Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Pesten op het werk: van geintje naar dure grap
Gezonder werken

Pesten op het werk: van geintje naar dure grap

Ruim een kwart van de Nederlanders is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesten op het werk. Het zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro extra kosten aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Alle reden dus om er nu echt wat aan te doen. Want dit is een dure desinvestering tegen duurzame inzetbaarheid.

Psychopathie, zoals weinig inlevingsvermogen blijkt de beste voorspeller te zijn van pestgedrag op de werkvloer. Pesten als gevolg hiervan komt niet altijd door de manager. Wel kan het voortkomen uit een door hen (mede) gecreëerde of getolereerde giftige atmosfeer op de werkvloer. Dat bleek uit onderzoek van de Universiteit van Manchester begin dit jaar. Narcisme en psychopathie zorgen ervoor dat pesten op de werkvloer toeneemt met 30 tot 52 procent.

Is pesten op het werk minder erg?

Uit een andere studie, van de School of Business and Economics van de Universiteit van Loughborough, blijkt dat collega’s minder snel een slachtoffer van pesten op de werkvloer zouden verdedigen dan een slachtoffer van persoonlijk pesten. En dat terwijl de rol van de omstanders cruciaal is gebleken bij de aanpak van pesten. Zij kunnen het pesten ontmoedigen of juist versterken, door op te komen voor het slachtoffer of het pestgedrag daarentegen actief of passief te steunen.

Boos of angstig

Als omstanders niet helpen, blijkt dat vaak te komen door boosheid of door angst. Boosheid omdat ze de schuld van het pesten bij het slachtoffer leggen. Angst omdat ze bang zijn vervolgens zelf gepest te worden. Beide reacties leiden tot minder geneigdheid om te helpen. Deskundigen adviseren organisaties dan ook om meer aandacht te besteden aan dit, meestal onbewuste, ‘eigen schuld, dikke bult’ mechanisme. Als omstanders zich bewust zijn van hun boosheid of hun angst, en de gevolgen ervan voor het slachtoffer, zijn ze misschien in staat om eroverheen te stappen en toch in te grijpen.

De grens tussen grap en pesten

Veel mensen hebben moeite om een grapje te onderscheiden van pesten. Die grens ligt ook niet altijd en voor iedereen op dezelfde plek. Want wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk. De jaarlijkse campagne tegen pesten heeft daarom veel aandacht voor herkennen van pesten en wat je er aan kunt doen, als gepeste maar ook als collega. Daarnaast besteedt de Inspectie SZW aandacht aan pesten.

Meeste kans

Bedrijven met een sterke hiërarchie en matige communicatie tussen afdelingen lopen het meeste kans op pestgedrag, zoals ziekenhuizen. Ook overheidsbedrijven, waar de hiërarchie met talloze projectcoördinatoren en sectoren waar veel met tijdelijke contracten of stagiairs werken, hebben meer kans.

Pesten op het werk aanpakken met daden

Veel bedrijven pakken pesten op het werk verkeerd aan, zeggen verschillende deskundigen. De pester ontslaan helpt meestal niet veel, binnen korte tijd staat u oog in oog met zijn of haar opvolger. Protocollen tegen pestgedrag zijn er meestal wel, maar het schort aan de uitvoering. Zo denken veel werkgevers dat pesten bij hun niet voorkomt, of ze vinden dat hun medewerkers gewoon tegen een geintje moeten kunnen. Maar wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Leidinggevenden en collega’s moeten pesten herkennen, kunnen voorkomen en ingrijpen als er toch gepest wordt op het werk. Bekijk hier hoe u kunt ingrijpen als werkgever, collega of als het u zelf overkomt.

Wetgeving over pesten

Pesten komt niet in het Wetboek van Strafrecht, heeft minister Asscher de Tweede Kamer laten weten. Wel valt het volgens de Arbowet (hoofdstuk 1) onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’ (PSA). Werkgevers zijn op grond hiervan verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken.

RI&E

Het Arbobesluit verplicht werkgevers om de risico’s in kaart te brengen in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Daarnaast moeten in het Plan van Aanpak maatregelen worden opgenomen om pesten te voorkomen. Het personeel moet worden voorgelicht over de risico’s en de maatregelen die het bedrijf heeft getroffen. De werkgever moet deze acties aantoonbaar uitvoeren. Lees meer over de wettelijke verplichtingen op Arboportaal.

BW

Ook het Burgerlijk Wetboek beschermt de werknemer impliciet tegen pestgedrag. Op grond van artikel 7:658 heeft de werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving. Daarbij heeft hij de verplichting zich als goede werkgever te gedragen.

Wet gelijke behandeling

Als een werknemer gepest wordt op grond van zijn godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat, dan wordt hij ook beschermd door de Wet Gelijke Behandeling. Werknemers kunnen dan ook een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid