Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Nieuws Pensioenen meer inzetten voor inzetbaarheid? 3 Tips!
Nieuws

Pensioenen meer inzetten voor inzetbaarheid? 3 Tips!

gelukkige oudere werkster

HR moet de werknemer bewust maken dat hij met zijn pensioen niet spaart voor later, maar spaart voor zijn inzetbaarheid, zegt pensioenadviseur Ruud Junge. 3 tips om die nieuwe rol goed op te pakken.

Middeleeuws, zo typeert pensioenadviseur Ruud Junge, docent van de Masterclass Verandering van een pensioentijdperk, het pensioenstelsel in ons land. “Werknemers verkassen steeds meer, solidariteit van jong met oud staat onder druk en de keuzes en prioriteiten van werknemers liggen vandaag de dag heel anders.”

Het pensioenstelsel past niet meer in de huidige maatschappij, maar iedereen kijkt de kat uit de boom, vindt Junge. HR moet volgens hem de gaan kar trekken en de werknemer bewust maken dat het niet meer gaat om sparen voor later maar om inzetbaarbaar blijven.

Tijd voor nieuw pensioendenken

Het is volgens Junge de kunst het huidige pensioendenken los te laten. “Waarom móét je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen tegen een rente van 2%, terwijl je bijvoorbeeld bij een hypotheek moet lenen tegen een rente van 4%? Er is een transitie nodig van ‘pensioen is uitgesteld loon’, naar ‘pensioen is loon dat kan worden uitgesteld’. Daardoor kunnen pensioenmiddelen ook worden gebruikt op momenten dat je het vóór de pensioendatum nodig hebt om bij wijze van spreken in leven te blijven. Pensioen is dan slechts een van de mogelijkheden van financial capital development; het opbouwen van vermogen voor perioden zonder inkomen uit arbeid.

Nieuwe pensioenrol HR

Eén ding staat voor Junge vast: HR krijgt een belangrijke rol in de overgang naar een nieuw pensioentijdperk. “De werknemer heeft maar één portemonnee en moet zelf bepalen waar hij dat geld laat en waar hij het aan besteedt. Pensioengeld blokkeren voor later is passé. De prioriteiten van werknemers liggen tegenwoordig heel anders dan vijftig jaar geleden. Want als je door moet werken tot je 70e moet je er misschien wel een tijdje tussenuit om bij- of om te scholen, of je wilt in deeltijd werken, noem maar op. Kortom: pensioenmiddelen moeten flexibel besteed kunnen worden en aansluiten bij de huidige behoeften en wensen.”

Werknemers meer zelf verantwoordelijk

En juist hier ziet Junge voor HR een nieuwe taak weggelegd. “HR moet de werknemer bewust maken dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen én voor zijn duurzame inzetbaarheid“, zegt Junge. “Human capital development, het ontwikkelen van het verdienvermogen van de werknemer, dat is een uitdagende rol voor HR. Hoe kunnen werkgever en werknemer samen werken aan duurzame inzetbaarheid, zodat de werknemer op zijn 70e ook nog toegevoegde waarde heeft? En hoe kunnen de verschillende middelen hier het beste voor worden ingezet? HR moet hierbij de weg wijzen en uiteraard is daar een goede professionele begeleiding bij nodig. ”

Pensioenrol naar werkgever toe
Ook naar de werkgever toe heeft HR een duidelijke taak om het pensioendenken te veranderen, vindt Junge. “Werkgevers moeten zich bewust worden, dat het anders moet en beter kan. Het moet van ‘pensioen in zicht’ naar ‘inzetbaarheid gericht’. Maar wie zet de eerste stap? HR moet de werkgever een duwtje in de goede richting geven. Als er één schaap over de dam is…”

Pensioen ligt volgens hem nu nog te veel op het bord van de cfo. “Maar nu pensioen financieel is afgeregeld, moet HR die rol weer naar zich toe trekken. Het gaat tenslotte om het ontwikkelen en inzetbaar houden van de medewerkers.”

Drie tips voor nieuwe pensioenrol

Hoe pakt HR de nieuwe pensioenrol op? Junge geeft drie tips:

  1. Richt je op de educatie van de werknemer. Maak duidelijk dat de werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen, maar ook voor zijn inzetbaarheid. Hij zal zelf moeten bepalen welke middelen hij waarvoor inzet.
  2. Maak de werkgever bewust dat het huidige pensioensysteem niet meer houdbaar is. Breng binnen de organisatie de discussie op gang. Trek de pensioenrol naar je toe: van de cfo naar de HR-adviseur.
  3. Benadruk het belang van inzetbaarheid: hoe blijven medewerkers tot op hoge leeftijd inzetbaar? Maak de werkgever én werknemer duidelijke welk proces en welke middelen daarvoor nodig zijn. Human capital development, dat is dé toekomst voor HR en van levensbelang voor werknemers.”

Meer informatie

Volg de Basiscursus collectieve pensioenen om weer helemaal op de hoogte te zijn van alle wijzigingen en ontwikkelingen in de pensioenen. Geen tijd voor? Pak dan de Praktijkgids Pensioenen erbij. Heeft u altijd alle actuele kennis bij de hand, en u heeft op elke vraag een actueel antwoord.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Nieuws, Pensioen

0 reacties op Pensioenen meer inzetten voor inzetbaarheid? 3 Tips!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid