Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks
Blog

Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks

Preventie is géén HR-instrument. Echte preventie komt van binnen uit. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is vooral succesvol als het onderdeel is van de bedrijfscultuur en wordt gedragen door de top van de organisatie.

Hoe belangrijk vind ik het dat een werkplek zo is ingericht dat iedere medewerker veilig en plezierig kan werken? Heb ik oog voor mijn mensen als er op het werk of thuis problemen zijn? In hoeverre stimuleer ik talentontwikkeling tijdens de hele loopbaan? Dit soort vragen zou iedere manager zichzelf moeten stellen. Zeker nu ook de Tweede Kamer bij de behandeling van de nieuwe Arbowet hamert op meer aandacht voor preventie. De wet maakt het medewerkers bijvoorbeeld mogelijk om toegang te hebben tot een preventief arbeidsomstandighedenspreekuur. Meerdere politieke partijen stellen voor om het spreekuur ook open te stellen voor zelfstandigen en flexwerkers. Een suggestie die ik van harte onderschrijf natuurlijk.

Nog niet de helft duurzaam inzetbaar

Preventie begint te leven in politieke kringen en dat sluit aan bij het snel veranderende landschap van onze arbeidsmarkt. Met het spreekuur krijgen werkgevers en werknemers een extra instrument aangereikt. Hiermee zijn meteen ook de twee partijen genoemd die écht aan zet zijn. Volgens recent onderzoek van Factor Vijf onder ruim 4.000 (HR-)directeuren vindt slechts 44% dat hun medewerkers duurzaam inzetbaar is. Schrikbarend weinig. Er is dus werk aan de winkel. Voor werknemers: zij staan voor de uitdaging om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Maar ook werkgevers hebben een sleutelrol. Zij kunnen bewustzijn stimuleren en volop ondersteuning bieden.

Gedragen in de cultuur

Precies daar gaat het nog te vaak mis, omdat er geen cultuur is waarbij preventie en duurzame inzetbaarheid intrinsiek gedragen waarden zijn. Die cultuur begint aan de top, bij werkgevers, bij het management. Mensen die aan de top zitten vergeten soms dat niet iedereen hetzelfde is. En gaan vervolgens hun eigen competenties, hun eigen drive en energie als norm stellen voor iedereen in het bedrijf. Zo ondermijnen ze hun organisatie door talenten uit te hollen en hen niet over langere tijd in hun kracht te zetten.

Arbeidsomstandighedenspreekuur

Een arbeidsomstandighedenspreekuur gaat dit probleem helaas niet oplossen. Daarom toch nog één keer die gewetensvragen. Vind ik veiligheid en gezondheid echt van belang? Of gaat het mij toch eerst en vooral om productie en prestatie? Als u werkelijk aan duurzame inzetbaarheid van uw mensen hecht, is de kans groot dat u al lang een arbeidsomstandighedenspreekuur heeft ingesteld. Niet omdat het moet, maar omdat het bij uw organisatiecultuur past, gericht op een leven lang optimaal werken. En dat wens ik iedereen in Nederland toe.

Wim Schimmel

CEO Arbo UniePrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, Gezonder werken
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid