Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Remotie is een stap vooruit!
Blog

Remotie is een stap vooruit!

werkdruk en overwerken

Het aantal jaren dat mensen moeten werken is flink opgerekt. De huidige studiebeurs heeft de eeuwige student de das om gedaan, en de AOW-leeftijd is inmiddels al 67 jaar. Medewerkers zullen minstens vijfenveertig jaar actief op de arbeidsmarkt zijn. Mobiliteit is dus belangrijker dan ooit. Jacco van den Berg bespreekt in deze blog een onderbelicht instrument: remotie.

Iedere medewerker zal ook de stabilisatie- en seniorfase (40/45 jaar en verder) van het leven werkend moeten doorkomen. Maar het is natuurlijk al eerder aanpezen. In de spitsuurfase waarin menig werkende een dubbele baan heeft omdat hij/zij thuis ook nog het één en ander te verhapstukken hebben.

Een ander feit is dat de fysieke belastbaarheid met het klimmen van de jaren afneemt. In een voortdurend veranderende werkomgeving kan ook de verhouding tussen de mentale belastbaarheid en -belasting voor medewerkers, die jarenlang dezelfde functie hebben vervuld en zich onvoldoende persoonlijk en professioneel hebben ontwikkeld, in disbalans raken.

Een stapje terug

Is een stapje terug voor oudere medewerkers niet één van de manieren om mensen langer gezond te laten beweging business bedrijf werkdoorwerken? Moeten we niet af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen? Het rapport ‘Doorwerken en gezondheid’ van Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) breekt een lans om het gesprek over langer werken te benaderen vanuit de levensloop. Zij stelt dat werkenden op verschillende momenten in hun leven verschillende soorten behoeften en ondersteuning nodig hebben.

In dat licht is een stap terug in functie en salaris een optie. Als we demotie bekijken vanuit iemand levensloop dan is dat niet alleen maar negatief. Waarom niet in het spitsuur van je leven niet even een pas op de plaats maken? Waarom niet aan het eind van je loopbaan langzaam afbouwen in plaats van in één keer van alles naar niets te gaan?

Wat kun je wel?!

Als we voortborduren op een stapje terug aan het (bijna) einde van iemands loopbaan, waarom dan niet vrijwillig met (oudere) medewerkers praten over de mogelijkheden voor een andere functie? Daarbij moet niet uitgegaan worden van wat de medewerker níet meer kan, maar juist waar hij goed in is en waarin hij jongere collega’s kan aanvullen. Die kwaliteiten liggen vaak op het vlak van sociale vaardigheden en geschiktheid voor mentorschap. Investeren in doorontwikkeling, loopbaanombuiging en functieroulatie van oudere medewerkers biedt zeker kansen voor goede en kosteneffectieve inzetbaarheid van oudere medewerkers.

Remotie

In sommige organisaties is het woord remotie gemeengoed. Als daar iemand een stap omlaag doet, is dat een stap vooruit. De persoon in kwestie ervaart meer levenskwaliteit, minder zorgen, en krijgt binnen de organisatie een podium om dat aan de collega´s mede te delen. Promotie of remotie, stijgen of dalen, het is maar hoe je dat bekijkt.

Meer informatie

Deze blog bevat passages uit het hoofdstuk ‘Demotiegesprek’ uit Het GROTE gesprekkenboek. Dit volledig herschreven boek verschijnt in het najaar van 2015. De auteurs van dit hoofdstuk zijn Benny Schulte van Thexton Armstrong Schulte en Jacco van den Berg, Van Den Berg Training & Advies.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid