

Pas op voor plakkend pluche!

Het kan ook u overkomen. Ja, ook u, met die vaste aanstelling en de lange looptijd bij deze firma in een beroep waar ‘best wel’ veel vraag naar is. Ook u moet langer doorwerken, en er kan zomaar iets gebeuren waardoor u de arbeidsmarkt (weer) op moet. Enkele adviezen van Karen Wickre, op Forbes.
Op enig moment kan het iedereen gebeuren: die baan komt je de neus uit. Je hebt alles al gedaan en meegemaakt, het is elke dag en zelfs elk jaar hetzelfde liedje. Of: er wordt vrij onverwacht een nieuwe manager aangesteld, en het klikt niet echt tussen jullie. Dan wordt het tijd om eens om je heen te gaan kijken. Maar je c.v. is bijna nog ouder dan je zelf bent, en iedereen om je heen roept: netwerken! Ehh, ja. Dat hoefde vroeger ook niet. En hoe maak ik echt verbinding met mensen die makkelijk mijn (klein)kinderen konden zijn?
2 Tips voor ouderen die nog langer door willen gaan…
Karen Wickre biedt hulp, in een kort artikel op Forbes. Deze goedgebekte Amerikaanse babbelt er heerlijk op los, op een manier die soms veel lijkt op het spreekwoordelijke Tantje Betje. Maar ze zegt ook wel wat zinnigs. Zoals:
1} Hoe ga je om met (vermoedelijke) leeftijdsdiscriminatie?
Kijk goed naar het personeel dat er al zit. Gebruik social media, zoals LinkedIn, om te kijken wat er al werkt. Zitten daar veel mensen van middelbare of oudere leeftijden bij? Een andere mogelijkheid om de onmogelijke combinaties te vermijden, is gebruik maken van werving- en selectiebureaus, detacheerders of zelfs head hunters. Afhankelijk van uw waarde op de arbeidsmarkt, uiteraard. Derde advies: solliciteer niet (direct) bij de topfirma’s, maar zoek naar bedrijven die daar wat onder zitten. Hier is vaak meer ruimte en begrip voor mensen die welwillend zijn, veel ervaring hebben maar niet per se op exact de juiste onderdelen. Hier is meer ruimte om te leren, wil Wickre maar zeggen.
2} Netwerken voor 50-plussers
Zeker wie een lange en gevarieerde carrière achter de rug heeft bij verschillende bedrijven en organisaties, kent veel mensen. Vooral de mensen die je zijdelings hebt gekend, omdat je er ooit even mee hebt gewerkt, zijn nuttig om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Hierbij moeten we wellicht waarschuwen voor een cultureel verschilletje met de VS: in Europa is het nog wat minder gebruikelijk om zomaar op mensen af te stappen die je tien jaar of langer niet hebt gezien of gesproken. Eerst een goed, passend idee ontwikkelen werkt misschien beter.
Win-win
Of pas het principe van de ‘meewerkende mentor’ toe. Iets dat Chip Conley, hotelier, spreker, auteur van managementboeken heeft gedaan. Hij kwam opnieuw op de arbeidsmarkt toen hij de 50 al was gepasseerd. Hij werd senior manager bij de (toen startup) airbnb. Zijn collega’s in het managementteam waren twee keer zo jong. Wat had hij deze digitale natives te bieden? Zijn decennialange ervaringen als manager bij het opleiden, coachen, begeleiden en mentoren van jongere collega’s. Hij gebruikte zijn ervaring met EQ (emotional intelligence), om veel meer DQ (digital intelligence) op te doen. Een prachtig voorbeeld van een mes dat snijdt aan twee kanten (win-win).
Doe dit voordat het te laat is!
Lees hier ook de andere tips en anecdotes van Karen Wickre. Voordat u aan de beurt bent!
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?
Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.