Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Over het nut van een placebo…
Gezonder werken

Over het nut van een placebo…

Wie langer gezonder blijft, kan langer doorwerken. Bijna iedereen wil dat wel aannemen, maar het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd. Toch heeft de extra aandacht die de werkgever geeft door te letten op de gezondheid van zijn mensen zeker wel effecten. Zowel positieve als negatieve.

Een grote Nederlandse vleesverwerker heeft jarenlang gezocht naar een gezondere manier van werken die minder ziekteverzuim zou opleveren en ook zou zorgen voor meer productiviteit. Na vier jaar zoeken bleken deze doelen niet gehaald. Ook heeft het Preventief Medisch Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid (PMO-DI) meer gekost dan het aan besparingen heeft opgebracht.

Tevreden

Wel waren de ruim 300 deelnemende werknemers tevreden. Ze vonden zelf dat PMO-DI heeft bijgedragen aan hun gezondheid en inzetbaarheid. Dat concludeert bewegingswetenschapper Berry van Holland, die het programma begeleidde en erop promoveerde.

PMO

Van Holland volgde het preventief medisch onderzoek vanaf de invoering op de werkvloer op vier locaties, vanaf februari 2012 tot en met maart 2015. Van de 986 beschikbare werknemers namen er uiteindelijk 305 deel aan het onderzoek. Ieder van hen beantwoordde diverse vragenlijsten en onderging fysieke metingen en functionele tests.

Ziekteverzuim nam toe

De promovendus stelde onder andere vast dat er bij een groot deel van de werknemers (84%) één of meerdere risico’s bestonden op gezondheidsverlies of verminderde inzetbaarheid. Toen gebeurde er iets opvallends: het ziekteverzuim nam toe in de groep die deelnam aan het onderzoek. Van Holland concludeert hierop dat gerichte interventies nodig zijn die goed aansluiten bij het programma PMO-DI. Zoals (in dit geval) korte onderbrekingen van het monotone werk (micropauzes), en huidbescherming en vaccinatie. Andere ingrepen zijn ook mogelijk, maar Van Holland heeft daar in deze situatie geen nut van kunnen aantonen.

Aan te bevelen

Ook onderzocht Van Holland met interviews en vragenlijsten hoe tevreden deelnemers, managers en medewerkers van de arbodienst waren over PMO-DI. De deelnemers zelf waren tevreden en beoordeelden PMO-DI met een 7,6 (op een schaal van 0-10). Bijna alle ondervraagden (95%) zouden PMO-DI zelfs aanbevelen bij collega’s.

(Medical Facts)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Over het nut van een placebo…

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid