Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Robot kan 1 baan op 2 ‘vreten’
Langer doorwerken

Robot kan 1 baan op 2 ‘vreten’

robot aan het werk

Al binnen enkele decennia kan de helft van de huidige banen in Nederland zijn verdwenen. De schuldige is de robot. Over de gevolgen daarvan voor economie en samenleving komt vrijwel niets terug in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vertegenwoordigers van de ICT-branche maken zich grote zorgen over die blinde vlek bij politici.

Het World Economic Forum schat dat wereldwijd binnen 3 jaar door automatisering en robotisering ruim 7 miljoen banen verdwijnen. Daar komen wel banen voor terug, maar minder en met andere kwalificaties. Op wat langere termijn – 15 tot 25 jaar – zou volgens schattingen tot de helft van het bestaande werk overgenomen kunnen worden door computers en robots. In Nederland zijn de duizenden ontslagen bij met name banken en verzekeraars ook een gevolg van robotisering.

Wereld maakt zich zorgen, wij niet

Buiten Nederland zijn de gevolgen van automatisering en robotisering wel degelijk een punt van zorg. Toen nog president Obama refereerde eraan tijdens zijn afscheidsrede in Chicago. Ook tijdens de bijeenkomst van wereldleiders in Davos was het een belangrijk punt van aandacht. De meeste Nederlandse politieke partijen hebben er echter maar weinig over te melden. En zeker niet over hoe de effecten van massale vervanging van arbeid door technologie op termijn op te vangen.

Veel meer digitale ambitie nodig

VNO-NCW ziet voordelen van robotisering maar daarvoor is “veel meer digitale ambitie nodig”, zegt secretaris De Nood van VNO-NCW. “Zo kan met digitale technologie bijna de helft van de ziekenhuiszorg in Nederland gewoon thuis plaatsvinden en zullen digitale innovaties uitstoot en doorstroming op onze wegen flink verbeteren. Schets dus als politiek waar je met Nederland in 2025 digitaal wilt staan, welke kansen je wilt hebben verzilverd en neem daarin de reële zorgen rondom werkgelegenheid expliciet mee door de juiste dingen te doen in bijvoorbeeld het onderwijs.”

Banenverlies op mbo- en hbo-niveau

Het banenverlies blijft niet alleen beperkt tot het pure productiewerk. Vooral banen op mbo-niveau zullen verdwijnen, voorspellen onder meer Oxford University, OESO, en het ING Economisch Bureau. Maar ook banen op hbo-niveau zijn niet veilig. Vooral bij de banken wordt nu al duidelijk dat veel administratief werk verdwijnt door automatisering en robotisering. ING schrapt om die reden 2.300 van de in totaal 14.700 banen in Nederland. Rabobank wil nog voor 2018 inkrimpen met 10.000 banen en ABN Amro ontslaat 2.900 medewerkers. Die krimp komt bovenop de 38.000 banen die sinds het begin van deze eeuw in de Nederlandse financiële sector zijn verdwenen. Maar ook in andere sectoren is het huidige werk allerminst veilig. Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant, financieel administratief medewerker en logistiek planner zijn straks (groten)deels uit te voeren met, of door robots. Onderzoeksbureau Jobpersonality heeft een top 30 samengesteld met de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. U kunt hier ook de overlevingskansen van uw huidige functie bekijken.

(Lees het hele verhaal op PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid