Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
23
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Permanent thuiswerken, hoe doe je dat?
Anders werken

Permanent thuiswerken, hoe doe je dat?

Van elke 10 mensen die nu thuiswerkt, willen 7 dat ook na de coronacrisis blijven doen. Dus is het maar goed dat een van elke 3 bedrijfsorganisaties een vergoeding voor thuiswerken overweegt. Maar wat zijn de mogelijkheden, nu de fiscale aftrek volgend jaar vermindert? En wat moet je nog meer regelen om thuiswerken duurzaam mogelijk te maken?

Het enthousiasme voor blijvend thuiswerken van 70 procent komt uit een onderzoek van het CNV onder 3.000 thuiswerkende leden. En het is misschien goed nieuws voor thuiswerkers dat 1 op elke 3 bedrijven een vergoeding overweegt. Maar bijna de helft (48%) van de ruim 800 HR-professionals die de onderzoekers in opdracht van Xpert HR bevroegen is niet van plan om een thuiswerkvergoeding te geven. Nu niet, en straks ook niet. Ongeveer een kwart geeft elke maand een bijdrage. En die varieert van 150 tot 500 euro. Ook ongeveer een kwart krijgt spullen van de baas: vooral een laptop of monitor.

Thuiswerk? Geen vergoeding, geen beleid

Niet alleen biedt bijna de helft van de bedrijfsorganisaties geen vergoeding voor thuiswerken. Ze hebben er ook geen beleid voor. En dat vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin erg jammer. Want 4 op elke 10 thuiswerkers heeft nu meer fysieke klachten en 44 procent beschikt niet over een arbo-verantwoorde werkplek, blijkt uit het CNV-onderzoek. ‘Veel thuiswerkplekken zijn nu provisorisch ingericht met de laptop op de keukentafel, een slechte bureaustoel, geen goede werkhouding en muisarmen.’ Lees hier meer over de verplichtingen van de werkgever bij thuiswerkers. Dit artikel gaat dieper in op de vergoedingen voor de thuiswerker.

Klachten zijn niet alleen fysiek

Volgens onderzoekers van TU Delft en TU Eindhoven zijn de gezondheidsklachten van thuiswerkers niet alleen fysiek. Bijna een kwart (24%) van de mensen die verplicht thuiswerken ervaart een zwaardere werkdruk en heeft het gevoel nooit vrij te zijn. Het gaat dan vooral om mentale klachten als vermoeidheid en depressiviteit. Van de mensen die door de coronacrisis minder werk hebben, voelt bijna een derde (27%) zich niet nuttig. Dat gevoel komt vooral op bij mensen met ‘interactieberoepen’ waarin je veel contact moet hebben met anderen om lekker te kunnen werken.

Terugkeerplan voor thuiswerk-haters

Misschien dat deze mensen het beste zo snel mogelijk, zodra het kan weer terug moeten keren naar kantoor. Vaker en informeler overleggen met collega’s en klanten is daar veel makkelijker, en uiteindelijk heb je gekozen voor een baan als werknemer. Daar hoort intensief samenwerken bij, zij moeten goed voeling houden met het bedrijf, de processen en de collega’s. Zet ze vooraan in  je terugkeerplan, als onderdeel van de terug-naar-kantoor-strategie die (hopelijk) begin volgend jaar zal komen. Laat ze vrijuit vertellen over hun ervaringen, goed en minder goed. Vraag of deze mensen als ambassadeurs beschikbaar willen zijn voor vragen van anderen.

Een mobiliteitsstrategie

Denk als werkgever ook na over je mobiliteitsstrategie. Geef medewerkers die met het openbaar vervoer reizen wat meer ruimte om vroeger of later te beginnen, of te eindigen. Dat geeft ze meer gelegenheid om de spits te mijden. Flexibele werktijden, dus. En ruime openingstijden. Ook alternatief vervoer, waaronder de fiets zou je ruimer moeten vergoeden dan nu vaak gebeurt.

Werken waar je wil

De Kamerleden Van Weyenberg en Smeulders van GroenLinks willen werknemers meer mogelijkheden geven om thuis te werken. Ze hebben het ‘Wetsvoorstel werken waar je wil’ opengesteld voor consultatie op internet. Dit voorstel is bedoeld als aanpassing op de Wet Flexibel Werken WFW. Volgens deze WFW mag een werknemer nu vragen om andere werktijden, korter of langer werken en ook om werken op een andere plek. Volgens Van Weyenberg en Smeulders kan de werkgever verzoeken om te werken op een andere plek nu afwijzen op vrijwel elke grond. Zij willen dat afwijzen alleen nog kan als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen tegen zijn. Net zoals bij verzoeken om meer of minder te mogen werken.

Thuiswerker: laat zien dat het kan!

De zelfbewuste zelfstarter die makkelijk contacten legt en gedisciplineerd zijn eigen werktijd goed kan indelen houdt thuiswerken makkelijk vol. Zij of hij kan goed de zelfdiscipline opbrengen om elke dag op tijd achter een fatsoenlijk bureau te gaan zitten in eigen huis.  Deze ‘getalenteerde’ thuiswerker weet hoe de werkdag moet worden ingedeeld. Hij let goed op het contact met de manager en de collega’s. Elke werkdag moet er meermaals even contact zijn, en niet alleen over het werk.  Ook moet de manager vertrouwen krijgen in de prestaties van ‘zijn’ thuiswerkers. Veel managers hebben moeite met die beoordeling bij mensen die ze niet (goed) kunnen zien. Ook weet de betalenteerde thuiswerker dat hij zelf moet blijven letten op zijn vitaliteit en inzetbaarheid.

Regel het goed, neem het serieus

Wie serieuze ambities heeft om minstens een deel van de werkweek permanent thuis te werken, moet eerst laten zien dat hij het kan. De volgende vraag waar hij of zij een goed antwoord op moet hebben is: waarom? Bijvoorbeeld: meer tijd voor geconcentreerd werk, zoals onderzoeken, rapporten en analyses maken. Dat komt er op kantoor vaak niet van, door de vele formele en informele ontmoetingen de hele werkdag. Makkelijker werk- en privétaken combineren kan ook een goede aanleiding zijn, mits het werk afkomt en je daarvoor de discipline kunt opbrengen. Fulltime thuiswerken raden de meeste deskundigen af. Bepaal een of enkele dagen per week waarop je – in principe ‑ zou willen thuiswerken. Flexibel zijn is ook hierbij een grote ijs-breker. En wanneer zo aan de meeste basisvereisten is voldaan, kunnen werkgever en thuiswerk-enthousiasteling het erop wagen. Eventueel na een proefperiode is vastleggen van afspraken in een thuiswerkovereenkomst aan te bevelen.

Thuiswerken goed regelen?

Regel je het liever gelijk goed voor je thuiswerkers? Download dan dit gratis voorbeelddocument van de thuiswerkovereenkomst, ontwikkeld door KZO | 013 advocaten. Of doe de Quickscan thuiswerken op de website van PW!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid