Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Psycholoog Gijs Coppens: ´Nu aandacht voor mentale gezondheid nodig’
Gezonder werken

Psycholoog Gijs Coppens: ´Nu aandacht voor mentale gezondheid nodig’

Een derde coronagolf trekken veel Nederlanders niet, komt naar voren uit onderzoek van psychologisch platform OpenUp. Het behouden van duurzame inzetbaarheid is een grote uitdaging voor HR-professionals, terwijl zij zelf óók last hebben van de crisis, aldus Gijs Coppens, directeur en psycholoog bij het platform.

OpenUp is een platform met online consults met psychologen, laagdrempelige psychologische tests en informatie over arbeidspsychologie. De organisatie doet ieder kwartaal onderzoek naar de stand van het land. Zo ook in november, met de speciale focus op HR. 43 procent denkt een derde golf coronabesmettingen niet te trekken, omdat de impact van de maatregelen enorm is.

Wegglijden in somberheid

Vrijwel de helft van de Nederlanders voelt zich extra vermoeid en geprikkeld. “Met name jongeren hebben het moeilijk, maar ook mensen die geen baanzekerheid hebben of mensen die klein wonen, alleen wonen of eenzaam zijn, hebben het zwaar. Je hebt het dan over miljoenen Nederlanders die veel innerlijke stress en spanning ervaren”, licht Gijs Coppens, directeur en psycholoog bij het platform. “Op den duur kunnen zij wegglijden in somberheid, depressie of zelfs een burn-out.” En dat is te verwachten, vindt hij. “Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt. We weten niet goed hoe we met alle technologie en sociale angst om moeten gaan. Daarbij gaat het om leven en dood en dat is nogal wat.”

Duurzame inzetbaarheid behouden

Voor HR ligt er daarom een belangrijke opdracht om duurzame inzetbaarheid op de werkvloer te behouden. Inzetbaarheid bestaat bij de gratie dat mensen goed in hun vel zitten, vertelt Coppens. “Vaak hebben mensen daar twee dingen voor nodig: liefde en ontwikkeling. Liefde organiseren we thuis en we zorgen voor werk om ons te ontwikkelen. Om te ontwikkelen hebben we een luisterend oor nodig of iemand om mee te sparren als we tegen problemen aanlopen. Als niet in die behoefte wordt voorzien, kunnen problemen te lang voortduren en zich gaan uiten in slecht slapen, labiel voelen of concentratieproblemen.”

HR heeft het zwaar

HR heeft de opdracht om te zorgen voor de medewerker met problemen. Coppens: “Maar de medewerker is op afstand. Via een video-afspraak is het moeilijker te verbinden voor een HR-professional dan fysiek. HR behoudt dezelfde rol, maar de wereld en de werkomstandigheden zijn veranderd.”

HR heeft het momenteel dan ook zwaar, blijkt uit het onderzoek. “39 procent van de HR-professionals gaf aan meer stress te ervaren en zich vermoeider te voelen. 31 procent wil praten met een psycholoog over hoe het gaat en 19 procent vraagt zich af hoe zij mentale steun kunnen krijgen.”

Extra sparringpartner

“Deze zelfreflectie is al een groot deel van de oplossing”, gaat hij verder. De vraag is wel hoe HR nu verder kan met deze kennis. Coppens: “Check regelmatig bij elkaar hoe het gaat en wat vandaag helpt om de dag prettig te maken. Regelmatig praten met een externe sparringpartner of een psycholoog kan de worsteling op korte termijn ook verhelpen. Dit is waar wij met OpenUp werknemers van onder andere Ace & Tate, Picnic, ASICS, VGZ en Erasmus Universiteit bij ondersteunen.”

Bijstaan in mentale gezondheid

Er zijn verschillende manieren om medewerkers bij te staan in hun mentale gezondheid. Zo kan het delen van best practices bewustwording creëren over de noodzaak van mentale gezondheid, vertelt Coppens. “Ik denk dan aan een wekelijkse nieuwsbrief met drie praktisch toepasbare tips over een goede dagindeling, work/life-balance, gezond leven, slapen, mindfulness enzovoort.”

Maar ook een Zoom-spreekuur met HR of een andere expert waarmee iedereen kan sparren, is een mooie oplossing. De verbinding zoeken en persoonlijke aandacht behouden blijven belangrijk. “Bel elkaar, stuur elkaar een kaartje en behoudt de gezamenlijke momenten zoals de weekstart en -afronding”, aldus Coppens. “Sommige bedrijven hebben zelfs een buddysysteem opgezet waarbij collega´s aan elkaar worden gekoppeld om een oogje bij elkaar in het zeil te houden.”

‘We zijn aanpassingsvaardig’

“Bewustzijn op mentale gezondheid, toegang tot psychologische zorg en collegiale voeding hebben we nu nodig om stress en spanning te verlagen”, besluit Coppens. “Maar we zijn ook aanpassingsvaardig. Als de derde golf er is, komen we er waarschijnlijk gewoon doorheen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met OpenUp.carePrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid