Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Over trapleuningen naar het rookhok gesproken…
Anders werken

Over trapleuningen naar het rookhok gesproken…

Denken en doen. Moeten en willen. Kunnen en mogen. Tussen die krachtenvelden zit duurzame inzetbaarheid momenteel. Het is een vijftrapsraket, waarvan de laatste twee trappen maar niet willen ontbranden. Dat zei Aukje Nauta, dagvoorzitter tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid. Waar moet die booster vandaan komen die het onderwerp echt deze 21e eeuw in schiet?

Laten we meer uitgaan van de behoeften die wij, werkende mensen hebben in deze eeuw. En als we die, per bedrijf en individu, goed in beeld hebben, dan zoeken we de vaardigheden en competenties erbij die ons een flink stuk in deze eeuw door laten werken. Dat is de korte boodschap van het betoog waarmee Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling dit zevende congres opende. De (airconditioned) zaal in de Jaarbeurs liep gaandeweg steeds voller, met ruim 145 geboeide deelnemers.

Echte i-deals

Het ontstekingsmechanisme om vaart te krijgen in de laatste twee ontwikkelfasen van duurzame inzet: meer maatwerk in de manier van werken, en mensen meer betrekken bij hun eigen werk moet volgens Nauta komen uit de driehoek autonoom, competent en verbonden werken. Ze geeft enkele voorbeelden: veel ouderen willen niet leren, ze willen (nog) beter leren presteren. Mensen willen meer autonomie in hun manier van werken. Zoals de man met rugpijn, die van zijn zwakte een sterkte kon maken: hij werd (deels) een ergonomiecoach, die collega’s adviseert zodat hen niet hetzelfde overkomt. Een echte i-deal, want win-win-win. En als je vraagt om ideeën van collega’s om beter te kunnen (samen)werken, vraag dan niet: wat zou jij nog willen leren, maar vraag: wat zou jij het liefst anderen willen leren. Dat doet een beter appèl op je eigen competenties en laat je zoeken naar betere manieren om samen te werken.

100 Procent robot

Het is echt nodig om die bovenste twee trappen van de duurzame inzetbaarheidsraket te gaan gebruiken. Want het werk van steeds meer mensen verandert, steeds radicaler in digitale richting. Die boodschap hield Albert Goldsteen, oprichter van adviesbureau Goudsteen & Company de zaal indringend voor. Met voorbeelden van de digitale assistent (100% robot) die vloeiend een kappersafspraak inplant met een (zeer) drukke executive. En van de conducteur die zich ontwikkelt tot een gastheer op de trein, in plaats van de barse kaartjesknipper die hij van oudsher was.

Verandering voor iedereen!

De digitale transformatie is niet alleen voor de happy few, het raakt aan het werk van iedereen, wil hij maar zeggen. Drijven we gewillig en weerloos mee op dat digitale verandergeweld? Nee, we zouden meer moeten zoeken naar de meerwaarde van de mens ten opzichte van de robot. Menselijkheid wordt steeds schaarser in een digitalere wereld. Waar bestaat die menselijkheid nog uit? Volgens Goldsteen vooral uit emoties tonen, en de medemens blijven verrassen met creatieve invallen. Empathie en passie in je werk leggen, door de gewoontes en voorkeuren van vaste klanten te leren kennen en erop in te spelen. Simpel voorbeeld: weten hoe een vaste bezoeker zijn koffie drinkt. En daarmee klaar staan, op een vol perron vlak voordat de vertraagde trein komt.

Nudge, nudge…

Echt duurzamere inzet zit bij veel beroepen niet in grote veranderingen. Veel vaker gaat het om kleine ingrepen, voorzieningen en interventies die versterken wat er al is. Die het accent verleggen, net een wat betere kant uit. Meer gericht op de toekomst. Jeroen Kluytmans, Manager Employability bij DSM Nederland geeft er vele voorbeelden van. Net zoals Sonia Sjollema, die ze nudges noemt. Ook erg geschikt als middel om onze natuurlijke ontwikkelbehoefte aan te wakkeren. Je moet de goede volgorde gebruiken. En de juiste timing hanteren. Dan zijn het onweerstaanbare verleiders om verder te komen op weg naar echt duurzame inzetbaarheid.

Dit is er één…

De deelnemers aan het congres kennen inmiddels vele van die nudges. Ook in de negen workshops die middag kwamen er vele tientallen voorbij. We noemen er één: pas op voor tegenstrijdigheid in uw boodschappen. Zoals een leuning bevestigen langs de trap die naar het rookhok in de kelder leidt. Moet dat van ‘de arbo’? Betaal liever een cursus Stoppen met roken. Volgende kans om meer te weten over de toekomst van duurzame inzetbaarheid? Dat is op 20 november 2018.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Expertserie, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid