Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Over de grote onbekende die overgang heet
Gezonder werken

Over de grote onbekende die overgang heet

De FNV pleit voor meer aandacht voor de invloed van de overgang op het werk. Uit onderzoek van de vakbond zou blijken dat maar 8 procent van de werkgevers beleid heeft voor omgaan met de overgang op het werk.

Judy Hoffer, dagelijks bestuurslid bij de FNV vindt dat vreemd. ‘Waarom hebben we wel beleid over werken tijdens en rond de zwangerschap, maar niet over de overgang? De overgang is een levensfase die álle vrouwen doormaken. Het hoort bij het leven en dus ook bij het werkende leven.’ En omdat steeds meer vrouwen toetreden tot de arbeidsmarkt en langer doorwerken dan voorheen zouden werkgevers meer rekening moeten houden met vrouwspecifieke levensfasen, zoals de overgang.

Angst voor onbegrip

Ongeveer 1,7 miljoen vrouwen zijn op dit moment in de overgang. De klachten zijn voor elke vrouw wat anders. Maar meest genoemd zijn slapeloosheid, opvliegers en concentratieproblemen. Tweederde van de ondervraagde vrouwen kampt hiermee. Ruim 1 op elke 3 vrouwen in de overgang heeft zich wel eens ziek gemeld vanwege overgangsklachten. Daarvan heeft de helft de werkelijke reden verzwegen uit angst voor onbegrip. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze meer ondersteuning zouden willen van hun werkgever bij het omgaan met overgangsklachten bij het werk.

Psychisch of lichamelijk

Uit eerder onderzoek van CNV Welzijn kwam een soortgelijk beeld. De overgang zorgt voor psychische of lichamelijke klachten bij 84 procent van alle vrouwen. Opvliegers, slapeloosheid en vermoeidheid komen voor bij 67 tot 72 procent van de vrouwen, gevolgd door stemmingswisselingen en hoofdpijn. Die klachten heeft respectievelijk 54 en 30 procent van de vrouwen in de overgang. Een kwart heeft ook psychische klachten.

Meer kennis en belangstelling zijn nodig

De FNV pleit onder meer voor meer kennis over de implicaties van de overgang op hoe vrouwen kunnen werken. Volgens Judy Hoffner schiet die kennis momenteel tekort. ‘Niet alleen bij leidinggevenden, maar ook bij bedrijfsartsen. We krijgen verhalen dat vrouwen al jaren met onbegrepen klachten rondlopen of het stempel ‘psychische problemen’ of ‘burn-out’ opgeplakt krijgen, terwijl het later blijkt te gaan om overgangsklachten. Met een beter beleid op de werkvloer valt er veel te verbeteren.’ De FNV zou het daarom goed vinden wanneer er een richtlijn wordt ontwikkeld voor bedrijfsartsen, zodat er meer kennis en ondersteuning vanuit hen en de werkgever komt over dit onderwerp.

Thuiswerken en de overgang

Thuiswerkende vrouwen in de overgang hebben het in het algemeen wat makkelijker. Ze kunnen zelf hun werktijden bepalen en zelf de verwarming lager zetten. Tegelijkertijd geven veel vrouwen aan dat juist door het alleen thuis zitten hun klachten van neerslachtigheid erger worden.

Dit artikel biedt handvatten voor werkgevers in de omgang met de overgang.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid