Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Over de vreemde effecten van massaal thuiswerken
Gezonder werken

Over de vreemde effecten van massaal thuiswerken

Massaal thuiswerken heeft soms vreemde effecten. Iets meer dan 1 op elke 5 werkenden kwam vorig jaar per (werk)dag maar één persoon fysiek tegen. Dat kan een klant zijn, een collega of een patiënt. Zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020 (NEA) van het CBS en TNO.

Het cijfer is een gemiddelde uit een grote groep van 58.000 werknemers van alle leeftijden, rangen en standen. Ook de mensen die niet thuis kunnen werken zitten in deze cijfers. En de mensen met minder dan één fysieke werkontmoeting per dag. Die groep is in het vorige coronajaar wel tweemaal zo groot geworden, vergeleken met 2019. Het gaat dan vooral om mensen die werken bij financiële instellingen en in communicatieberoepen. Dat lijkt vreemd, maar het komt omdat je juist in deze beroepen makkelijk thuis kunt werken.

Thuiswerken neemt af

Aukje Nauta had eigenlijk verwacht dat meer mensen hoogstens een lijfelijke ontmoeting per werkdag hadden. ‘Het is een indirect signaal dat er weinig thuis wordt gewerkt,’ zegt ze in Trouw. Dat thuiswerken afneemt, kan ook blijken uit de verzuimcijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Elke maand komt er 0,1 procent bij het gemiddelde percentage. Volgens de arbodiensten komt dat vooral doordat meer mensen naar kantoor gaan en daar corona oplopen.

Verzuim loopt op

Eind maart stond het gemiddelde percentage ziekteverzuim op 4,4. Twee maanden eerder, eind januari verzuimden we gemiddeld nog 4,2 procent van onze werktijd. Eind januari had 22 procent van de zieke werknemers met corona het vermoeden dat ze op hun werk besmet waren geraakt. In januari wees  15 procent de werkplek aan als besmettingsbron. In het onderwijs is de grootste stijging te zien in het ziekteverzuim. Dat hangt waarschijnlijk samen met de opening van de scholen, stellen de arbodiensten.

Iedereen minder fysiek contact

Uit de NEA blijken grote verschillen in het aantal ontmoetingen per werkdag. Een duidelijke meerderheid van 57 procent kwam vorig jaar vele mensen tegen op elke werkdag. Zoals collega’s, patiënten, klanten of leerlingen. Vermoedelijk zijn dat de mensen met contactberoepen en de mensen die niet thuis kunnen werken. Maar ook zij hadden duidelijk minder contacten dan vòòr de coronacrisis. In 2018 had 69 procent vele dagelijkse contacten.

Contactmomenten bleven gelijk

Toch is het aantal telefonische en digitale ontmoetingen gelijk gebleven vorig jaar, ondanks dat vele thuiswerken. Wel hadden 9 van elke 10 thuiswerkers in 2020 regelmatig digitaal contact met collega’s of anderen. Ook zag een derde van de thuiswerkers eenmaal per dag een collega, patiënt, klant of leerling in levende lijve. Zeggen ze zelf.

Minder gelukkig?

Worden we ongelukkig van weinig tot geen fysieke ontmoetingen op een werkdag? Ja, zegt Aukje Nauta. ‘Mensen werken niet alleen om geld te verdienen, maar ook voor sociale interactie.’ Toch zeggen de werknemers die vorig jaar vooral thuis werkten dat ze zich niet minder tevreden voelen door het gebrek aan fysiek menselijk contact. Mensen die doorgaans op locatie werken zijn gemiddeld wel iets minder tevreden met hun werk. Ook voelen ze zich iets minder verbonden met hun werkgever.

Creatieve kruisbestuivingen

Volgens Nauta komt vooral de creativiteit te kort bij solitair werken. Die invallen onstaan vooral bij informeel contact bij het koffieapparaat, of tijdens de nazit van een vergadering. En als je dagelijks samenwerkt met leuke collega’s kan dat de nadelen van een saaie baan goedmaken. Valt dat weg, dan worden mensen ongelukkiger in hun werk. Een overstap is dan dichtbij.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid