Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
8
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Profiteer van de derde levensfase!
Langer doorwerken

Profiteer van de derde levensfase!

Langer leven en gezond blijven is niet alleen lastig en kostbaar. Het kan ook wat opleveren: de winst van de opgedane ervaringen. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

De komende decennia stijgt het aantal mensen in de derde levensfase van 2,4 miljoen (2018) naar 3,2 miljoen in 2040. Deze jonge ouderen willen en kunnen op vele manieren een bijdrage leveren aan de samenleving, maar ze worden vaak niet (meer) aangesproken op hun mogelijkheden. Daarbij hebben ze soms flink last van allerlei regels en wetten, zoals het pensioenbeding in cao’s als ze ook na de pensioenleeftijd willen doorwerken. De Raad concludeert dat mensen in de derde levensfase alleen een bijdrage kunnen leveren als wetten, regels en beleid hun wensen en betrokkenheid niet hinderen maar juist faciliteren.

Maak het ze makkelijker

Ouderen hebben nog veel maatschappelijk potentieel, en daar kan de samenleving meer mee doen. Dat is de strekking van het advies ‘De derde levensfase’ van de RVS. Voorwaarde is dat maatschappelijke organisaties overheden en bedrijven meer doen aan generatiebewust beleid. Wat bedoelt de RVS daarmee? Beleid voor mensen in hun derde levensfase. Denk aan de oudere werknemers die, als ze vlak voor hun pensioenleeftijd staan, steeds vaker aangeven dat ze graag nog even of in deeltijd willen doorwerken. En grootouders die op kleinkinderen passen, ontlasten de kinderen in het spitsuur van hun leven. Als zij carrière maken in het bedrijfsleven.

Generatiebewust beleid

Hoe mensen hun derde levensfase inrichten, hangt nu nog sterk af van wat ze er zelf mee willen doen. De Raad vindt dat een gemiste kans. Met generatiebewust beleid kunnen maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven meer profijt hebben van deze mensen. Bijvoorbeeld door het faciliteren van mogelijkheden om in de derde levensfase nog (deels) te blijven werken. Of door het realiseren van een breder en passender aanbod aan woonvormen voor mensen in de derde levensfase, zodat de doorstroom op de woningmarkt verbetert.

Gemeenschappelijke waarden

Uitgangspunt bij het maken van generatiebewust beleid zou volgens de Raad een aantal gemeenschappelijke waarden moeten zijn. Niet voor alle mensen in de derde levensfase is weggelegd dat ze nog fit en vitaal zijn. Maar voor alle jonge ouderen geldt dat zij hechten aan hun autonomie, ze willen graag zelf richting kunnen geven aan hun bestaan. Ook is er behoefte aan verbondenheid en betekenisvol contact met anderen. Tot slot willen mensen ook in deze levensfase het gevoel te hebben dat ze ertoe doen. Ze willen van betekenis zijn, voor anderen of voor de samenleving. Deze waarden kunnen helpen om richting te geven aan beleid en maatschappelijke arrangementen, om zo echt aan te sluiten bij de wensen en behoeften van mensen in de derde levensfase.

Meer weten?

Het volledige advies ‘De derde levensfase: het geschenk van de eeuw’ is te downloaden vanaf de website van de RVS.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid