Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden “Pesten op het werk is een groot beroepsrisico”
Arbeidsomstandigheden

“Pesten op het werk is een groot beroepsrisico”

Elk jaar zijn een half miljoen mensen het slachtoffer van pesten op het werk. Daarvan worden er zo’n 90.000 structureel gepest. Ruim een kwart heeft het ooit zelf meegemaakt. Een serieus probleem, maar toch worden de gevolgen door zowel werknemers als werkgevers onderschat. Toch heeft de helft van de leidinggevenden en 40% van de medewerkers wel eens meegemaakt dat een collega werd gepest. Sociale Zaken is op 1 juni 2015 een landelijke campagne begonnen tegen pesten op het werk.

Minister Asscher wil meer aandacht voor het onderwerp pesten op het werk. “Het taboe moet geslecht, want dit raakt ontzettend veel mensen. Het veroorzaakt veel leed en kan voor mensen grote gevolgen hebben. Pesten is echt een groot beroepsrisico geworden.” Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.

Dit zijn de 3 ergste feiten over pesten

  1. de helft van de leidinggevenden heeft meegemaakt hoe een van zijn medewerkers werd gepest;
  2. 40 procent van de medewerkers zag hoe een collega werd gepest;
  3. een kwart van alle werknemers is zelf ooit gepest.

 Pesten kan geld kosten

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken waarschuwde hardnekkige plagers op zijn ministerie eind vorig jaar dat hun gedrag ze geld gaat kosten. De ambtelijke pestkop kan tot een half maandsalaris worden gekort, zo staat in de Rechtspositieregeling van Rijksambtenaren. Wettelijk zijn rijksambtenaren verplicht zich als een ‘goed ambtenaar’ te gedragen. Doen ze dan niet, dan kunnen ze een schriftelijke berisping, strafontslag of een financiële maatregel krijgen.

Onderscheid niet altijd makkelijk

Veel mensen hebben moeite om een grapje te onderscheiden van pesten. Die grens ligt ook niet altijd en voor iedereen op dezelfde plek. Want wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk. De campagne tegen pesten zal zich daarom richten op het herkennen van pesten en wat je er aan kunt doen, als gepeste maar ook als collega. Daarnaast besteedt de Inspectie SZW aandacht aan pesten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid