Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks
Blog

Preventie: zonder de juiste cultuur wordt het niks

Preventie is géén HR-instrument. Echte preventie komt van binnen uit. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is vooral succesvol als het onderdeel is van de bedrijfscultuur en wordt gedragen door de top van de organisatie.

Hoe belangrijk vind ik het dat een werkplek zo is ingericht dat iedere medewerker veilig en plezierig kan werken? Heb ik oog voor mijn mensen als er op het werk of thuis problemen zijn? In hoeverre stimuleer ik talentontwikkeling tijdens de hele loopbaan? Dit soort vragen zou iedere manager zichzelf moeten stellen. Zeker nu ook de Tweede Kamer bij de behandeling van de nieuwe Arbowet hamert op meer aandacht voor preventie. De wet maakt het medewerkers bijvoorbeeld mogelijk om toegang te hebben tot een preventief arbeidsomstandighedenspreekuur. Meerdere politieke partijen stellen voor om het spreekuur ook open te stellen voor zelfstandigen en flexwerkers. Een suggestie die ik van harte onderschrijf natuurlijk.

Nog niet de helft duurzaam inzetbaar

Preventie begint te leven in politieke kringen en dat sluit aan bij het snel veranderende landschap van onze arbeidsmarkt. Met het spreekuur krijgen werkgevers en werknemers een extra instrument aangereikt. Hiermee zijn meteen ook de twee partijen genoemd die écht aan zet zijn. Volgens recent onderzoek van Factor Vijf onder ruim 4.000 (HR-)directeuren vindt slechts 44% dat hun medewerkers duurzaam inzetbaar is. Schrikbarend weinig. Er is dus werk aan de winkel. Voor werknemers: zij staan voor de uitdaging om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Maar ook werkgevers hebben een sleutelrol. Zij kunnen bewustzijn stimuleren en volop ondersteuning bieden.

Gedragen in de cultuur

Precies daar gaat het nog te vaak mis, omdat er geen cultuur is waarbij preventie en duurzame inzetbaarheid intrinsiek gedragen waarden zijn. Die cultuur begint aan de top, bij werkgevers, bij het management. Mensen die aan de top zitten vergeten soms dat niet iedereen hetzelfde is. En gaan vervolgens hun eigen competenties, hun eigen drive en energie als norm stellen voor iedereen in het bedrijf. Zo ondermijnen ze hun organisatie door talenten uit te hollen en hen niet over langere tijd in hun kracht te zetten.

Arbeidsomstandighedenspreekuur

Een arbeidsomstandighedenspreekuur gaat dit probleem helaas niet oplossen. Daarom toch nog één keer die gewetensvragen. Vind ik veiligheid en gezondheid echt van belang? Of gaat het mij toch eerst en vooral om productie en prestatie? Als u werkelijk aan duurzame inzetbaarheid van uw mensen hecht, is de kans groot dat u al lang een arbeidsomstandighedenspreekuur heeft ingesteld. Niet omdat het moet, maar omdat het bij uw organisatiecultuur past, gericht op een leven lang optimaal werken. En dat wens ik iedereen in Nederland toe.

Wim Schimmel

CEO Arbo UniePrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, Gezonder werken
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid