Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ruim 35.000 werken ondanks beperking; meer is nodig
Achtergrond

Ruim 35.000 werken ondanks beperking; meer is nodig

Sinds 2005 is het aantal mensen met een beperking dat werkt bij gewone werkgevers via sociale werkbedrijven bijna verdubbeld. De meesten werken op detacheringsbasis. Dat blijkt uit cijfers van Cedris, de branchevereniging van sociale werkbedrijven over 2013. Goed nieuws, maar er moeten nog veel banen bijkomen. Dat terwijl de bestaande banen onder druk staan.

In 2005 werkte nog maar 19 procent van de Wsw’ers via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers. Dat percentage is de afgelopen jaren bijna verdubbeld naar 34 procent. Wsw’ers zijn mensen die vanwege een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking niet het minimumloon kunnen verdienen. >> En.. hoe zit het ook alweer met dat quotum? >>

Duurzamer in beschut werk
Uit de cijfers van Cedris blijkt dat veel van deze mensen aangewezen blijven op beschut werk. Daarin voldoende werk vinden wordt vanaf 2015, als de Participatiewet is ingegaan, niet eenvoudiger. Job Cohen, voorzitter van Cedris legt uit waarom: "Door de bezuinigingen aarzelen veel gemeenten om te investeren in nieuw beschut werk voor de zwakste groep. Maar dat is doodzonde. Echt, betaald werk is van grote betekenis voor mensen die niet bij gewone werkgevers kunnen werken.”

Uitkering kost meer
Cohen geeft aan dat de gemeenten vanaf volgend jaar bij ongeveer 10 procent van de sociale werkbedrijven helemaal geen beschutte werkplekken kunnen realiseren. Volgens Cohen snijden deze gemeenten zichzelf in de vingers. “Het alternatief pakt voor gemeenten financieel niet per se beter uit: dan moeten gemeenten een uitkering betalen of kiezen voor duurdere ondersteuning, zoals dagbesteding."

Detachering belangrijk instrument
Detachering is een goede manier gebleken om mensen met een beperking aan de slag te helpen bij gewone bedrijven. Het formele werkgeverschap ligt bij het sociale werkbedrijf. Het sociale werkbedrijf zorgt voor de begeleiding en administratieve rompslomp; de ondernemer betaalt een inleenvergoeding. Veel gemeenten blijken echter nog niet te weten of ze na de invoering van de Participatiewet nieuwe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan detacheren.

Werkvoorziening ‘op slot’
Vanaf 2015 gaat de sociale werkvoorziening ‘op slot’. Gemeenten moeten mensen met een arbeidsbeperking dan helpen aan echte banen bij reguliere werkgevers. Werkgevers en overheden hebben toegezegd om voor 125.000 extra werkplekken te zorgen. Daarnaast hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om in totaal 30.000 beschutte werkplekken te bieden aan mensen die door hun beperking of handicap aangewezen zijn op zwaardere aanpassingen en begeleiding.

Totaalpakket voor werkgevers
Uit een inventarisatie van Cedris blijkt dat de helft van de gemeenten nog geen afspraken heeft gemaakt met sociale werkbedrijven over nieuwe detacheringen vanaf 2015. Cedris trok hier, met de vakbeweging FNV, in oktober ook al over aan de bel. Cohen: “Daar maak ik mij grote zorgen over. Er is toegezegd dat er 125.000 banen moeten komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Detacheringen zijn van cruciaal belang om dat aantal te halen. Met detachering kun je zorgen en risico’s bij ondernemers wegnemen, vervanging bij ziekte en vakantie en begeleiding op de werkvloer regelen. Met zo’n totaalpakket maak je het voor ondernemers interessant om met de doelgroep in zee te gaan. Daarom is het belangrijk dat gemeenten ook na 2015 nieuwe mensen detacheren."Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer werken, Tools
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid