Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Over de zin en onzin van POP’s ..
Langer werken

Over de zin en onzin van POP’s ..

Het is januari en dat betekent voor veel organisaties weer POP-tijd! Michel den Daas zet op HR-Base de zin en onzin van dat instrument op een rijtje. Ook noemt hij wat voorwaarden die onmisbaar zijn voor het succes van het POP. En als u ze negeert, betekent dat vrijwel zeker falen en frustratie.

Nog even voor wie het echt niet meer weet: Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een afspraak tussen werknemer en werkgever over de persoonlijke ontwikkeling van werknemer.

De zin van de POP

Een POP is een heel goed hulpmiddel om iets over de ontwikkeling van een werknemer af te spreken en vast te leggen. Als een werknemer zich verder wil ontwikkelen in zijn huidige functie of een andere functie ambieert, dan is een POP heel handig. Ook is een POP een goede methode om uit te zoeken wat een werknemer nu precies wil.

Ontwikkelingsdoelen

Er zijn vele mogelijke doelen af te spreken, zolang het maar met ontwikkeling te maken heeft. Verbeteren, specialiseren, doorgroeien, switchen, etc. Maar wat u ook afspreekt: Een POP werkt alleen als de doelstellingen en afspraken helder zijn, haalbaar, meetbaar en concreet (SMART). Daarnaast moet het zo zijn dat beide partijen voor 100 procent achter de afspraken staan.

Verder moet er een duidelijk en haalbaar tijdspad afgesproken zijn (wie doet wat en wanneer) en beide partijen moeten tussentijds checken of men nog op koers zit. Let wel: een POP is een contract tussen twee partijen! Met het maken van de afspraken ben je er niet. Iedereen moet zijn deel doen en afspraken nakomen. Alleen in dat geval werkt een POP.

De onzin van de POP

Veel organisaties werken met een POP omdat ze denken dat dit zo hoort. In dat geval is de POP gedoemd te mislukken. Er worden halve, niet concrete afspraken gemaakt, er is geen helderheid en in veel gevallen verdwijnt de POP in de kast om er vlak voor het volgende POP-gesprek pas weer uit te komen. Doe het dan niet !

Te ambitieus

Een POP hoeft ook niet per se altijd heel ambitieus te zijn. Sommige mensen functioneren prima, zitten lekker in hun vel en hebben hun toegevoegde waarde voor de organisatie. Om er voor te zorgen dat dat zo blijft, is enige ontwikkeling meestal wel gewenst –stilstand is immers achteruitgang- maar maak in deze gevallen niet al te ambitieuze afspraken. Daar wordt de werknemer waarschijnlijk niet gelukkig van en de kans dat afspraken niet nagekomen worden is levensgroot.

Elke dag aandacht

Het is belangrijk om continue in gesprek te zijn met medewerkers. Wacht niet tot het POP-gesprek op de agenda staat. Medewerkers verdienen elke dag aandacht!

Tot slot: Zorg dat het POP-proces onderdeel is van een terugkerende gesprekkencyclus (of doe het helemaal niet).

(HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid