Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken ‘Plaatsmakersregeling FNV bevestigt vooroordelen’
Langer werken

‘Plaatsmakersregeling FNV bevestigt vooroordelen’

Ouderen van 64 jaar of ouder die werkloos raken, hoeven niet meer te solliciteren. De overheid moet ‘plaatsmakersregelingen’ faciliteren. De koopkracht van ouderen moet behouden blijven. Dit zijn enkele wensen die staan in een brief van de FNV aan de Tweede Kamer. Ouderenbond ANBO kraakt de voorstellen en noemt ze ‘een flutplan’.

Plaatsmakersregelingen zijn afspraken waarbij werknemers minder werken met behoud van een deel van hun loon, om zo plaats te maken voor mensen die nu geen werk kunnen krijgen. Cao-coördinator Patijn zegt in de Telegraaf dat ze denkt aan “één op één vervanging met subsidie aan werkgevers, zodat ze goedkoper meer mensen in dienst kunnen nemen.”

WWZ moet ‘uitrijpen’

Volgens FNV-voorzitter Heerts zorgt de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd ervoor dat er te weinig werk is voor jongeren en vijftigplussers. “De Wet Werk en Zekerheid heeft ervoor gezorgd dat wij in cao’s betere afspraken kunnen maken voor meer echte banen”, aldus Heerts. “Die wet moet uitrijpen en niet doorkruist worden door politieke initiatieven om mensen na een eerste contract nog eens een paar jaar aan het lijntje te houden.”

‘Neem vooroordelen ouderen weg’

Seniorenorganisatie ANBO hekelt het idee van de FNV voor invoering van een plaatsmakersregeling. Volgens de ANBO zorgt het niet voor extra banen en verslechtert het plan het imago van oudere werknemers. Ook maakt een dergelijke regeling ouderen duur. ANBO vindt dat er meer tijd en energie gestoken moet worden in het wegnemen van de vooroordelen over oudere werknemers. Behalve een imagocampagne pleit de organisatie voor sterkere fiscale prikkels voor werkgevers om senioren in dienst te nemen.

ANBO kan zich wel vinden in het FNV-pleidooi voor meer koopkracht. Door allerlei maatregelen ‑ zoals verlaging van de ouderenkortingen, strengere eisen voor pensioenen en hogere huur- en zorgkosten ‑ zijn senioren er volgens de FNV 6 tot 10 procent op achteruit gegaan. Voorzitter Heerts motiveert ze als volgt: “De kloof tussen werkenden en ouderen groeit en nu wil het kabinet de ouderenkorting maar even helemaal afschaffen. Ik roep het kabinet op de mensen die zoveel jaar belasting hebben betaald, ook mee te laten meeprofiteren van de 5 miljard lastenverlichting.”

‘Misbruik stages’

Behalve voor de ouderen breekt de FNV in de brief aan de Kamer ook een lans voor de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. De FNV wil afschaffing van het minimumjeugdloon en een einde aan de ‘gewoonte’ van werkgevers om gekwalificeerde jongeren in te zetten voor werk onder het mom van een stage. Tevens is er volgens de bond extra aandacht nodig voor een goede overgang van sociale werkplaatsen naar beschut werk, omdat anders mensen met een beperking tussen wal en schip vallen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid