Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Veel mensen stappen op om een ‘geintje’
Achtergrond

Veel mensen stappen op om een ‘geintje’

Pestgedrag

De cijfers liegen er nog steeds niet om: pesten is een serieus probleem op menige werkvloer. Gemiddeld wordt één op de zes Nederlanders in loondienst weleens gepest door collega’s. Ruim 11 procent van de vrouwen en 6½ procent van de mannen neemt hierom ontslag. Blijkt uit nieuw onderzoek van HR-dienstverlener Tentoo. Het ‘geintje’ kan een flinke desinvestering zijn op de zorgvuldige werving- en selectieprocedure. Wat doen we eraan?

In 2017 waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Het zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Geschatte kosten zijn 900 miljoen, en dat is alleen voor loon doorbetaald aan de slachtoffers. De vervangkosten komen daar nog bij. Pesten is met 12 procent de op één na meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag. Alleen intimidatie komt met 20 procent nog vaker voor. Maatschappelijk werkers hebben er het meest mee te maken, gevolgd door verpleegkundigen en artsen.

Hier meer kans op pesten

Pesten komt het meest voor bij politie en brandweer. Maar ook in de zorg en bij overheden is het fenomeen allerminst onbekend. Een werkklimaat of bedrijfscultuur met weinig inlevingsvermogen, teveel of te weinig zekerheid, een verkokerde of onduidelijke hiërarchie met veel vage rollen, tijdelijke contracten, stagiairs en matige communicatie tussen afdelingen blijken goede voorspellers van pesten op het werk. Zeker als het management niet veel doet tegen zo’n sfeer, of er zelfs actief aan meewerkt.

Pesten als veelkoppig monster

Pesten is een veelkoppig monster: afschuiven, hufterigheid, valse beschuldigingen, pesten tot aan beledigingen en bedreigingen toe. Allemaal zaken die de productiviteit direct negatief beïnvloeden. Volgens Engels onderzoek zijn veel mensen nog liever werkloos dan elke dag hieraan te worden blootgesteld. Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederland al jarenlang op kop gaat met ongewenst gedrag op het werk. De werksfeer en de collega’s zijn voor veel mensen de belangrijkste redenen om te blijven. Omgekeerd dragen die factoren ook het sterkst bij aan een voortijdig vertrek.

Pesten is vorm van PSA

Werkgevers zijn volgens de Arbowet, hoofdstuk 1 verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om pesten, als vorm van psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. Maar veel bedrijven pakken pesten op het werk verkeerd aan, zeggen verschillende deskundigen. Veel mensen hebben moeite om een grapje te onderscheiden van pesten. Die grens ligt ook niet altijd en voor iedereen op dezelfde plek. Want wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk.

Rol omstanders is cruciaal

De pester ontslaan helpt meestal niet veel, binnen korte tijd staat u oog in oog met zijn of haar opvolger. Protocollen tegen pestgedrag zijn er meestal wel, maar het schort aan de uitvoering. Zo denken veel werkgevers dat pesten bij hun niet voorkomt, of ze vinden dat hun medewerkers gewoon tegen een geintje moeten kunnen. Cruciaal bij de aanpak van pesten is de houding van de omstanders. Zij kunnen het pesten ontmoedigen, door op te komen voor het slachtoffer. Doen ze dat niet, of doen ze niets, dan versterken ze het pestgedrag. De pester zal het als aanmoediging zien.

Boos of angstig

Als omstanders niet helpen, blijkt dat vaak te komen door boosheid of door angst. Boosheid omdat ze de schuld van het pesten bij het slachtoffer leggen. Angst omdat ze bang zijn vervolgens zelf gepest te worden. Beide reacties leiden tot minder geneigdheid om te helpen. Deskundigen adviseren organisaties dan ook om meer aandacht te besteden aan dit, meestal onbewuste, ‘eigen schuld, dikke bult’ mechanisme. Als omstanders zich bewust zijn van hun boosheid of hun angst, en de gevolgen ervan voor het slachtoffer, zijn ze misschien in staat om eroverheen te stappen en toch in te grijpen.

3 Tips tegen pestgedrag die altijd helpen

1} Herken en erken dat ongepast gedrag (het beruchte ‘geintje’) kan overkomen als pesten bij een ander.

2} Ziet u dat iemand in uw directe omgeving wordt gepest? Let dan erg op uw eigen gedrag. Laat rustig blijken dat u het gedrag van de pester niet op prijs stelt. Of zeg of doe iets dat in het voordeel is van het slachtoffer. Bijvoorbeeld een relativerende opmerking over de pester maken. Blijf niet passief toekijken.

3} Wees niet boos op het slachtoffer (daar moet je tegen kunnen) of bang dat je zelf het slachtoffer wordt als je iets zegt of doet. Ook als het slachtoffer zijn (of haar) mannetje wel staat, helpt een afkeurende reactie van de omstanders enorm.

Wat werkt het beste tegen pesten?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt met TNO nog tot juli 2019 een pilot Interventie tegen pesten in organisaties. Een team van experts bekijkt in elke deelnemende organisatie welke ingrepen het meest effectief zijn tegen pestgedrag. Doel is om een veranderproces in werking zetten, zodat de nieuwe werkcultuur ook na de interventie blijvend merkbaar is. Organisaties die mee willen doen, kunnen zich opgeven door een e-mail te versturen naar: pilotgedragsencultuurinterventie@minzw.nl.

Nog meer hulp tegen pesten

Er zijn vele manieren om pesten aan te pakken. Behalve de 3 algemene gedragstips in dit artikel hebben we in totaal 25 manieren om pesten tegen te gaan op een rij gezet in een overzichtsartikel. Het bevat drie routes of invalshoeken om pesten tegen te gaan: u wordt gepest, een collega wordt gepest of in mijn bedrijf wordt gepest.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid