Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken POP moet op de schop
Anders werken

POP moet op de schop

Vraagt u het zich ook wel eens af? Hoe kan het dat binnen organisaties POP-gesprekken worden verheven tot het ultieme middel om mensen en hun prestaties te ontwikkelen, terwijl ik toch maar weinig mensen ken die enthousiast zijn over deze gesprekken? Het jaarlijks verplicht nummertje zorgt voor de nodige onrust op de werkvloer, zowel bij de leiding als bij medewerkers. Bovendien is het twijfelachtig of de doelstellingen worden bereikt. Op basis van mijn persoonlijke ervaringen pleit ik voor een ander model.

In de praktijk wordt de werknemer door de werkgever verantwoordelijk gesteld voor de uitvoering van zijn functie, met alle taken die daarbij horen. Een puur individuele benadering. Logisch zou daaruit moeten volgen dat de werknemer verantwoordelijk is voor zijn eigen ontwikkeling. Een collectieve maatregel met een gedwongen karakter leent zich daar niet voor.

Maar individuele ontwikkelingen en groei laten zich niet persen in tijdsschema’s. Daarom heeft de werknemer de ruimte nodig om zijn eigen ontwikkelingsproces te kunnen uitvoeren. Anders is er sprake van een tegenstrijdige situatie: enerzijds verantwoordelijk worden gesteld voor je eigen ontwikkeling, anderzijds bepaalt de werkgever hoe en wanneer.

Andere aanbiedingsvorm?

Om een organisatie goed te laten functioneren is het essentieel dat elke werknemer op die plek zit waar hij of zij optimale kwaliteit kan leveren. Externe omgevingsfactoren, hoewel soms onvoorspelbaar, zijn van invloed op de ontwikkeling van de organisatie en parallel daaraan de ontwikkeling van de medewerker. Elke medewerker is uniek en daarmee ook de ontwikkelvragen, zowel qua inhoud, vorm als timing. Vanuit deze optiek is het wenselijk om de de HR-gesprekscyclus om te zetten naar een model waarbij de medewerkers verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen ontwikkeling.

Anytime, any place

Ingegeven door mijn eigen ervaringen pleit ik ervoor om de pop-gesprekken te houden in een ongedwongen situatie. De flexibiliteit en de wens om geïnspireerd te gaan werken aan je ontwikkeling wordt vooral bepaald door de vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Dat kan op elk moment gebeuren en het kan overal over gaan. Dat vraagt om een adequate aanpak voordat deze vraagstukken belemmerend gaan werken, voor zowel de organisatie als de werknemer. Dit kan uitsluitend door soepel in te gaan op deze behoefte. De strakke structuur van de POP, zoals nu meestal gehanteerd, maakt dat in combinatie met het verplichtende karakter, onmogelijk.

Besef van verantwoordelijkheid

Het alternatieve model neemt als uitgangspunt dat, voor de continue ontwikkeling in samenhang met eigen verantwoordelijkheid, de gesprekken erop moeten zijn gericht de werknemer te faciliteren in zijn eigen ontwikkelproces. In dit geval betekent het, dat er tussen werkgever en werknemer POP-gesprekken plaatsvinden waarbij de invulling van de ontwikkeling centraal staat die het personeelslid wenst. In deze ontmoeting kan de werkgever de wens faciliteren, zodat er sprake is van individueel maatwerk. De honorering van de intrinsieke wens van de medewerker leidt tot een groot verantwoordelijkheidsbesef alsmede tot het streven naar een succesvolle afronding.

(HR-Base, Richter Lieffering)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid