Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Psychische klachten kosten het meest
Arbeidsomstandigheden

Psychische klachten kosten het meest

Weliswaar melden steeds minder werknemers zich ziek, toch stijgt het aantal psychische klachten. Die worden hoofdzakelijk veroorzaakt door stress. Dat blijkt uit een analyse van ArboNed.

ArboNed onderzocht het ziekteverzuim van ruim een miljoen medewerkers. Daaruit bleek een gemiddeld ziekteverzuim van 3,8 procent eind vorig jaar. Dat is evenveel als in de eerste helft van dat jaar. In 2012 lag het percentage op 4,1 procent. Dat lijkt mooi, een kleine daling zelfs. Maar de werknemers die zich ziek melden, hebben vaker dan voorheen last van psychische kwalen. Het percentage medewerkers dat thuisbleef met dat soort klachten lag in 2012 op 29 procent. Vorig jaar steeg dat naar 35 procent.

Stress? Niet duurzaam, wel duur
Het psychisch verzuim heeft voor driekwart te maken met stress, zowel door werk- als privé-omstandigheden. En dat is duur. Want hulp wordt vaak niet gezocht omdat de werknemer die niet kan betalen, stellen de onderzoekers van ArboNed. Daarom pleit de organisatie er ook voor dat werkgevers meebetalen aan behandelingen. Een verzuimdag kost de werkgever namelijk gemiddeld 250 euro per dag. Psychisch verzuim duurde in 2013 gemiddeld 180 dagen.

Flexibel werken
Uit ander onderzoek blijkt dat invoering van de mogelijkheid tot meer flexibel werken zorgt voor gezonder personeel. De flexibele werknemers hebben minder last van stress en emotionele uitputting. Ze slapen beter, hebben en hebben het gevoel meer controle over hun agenda te hebben en hebben daardoor meer energie.Dat regelmatig thuiswerken gezond is, beaamt de meerderheid van de lezers van Over Het Nieuwe Werken.

Arbeidsomstandigheden
Op 22 januari hebben de vakbonden FNV, CNV en Vakcentrale MHP in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt zich grote zorgen te maken over de arbeidsomstandigheden van personeel. Werkgevers zouden daarvoor te weinig aandacht hebben, waardoor onnodig veel beroepsziekten en ongevallen op het werk veroorzaakt worden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid