Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Over thuiswerken als blijvertje
Het Nieuwe Werken

Over thuiswerken als blijvertje

‘We gaan terug naar werk zo veel mogelijk thuis’. Dat zei premier Rutte tijdens het debat over de sterk oplopende Covid-besmettingscijfers. Het is ‘maar’ een dringend advies. Hoe gaan bedrijfsorganisaties ermee om?

De werkplek is ook nu niet de voornaamste bron van besmettingen. Volgens recente cijfers van de GGD’en vindt 6,6 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is plaats op het werk. Het is dus een veel minder belangrijke bron dan de horeca (38,8%), thuissituatie (26,1%) of feesten en bezoek (met respectievelijk 17 en 15,3% van de besmettingen).

Veel meer faciliteiten voor thuiswerken

Maar toch bieden bijna alle werkgevers faciliteiten om thuis te werken aan. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1100 (middel)grote bedrijven Nu kan je bij 96 procent van de werkgevers deels thuiswerken. Een jaar geleden kon dat bij hoogstens 85 procent. Ook zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld, van 52 naar 94 procent. En nog iets meer bedrijven bieden nu flexibele werktijden aan: in een jaar ging het percentage van 83 naar 86 procent.

Thuiswerkvergoeding

Ook staat in steeds meer cao’s een vergoeding voor thuiswerken. Volgens onderzoek van werkgeversvereniging AWVN bevat nu de helft van de nieuwe of vernieuwde cao’s uit 2021 afspraken over een thuiswerkvergoeding. Die is meestal 2 euro per werkdag, conform de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte.

Gerichte vrijstelling?

In het Belastingplan 2022 wordt een gerichte vrijstelling loonbelasting voorgesteld voor het vergoeden van de thuiswerkkosten. Komt dit voorstel erdoor, dan hoeven de thuiswerkvergoedingen die werkgevers dit jaar betalen niet langer te worden gefinancierd uit de (vergrote) vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Maar over de hoogte van de vrijstelling is nog geen duidelijkheid, meldt werkgeversvereniging AWVN.

Thuiswerken is niet ideaal

Veel van deze maatregelen zijn geboren uit noodzaak, door corona. Maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken. Want veel onderzoeken laten zien dat thuiswerkers productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan thuiswerken. Sociale activiteiten en creatieve kruisbestuivingen zijn een stuk lastiger via een webcam. Nieuwe medewerkers en jonge talenten hebben het een stuk moeilijker om hun weg te vinden in de bedrijfsorganisatie. Ook heeft nog niet elke thuiswerker een ergonomisch verantwoorde werkplek. En in de helft van de bedrijven en functies is het sowieso geen optie.

Prettige bijkomstigheden

Maar fulltime thuiswerken is dan ook een noodoplossing, die maar weinig mensen lang kunnen of willen volhouden. Toch heeft meer thuiswerken allerlei prettige bijkomstigheden. Zo scheelt 5 procent minder verkeer in de spits al veel files, weet verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. ‘Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.’ Bovendien scheelt het drukte in het openbaar vervoer, en draagt het bij aan het verminderen van de uitstoot van stikstof en CO2. Dat scheelde 20 procent, vorig jaar. Goed voor de bouw, en voor de landbouw.

Werkgevers willen investeren in thuiswerken

Volgens het onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil bijna de helft van de werkgevers blijven investeren in thuiswerken. Ook al omdat een krappe meerderheid minstens 2 dagen per week vanuit huis wil blijven werken. De investeringen gaan vooral in beter online vergaderen (45%), en betere arbovoorzieningen voor de werkplek thuis. Vooral een goede bureaustoel staat hoog op het investeringslijstje; 4 van elke 10 werkgevers wil daar wel geld in stoppen. En 32 procent wil nog eens kijken naar de hoogte van de thuiswerkvergoeding.

Veel waardering voor 2 dagen thuis

Een voorbeeld van een bedrijf dat, ook na corona, vaker wil blijven thuiswerken is het Brabantse McCoy. Een ICT-dienstverlener met 170 medewerkers. Directeur Frank van Dooremolen legt uit waarom veel van zijn werknemers prettig vinden. ‘Onze medewerkers hebben veel afspraken bij klanten waarvan er een aantal zeker online kunnen. Enkele dagen in de week thuiswerken scheelt hen veel reistijd. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de klant, maar het geeft de medewerker ook meer vrijheid en grip op de werk-privébalans. We hebben nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als tijdens het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek, dus we gaan hier zeker mee door.’

Geen grote problemen verwacht

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat thuiswerken tijdens de coronacrisis goed is gegaan. In de praktijk werkten nog veel organisaties en functies thuis. Er worden dan ook geen grote problemen verwacht nu het kabinet adviseert weer zo veel mogelijk thuis te werken. Ook al niet omdat het vakantieseizoen is aangebroken. ‘Maar het het wel mogelijk blijven elkaar op kantoor te treffen, met inachtneming van de basisregels en goede ventilatie. Want de behoefte elkaar weer te zien is groot en dit is ook af en toe nodig voor zaken als creatieve processen en informele contacten. Ook moeten we met elkaar goede afspraken maken voor na de zomervakantie want we kunnen niet blijven jojoën,’ stellen de werkgevers in een gezamenlijke verklaring.

Duurzamer reizen

Wat duurzaam reizen betreft hebben werkgevers nog meer mooie plannen. Een derde wil komend jaar investeren in laadpalen op het werk en elektrische auto’s die medewerkers kunnen gebruiken voor dienstreizen. Ruim een kwart wil komend jaar de leasefietsregeling benutten om fietsen naar het werk voor medewerkers aantrekkelijk te maken.

Fysiek overleg? Alleen midden op de dag

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt zelf vanaf 1 september een leasefietsregeling aan. Moet je fysiek aanwezig zijn bij een vergadering, dan zijn die overleggen alleen toegestaan tussen 10 en 15 uur. Dat scheelt reizen in de spits. Ook wordt met andere ministeries gekeken hoe hybride werken kan worden ingericht, zodat ambtenaren minder vaak hoeven te reizen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid