Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Over het nut van betrokken en bevlogen
Langer werken

Over het nut van betrokken en bevlogen

De beste werkgevers zijn bekend, maar waarom zijn zij volgens de ruim 600.000 deelnemers aan het onderzoek van Effectory zo goed? Het antwoord kan in twee woorden: betrokkenheid en bevlogenheid. Hoe krijgt een werkgever zulke mensen?

De betrokkenheid van hun medewerkers is met een 8,3 veel groter dan bij de andere werkgevers, die gemiddeld een 7,0 scoren. Dat komt vooral omdat de beste werkgevers heldere, aansprekende doelen stellen. Zo snapt iedereen veel beter wat hij of zij moet doen om echt bij te dragen aan die organisatiedoelen. Ook scoren de beste werkgevers hoog op bevlogenheid, een 7,9 ten opzichte van een 7,3 gemiddeld.

Bevlogen

De betere werkgevers weten dat bevlogen medewerkers productiever, loyaler en minder vaak ziek zijn. En dat vertaalt zich in 22 procent meer winst. De beste werkgevers nemen de mening van hun mensen serieus, vragen ze naar ideeën en gebruiken die ook om hun organisatie te verbeteren. Dit alles gecombineerd met inspirerend leiderschap, gedeelde trots en klantgericht werken maakt hen volgens de deelnemers aan het onderzoek tot de beste werkgevers van 2017-2018.

Veerkrachtig

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bevlogen medewerkers tevreden zijn met hun werk, zich daar betrokken bij voelen, loyaal zijn aan de organisatie waar zij werken, initiatief tonen en graag een tandje harder lopen. “Bevlogenheid heeft te maken met onder andere vitaliteit. En dan heb ik het niet over fitheid, maar over veerkracht, toewijding aan het bedrijf”, zo formuleert inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal het.

ABC

In de uitwerking haalt hij graag het ABC’tje van zijn collega professor Euwema aan: autonomie, betrokkenheid en competenties. “Autonomie in het werk is heel belangrijk. Geef werknemers dus het gevoel van verantwoordelijk zijn of leer ze dit zo nodig aan. Zorg dat werknemers het idee hebben dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze ertoe doen. Wat zouden jullie graag anders willen doen? Maar geef dat dan ook opvolging”, doceert Ter Wal, anders verliest de organisatie elke verantwoordelijkheid.

Meer heeft ook grenzen

Toch leidt steeds maar werken aan meer, meer en nog meer bij steeds meer mensen onherroepelijk tot een burn-out. Jezelf steeds verder opdrijven, en gefrustreerd raken omdat de anderen het (kennelijk) niet kunnen volgen waardoor ook je eigen prestaties niet erg veel meer toenemen, hoewel je er steeds harder aan trekt. De positieve flow van helemaal opgaan in je werk is weg, het gaat alleemaal niet meer vanzelf. Integendeel, het lijkt alsof je trekt aan een dood paard. Ter Wal meent dat werkgever en werknemer hierbij een rol hebben. “Als je ‘s avonds uitgeput met een zak chips op de bank ploft, moet je actie ondernemen. Help je medewerkers bij het maken van juiste keuzes, zowel zakelijk als privé. Bijvoorbeeld door een leefstijlcoach aan te bieden.”

Kernwaardes

Het gaat om iemands persoonlijke drijfveren, volgens Van der Wal. Passen zijn of haar kernwaardes bij die van het bedrijf? “Je bent als werknemer in mijn ogen pas duurzaam inzetbaar als je je kernwaardes kent. Blijkt dat iemand niet op zijn plek zit, dan moet je als werkgever slim zijn en hem of haar helpen een geschiktere baan te vinden, eventueel buiten de organisatie.”

Toch meer!

Meer lezen over de grenzen tussen bevlogen en verslaafd? Lees deze vier tips voor meer bevlogen en betrokken medewerkers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid