Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
16
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Over een luxeprobleem gesproken…
Langer doorwerken

Over een luxeprobleem gesproken…

vitale oudere

De pensioenleeftijd. Wij raken er niet over uitgepraat, maar we zijn zeker niet de enigen. Ook in de stadstaat Singapore woekert het debat maar voort. Ook daar worden de mensen steeds ouder. Dus moeten ze langer doorwerken. En ook in Zuid-Oost Azië zitten werkgevers niet direct te wachten op oudere sollicitanten…

Te lage rekenrentes, geen indexatie, doorwerken tot je 70 of 75 jaar bent… Alle opties, varianten en mogelijkheden waar het Westen zich druk om maakt, komen ook in Singapore langs. De AOW heet daar Central Provident Fund (CPF), en er zit niet genoeg geld in om iedereen vanaf 65 jaar met pensioen te laten gaan. Dat is daar nog altijd de AOW-leeftijd nu. De Singaporezen hebben er (kennelijk) een gewoonte van gemaakt om al met 62 jaar te stoppen, en hun geld grotendeels op te maken voordat ze 65 jaar zijn en van het staatspensioen kunnen genieten.

Op kosten van de staat leven?

Sommige parlementariërs gruwen van die praktijk. “De overheid moet tegen die mensen durven zeggen dat ze hier niet mee kunnen doorgaan.” Zijn oplossing? Mensen aanmoedigen om langer door te werken. Hoe lang? Minstens tot ze 70 jaar oud zijn, mogelijk zelfs tot 75 jaar. “We worden ook gezonder oud. Als we straks gemiddeld 90 jaar worden, kan het toch niet zo zijn dat mensen eenderde van hun leven op kosten van de staat gaan leven?” Zo stelt deze parlementariër, Cheng het emotioneel op social media.

Je moet wel stoppen

Dat kwam hem (uiteraard) op een barrage aan tegenvuur te staan. De meeste reacties wezen de heer Cheng er fijntjes op dat veel mensen die 62 jaar zijn, wel moeten stoppen met werken. Ze worden ontslagen, en kunnen geen ander werk meer vinden op die leeftijd. Hoeveel fatsoenlijk werk is er eigenlijk voor mensen ouder dan 65 jaar, vraagt een ander zich af. “Je moet maar aannemen wat je kunt krijgen”, bitste Cheng terug. “Je kunt toch niet 30 jaar werkloos zijn?”

Anders denken over langer doorwerken

Andere reacties waren wat constructiever. “Niet alleen de werknemers moeten anders leren denken over langer doorwerken, dat geldt zeker ook voor de werkgevers. Ik vind dat de overheid een speciale commissie moet opzetten die nieuw werk voor ouderen moet vinden waarmee ze langer kunnen doorwerken.” Met de bijbehorende financiering, uiteraard.

Gedeelde smart..

Toch waren de reacties op de voorstellen van Cheng nog vrij mild. Anderen trokken feller van leer, maar dan tegen het CPF. Dat fonds maakt veel te weinig rendement, vinden ze (2,5% per jaar), en daardoor zijn de uitkeringen ook al 18 jaar lang te laag. De rekenrente zou de laagste in de wereld zijn (niet waar, in Nederland is de rekenrente dit jaar 1,577%), waardoor de uitkeringen de inflatie niet eens bijhouden. Het fonds heeft de verkeerde aandelen in handen en moet veel te hoge buffers tegen gezondheidskosten aanhouden, vinden de criticasters. Zij willen een eerlijker AOW in plaats van gedwongen langer doorwerken. Klinkt dit alles u bekend in de oren? Gedeelde smart is halve smart, heet het dan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid