet van een honderdjarige
Blog

Over de duurzame inzet van een honderdjarige

Oude man met lange baard

Een steeds groter gedeelte van de bevolking zal de gezegende leeftijd van 100 jaar bereiken. In ontwikkelde landen zou de helft van de baby’s die nu geboren worden een levensverwachting hebben van meer dan 100 jaar. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op de maatschappij en hoe lang we moeten doorwerken om die in stand te houden. Het is leuk om daar eens over te filosoferen, stelt Marco Hendrikse op HR-Base.

Lynda Gratton en Andrew Scott hebben er zelfs een boek over geschreven. Zij komen tot een heel andere inrichting van de loopbaan. En die andere inrichting is natuurlijk echt noodzakelijk. Je kunt, of misschien moet, tot je 80ste werken. Dat betekent een ‘carrière’ van 60 jaar. Dan kun je niet teren op wat je als twintiger hebt geleerd. Je zult jezelf steeds moeten ontwikkelen, of zelf opnieuw moeten uitvinden.

Duurzame inzetbaarheid

Het is natuurlijk de vraag of mensen überhaupt 60 jaar kunnen werken. Duurzame inzetbaarheid wordt in dat opzicht alleen nog maar belangrijker. Houd je brein het vol? Kan je lichamelijke gesteldheid het aan? Kun je 60 jaar achter een bureau zitten? Of op een vrachtwagenstoel? Is bijvoorbeeld een hovenier in staat om zijn werk naar behoren te blijven doen? Een metselaar? Het antwoord zal vaak nee zijn. Dan moet je dus als maatschappij gaan faciliteren dat bepaalde beroepsgroepen eerder stoppen met werken of dat zij hele andere werkzaamheden gaan uitoefenen. Beide oplossingsrichtingen vragen om radicale keuzes en veranderingen.

Eeuwige student

Gratton en Scott verwachten dat de mens straks wel twee, drie of zelfs meer verschillende carrières in zijn leven heeft. Steeds hele verschillende carrières, met daar tussenin bijvoorbeeld een sabbatical waarin gewerkt wordt aan vitaliteit en fitheid. Je kunt student zijn als je 20, 40 of 60 bent. De implicaties voor HR zullen gigantisch zijn. Maar is het, ‘wie dan leeft, die dan zorgt’, of wordt er hier en daar al voorzichtig nagedacht over een dergelijke toekomst?

HR-Base,Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid