Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Robotisering verhoogt kansen op burn-out
Gezonder werken

Robotisering verhoogt kansen op burn-out

Robots en automatisering kunnen saaie routinetaken van mensen overnemen. Dat is een mooi streven, maar er zit een keerzijde aan de medaille. Wanneer alleen de complexe taken overblijven voor mensen, neemt het risico toe dat ze een burn-out krijgen.

Dat stelt Dominic Price, werkfuturist bij softwarebedrijf Atlassian. “Ik zou het geweldig vinden als robots ons de ruimte geven om fantastisch, creatief en complex werk te doen waardoor we ons allemaal geweldig voelen. Maar ik heb in de praktijk gezien dat, als je de saaie taken bij mensen weghaalt, ze meer complex werk laat doen en de werktijden hetzelfde blijven, de cognitieve belasting hoger wordt. Ik denk niet dat we dat al aankunnen.”

Blaren op het brein

“Er is natuurlijk veel onderzoek naar geestelijk welbevinden en burn-out en mensen die lijden aan cognitieve overload. Als we kijken naar de manier waarop technologie ons beïnvloedt, dan moeten we kijken hoe we werk opnieuw inrichten, niet alleen vanuit het fysieke aspect, maar ook het mentale aspect. Want als je te veel fysiek werk doet, krijg je blaren op je handen. Maar niemand kan de blaren op mijn brein zien.”

Voorkom geestelijke overbelasting

“Ik denk niet dat je geestelijke overbelasting wilt repareren, ik denk dat we dat beter kunnen voorkomen. Betekent het feit dat we 24/7 kunnen werken ook dat we dat moeten doen? Ik denk dat we als mensen, als maatschappij en als werkgever voor onze mensen moeten zorgen.”

Gelijkwaardige partners

Price verwacht dat technologie en mensen steeds meer gelijkwaardige partners zullen worden. “We zijn gewend om te denken aan mensen en technologie als twee afzonderlijke dingen. We zijn op een punt aangekomen dat we op een meer symbiotische manier daarover moeten nadenken. Niet aan de ene kant kunstmatige intelligentie en machine learning en aan de andere kant de mens, maar hoe die dingen samenkomen.” Price voorziet vooral een veranderende houding ten opzichte van de technologie. “We zijn gewend om te denken aan mensen en technologie als twee afzonderlijke dingen. We zijn op een punt aangekomen dat we op een meer symbiotische manier daarover moeten nadenken. Niet aan de ene kant kunstmatige intelligentie en machine learning en aan de andere kant de mens, maar hoe die dingen samenkomen.”

Confronterend

“Als je naar de laatste twintig jaar kijkt, dan gaat het nog heel erg om de manier waarop mensen technologie gebruiken. Ik geloof dat technologie de gelijke gaat worden van mensen. Je zult werkomgevingen zien waar robots en technologie zij aan zij werken met mensen. Er zijn een paar fabrieken waar je dat nu al ziet gebeuren. Ik weet nog dat ik, de eerste keer dat ik hier een filmpje van zag, dacht: ‘Dat is een beetje verontrustend.’ Want tot dat moment was het altijd de mens die de technologie controleerde en aanstuurde. Om ze zo zij aan zij te zien werken, was toch confronterend. In sommige opzichten stuurt technologie nu de agenda, want technologie heeft een mate van precisie en uithoudingsvermogen waar mensen alleen maar van kunnen dromen.”

Voorspellingen

De vraag is nu hoe we daar als maatschappij mee omgaan, zegt Price. “Ik denk dat het goed is wanneer we leren hiermee om te gaan. De angst is dat robots ‘onze banen inpikken’, terwijl mensen aan de andere kant het geïdealiseerde beeld hebben dat robots het saaie werk op zich nemen en ons de ruimte geven om meer betekenisvol werk te doen. Ik twijfel aan beide voorspellingen.

Cognitieve overbelasting

“Ik zou het geweldig vinden als robots ons de ruimte geven om fantastisch, creatief en complex werk te doen waardoor we ons allemaal geweldig voelen. Maar ik heb in de praktijk gezien dat, als je de saaie taken bij mensen weghaalt, ze meer complex werk laat doen en de werktijden hetzelfde blijven, de cognitieve belasting hoger wordt. Ik denk niet dat we dat al aankunnen. Als we kijken naar de manier waarop technologie ons beïnvloedt, dan moeten we kijken hoe we werk opnieuw inrichten, niet alleen vanuit het fysieke aspect, maar ook het mentale aspect. Want als je te veel fysiek werk doet, krijg je blaren op je handen. Maar niemand kan de blaren op mijn brein zien. Ik denk dat we geestelijke overbelasting vooral moeten voorkomen. Betekent het feit dat we 24/7 kunnen werken ook dat we dat moeten doen? Ik denk dat we als mensen, als maatschappij en als werkgever voor onze mensen moeten zorgen.”

Belangrijkste kapitaal

Organisaties moeten zich ook in de toekomst realiseren dat mensen hun belangrijkste kapitaal zijn, stelt Price. “Mensen zeggen tegen mij: ‘Maar jij werkt voor Atlassian, dat is een technologiebedrijf.’ Mijn antwoord is dan: ‘Technologie is ons product, mensen zijn ons kapitaal. Dat is waar als onze ideeën en onze creativiteit vandaan komen. We moeten ze koesteren en ervoor zorgen.”

Leven lang leren

Investeren in de kennis van mensen wordt daarom steeds belangrijker, voorspelt Price. “Vrijwel elke organisatie waar ik kom, heeft het over de war for talent en het feit dat ze niet genoeg mensen kunnen vinden met de juiste vaardigheden. Tegelijkertijd danken die organisaties duizenden mensen af die niet precies de juiste vaardigheden hebben. En nog niemand heeft het optelsommetje gemaakt dat het waarschijnlijk makkelijker is om die mensen om- of bij te scholen, dan om ze te ontslaan en vervolgens te proberen mensen te werven die niet bestaan. We moeten slimmer worden in hoe we denken over overdraagbare vaardigheden en verantwoordelijkheid nemen voor het opleiden van mensen. Zodat we mensen kunnen opleiden voor de toekomstige rollen in het bedrijf. Want ik denk niet dat het zal gaan lukken om ze te vinden in een niet bestaande talentpool.”

Optimistisch

Price benadert de toekomst graag optimistisch. “Mensen zijn zo bang voor alles dat ze niets kunnen doen, dat ze verlamd raken en maar blijven zitten en kijken naar hoe slecht alles is. “Ik weet ook niet wat de toekomst brengt, maar ik wil hem vastgrijpen en alles uitproberen. Ik hou mijn hart vast voor bedrijven die wachten tot de toekomst ze overkomt.”

Klik hier om het volledige interview met Dominic Price te lezenPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid