Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
29
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Over de zin en onzin van POP’s ..
Langer werken

Over de zin en onzin van POP’s ..

Het is januari en dat betekent voor veel organisaties weer POP-tijd! Michel den Daas zet op HR-Base de zin en onzin van dat instrument op een rijtje. Ook noemt hij wat voorwaarden die onmisbaar zijn voor het succes van het POP. En als u ze negeert, betekent dat vrijwel zeker falen en frustratie.

Nog even voor wie het echt niet meer weet: Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een afspraak tussen werknemer en werkgever over de persoonlijke ontwikkeling van werknemer.

De zin van de POP

Een POP is een heel goed hulpmiddel om iets over de ontwikkeling van een werknemer af te spreken en vast te leggen. Als een werknemer zich verder wil ontwikkelen in zijn huidige functie of een andere functie ambieert, dan is een POP heel handig. Ook is een POP een goede methode om uit te zoeken wat een werknemer nu precies wil.

Ontwikkelingsdoelen

Er zijn vele mogelijke doelen af te spreken, zolang het maar met ontwikkeling te maken heeft. Verbeteren, specialiseren, doorgroeien, switchen, etc. Maar wat u ook afspreekt: Een POP werkt alleen als de doelstellingen en afspraken helder zijn, haalbaar, meetbaar en concreet (SMART). Daarnaast moet het zo zijn dat beide partijen voor 100 procent achter de afspraken staan.

Verder moet er een duidelijk en haalbaar tijdspad afgesproken zijn (wie doet wat en wanneer) en beide partijen moeten tussentijds checken of men nog op koers zit. Let wel: een POP is een contract tussen twee partijen! Met het maken van de afspraken ben je er niet. Iedereen moet zijn deel doen en afspraken nakomen. Alleen in dat geval werkt een POP.

De onzin van de POP

Veel organisaties werken met een POP omdat ze denken dat dit zo hoort. In dat geval is de POP gedoemd te mislukken. Er worden halve, niet concrete afspraken gemaakt, er is geen helderheid en in veel gevallen verdwijnt de POP in de kast om er vlak voor het volgende POP-gesprek pas weer uit te komen. Doe het dan niet !

Te ambitieus

Een POP hoeft ook niet per se altijd heel ambitieus te zijn. Sommige mensen functioneren prima, zitten lekker in hun vel en hebben hun toegevoegde waarde voor de organisatie. Om er voor te zorgen dat dat zo blijft, is enige ontwikkeling meestal wel gewenst –stilstand is immers achteruitgang- maar maak in deze gevallen niet al te ambitieuze afspraken. Daar wordt de werknemer waarschijnlijk niet gelukkig van en de kans dat afspraken niet nagekomen worden is levensgroot.

Elke dag aandacht

Het is belangrijk om continue in gesprek te zijn met medewerkers. Wacht niet tot het POP-gesprek op de agenda staat. Medewerkers verdienen elke dag aandacht!

Tot slot: Zorg dat het POP-proces onderdeel is van een terugkerende gesprekkencyclus (of doe het helemaal niet).

(HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid