Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Expertserie Over een zoektocht naar het juiste knopje …
Expertserie

Over een zoektocht naar het juiste knopje …

“Ik ben een volhouder, ik blijf bedenken hoe ik linksom of rechtsom het juiste knopje kan vinden.” Zo kijkt Yvonne van den Berg – Hilbers, Director Social Innovation bij Philips, aan tegen haar voortdurende pogingen om het belang van (persoonlijke) ontwikkeling onder de aandacht te houden bij zo veel mogelijk mensen. Over een permanente zoektocht naar de juiste, werkende schakelaars die mensen in beweging brengen en houden.

“Ik vind dat je als HR moet helpen bij hoe je mensen hun werkzekerheid kunt laten houden. Het gaat om werkzekerheid, ik geloof niet in baanzekerheid. Ik vind het belangrijk om mensen meer inzicht te geven in hun positie op arbeidsmarkt, en wat ze kunnen doen als die positie gevaar loopt omdat ze te lang hebben stil gestaan in hun vakmatige en/of persoonlijke ontwikkeling.”

Ga snel naar:
Creatief herhalen
7 tips en trucs voor een beklijvende boodschap

Dat sluit mooi aan bij persoonlijke ontwikkeling, een van de belangrijkste thema’s in duurzame inzetbaarheid momenteel.

“Ik denk dat persoonlijke ontwikkeling ook nodig is omdat we steeds langer mogen doorwerken van de Rijksoverheid. Dan is het mede de taak van HR om werknemers bewust te maken van de noodzaak om zich te blijven ontwikkelen. Want ook het werk verandert steeds sneller. Je zet jezelf op afstand als je daar als werknemer niet tijdig in meegaat.”

Kan je een voorbeeld noemen van werk dat snel van karakter verandert momenteel?

“In onze fabrieken zijn diverse productielijnen die nu worden uitgevoerd door robots, tot vrij recent stonden daar alleen mensen. Er komt steeds meer procesautomatisering omdat bedrijven zo efficient mogelijk willen werken. Ook het assistentenvak verandert sterk door de digitalisering. Maar ook door strategische keuzes van het bedrijf verandert de focus van technology driven naar solution driven, wat ook weer effect heeft op het type werk dat er voorhanden is.”

Creatief herhalen: dezelfde boodschap net anders verpakken

Hoe slaag je erin om mensen uit hun werkroutines van tientallen jaren te halen?

“Mensen zijn gewend om vrij smal te kijken, alleen binnen de kaders van hun eigen werkgebied/functie. Maar als je kijkt naar: wat kan ik nog meer met mijn competenties, dan ben je opeens veel minder kwetsbaar en kan er een wereld voor je open gaan. Bij Philips helpen we mensen hierbij met allerlei initiatieven, zoals de talent card, dat is een soort ontwikkelkaart waarmee je zelf kan aangeven in welke richtingen je jezelf wilt ontwikkelen en jouw talenten op wilt inzetten. Ook hebben we op een aantal locaties het leerambassadeurschap, medewerkers worden daarbij opgeleid tot een ‘junior coach’. De bedoeling is dat deze medewerkers een gesprek aangaan met collega’s over duurzame inzet, en ze andere mogelijkheden laten ontdekken die ze met hun talenten kunnen gebruiken. Niet dwingend, niet van bovenaf, maar collegiaal. Allemaal bedoeld om mensen in beweging te krijgen.”

“En dan is er het programma Veerkracht@werk. Dat is een investeringsfonds, gestart door Philips en de vakorganisaties en vastgelegd in het centraal sociaal plan 2014-2018. Met als belangrijkste doel om de werkzekerheid te bevorderen en medewerkers meer zicht te geven op hun in- en externe arbeidsmarktpositie. Het programma is gericht op je pro-actief blijven ontwikkelen, liefst voordat de veranderingen je daartoe dwingen. Best lastig, want de veranderingen gaan steeds sneller. Standaard taakomschrijvingen raken steeds sneller achterhaald. Toch moeten mensen blijven veranderen, steeds nieuwe evenwichten zoeken tussen hun persoonlijke talenten en de taken op het werk en in een hele dynamische context.”

Blijven herhalen, en het belang blijven benadrukken, dat is de kern van jouw ‘methode’ begrijp ik?

“Ik probeer de boodschap in allerlei varianten en via de meest uiteenlopende kanalen te blijven brengen. Verpak het in een ander jasje waardoor het onderwerp blijft leven. Ik kan daar vrij creatief in zijn. Zeg het net op een andere manier, middels andere media of in een andere setting. Zo gebruiken we ook de zogeheten ‘Koerskaart-methode’ om medewerkers groepsgewijs met elkaar in dialoog te laten gaan over duurzame inzetbaarheid. En ik probeer om manieren te gebruiken die passen in het huidige tijdsbeeld; bijvoorbeeld het posten van berichten via social media. Of ik nodig eens gastsprekers uit om lezingen te geven over hoe je kunt veranderen. Een variant daarop zijn onze recente ‘living lab’ bijeenkomsten. Dit zijn interactieve sessies waarbij (oud) medewerkers hun persoonlijk levensverhaal vertellen over hoe zij met de uitdagingen in hun eigen werk zijn omgaan. Dat inspireert mensen vaak, dan zien ze: ‘hee, veranderen kan wel’. We combineren deze sessies met informatie-markten waarin ook onze duurzame inzetbaarheidsinstrumenten worden gedeeld.”

Ik heb de indruk dat je liever werkt met programma’s die bestaan uit kleine stappen van onderaf dan met een dramatische kick off door de president-directeur?

“Maatwerk werkt absoluut beter! Liefst in kleinere groepen, je eet een olifant ook niet in een keer op. Kleine groepen werkt beter, dan kan je beter aansluiten bij wat mensen aanspreekt, en als collega’s er met elkaar over praten heb je veel sneller en beter contact dan een directielid of ceo die nut en noodzaak van de kansel preekt. Maar het management moet wel in woord en daad laten zien dat ze (persoonlijke) ontwikkeling echt belangrijk vinden, en dat moet top-down gebeuren. Maar bottom-up heeft het voordeel dat mensen zich vaak net iets veiliger voelen, en dat ze eerder uitspreken wat ze echt willen en voelen. En dat geeft betere resultaten!”

Tips en tricks: hoe komt persoonlijke ontwikkeling van de grond?

  • Richt je op werkbehoud, niet op baanbehoud. Banen en functies veranderen steeds, en dat gaat in een steeds hoger tempo.
  • Werk wordt steeds specifieker. Algemene en uitvoerende taken zijn werkzaamheden die als eersten verdwijnen. Mensen die dat werk doen, lopen het grootste gevaar, zeker als ze dat werk al tientallen jaren doen en al helemaal als ze in die tijd amper iets hebben gedaan aan ontwikkeling en scholing.
  • Breng en hou het belang van persoonlijke en vakmatige ontwikkeling – een leven lang leren – onder de aandacht met zo veel mogelijk verschillende middelen en media. Herhaal dezelfde kernboodschap vele malen. Benut al je creativiteit hierbij. En hou vol!
  • Gebruik vooral de media die je doelgroepen gebruiken. Er is geen ‘one size fits all’.
  • Sluit aan bij (externe) initiatieven, betrek de vakbonden en ondernemingsraad.
  • Werk kleinschalig en bottom up. Informele gesprekken tussen collega’s werken meestal beter dan donderpreken van bovenaf.
  • Zorg wel voor commitment van het hoogste management, in woord en gedrag moeten (ook) zij laten zien dat ze het echt belangrijk vinden.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Expertserie, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Over een zoektocht naar het juiste knopje …

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid