Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Recht op thuiswerken? Nog altijd niet
Anders werken

Recht op thuiswerken? Nog altijd niet

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de Wet flexibel werken. De Wet gaat definitief door als ook de Ministerraad instemt met het initiatiefvoorstel van GroenLinks en CDA. De media spreekt al over ‘het recht op thuiswerken’. Maar klopt het nu dat werknemers dan ook echt een recht hebben op thuiswerken?

Na de wetswijziging heeft de werknemer het recht om zijn werkgever te vragen om zijn arbeidsplaats of werktijden te wijzigen. Tenminste, als hij langer dan 6 maanden in dienst is bij deze werkgever en als de werkgever minstens 10 werknemers in dienst heeft. Dit betekent dat de werknemer zijn werkgever ook kan verzoeken om thuis te werken. De werknemer kan bij zijn werkgever eens per jaar een dergelijk verzoek indienen en hij dient het verzoek uiterlijk twee maanden voor het beoogde moment van aanvang in te dienen.

Geen vaste afwijsgronden

Als de Wet definitief ingaat moet de werkgever een verzoek van een werknemer om de werktijden aan te passen accepteren. Tenzij dit ernstige problemen oplevert rond de veiligheid, of tenzij het leidt tot problemen van roostertechnische aard of leidt tot financiële of organisatorische problemen. Dat geldt ook voor verzoeken om de arbeidsduur aan te passen, waar de werknemer nu al om mag vragen volgens de Wet aanpassing arbeidsduur.

De Wet bepaalt niet in welke gevallen de werkgever het verzoek van de werknemer tot thuiswerken kan afwijzen. Zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn niet vereist voor afwijzing. De werkgever dient het verzoek van de werknemer tot thuiswerken te overwegen. Indien de werkgever het verzoek van de werknemer afwijst, dient er overleg plaats te vinden tussen werkgever en werknemer en dient de werkgever schriftelijk te motiveren waarom het verzoek tot thuiswerken is afgewezen.

Tijdig besluiten

De werkgever moet een maand voor de beoogde ingangsdatum een beslissing nemen op het verzoek van de werknemer. Indien er binnen deze termijn geen beslissing wordt genomen, worden de arbeidstijden en/of de arbeidsplaats gewijzigd conform de wensen van de werknemer.

Als de nieuwe wet van kracht is, is er dus geen recht op thuiswerken, maar enkel een recht om een verzoek tot thuiswerken in te dienen. Enkel indien de werkgever geen beslissing neemt of dat niet op tijd tijdig een beslissing neemt, heeft de werknemer een recht op thuiswerken.

HR-Base, Rigje Rosier, 29 april 2015Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Blog, Het Nieuwe Werken, Nieuws

0 reacties op Recht op thuiswerken? Nog altijd niet

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid