

Samen doen we minder?

Uit onderzoek blijkt dat mensen minder productief zijn als ze in grotere groepen werken. Hoe dat kan, en wat u kunt doen om de grootste valkuilen te vermijden vertelt Else de Boer op HR-Base.
Max Ringelmann (1913) was een van de eersten die de relatie tussen procesverlies en groepsproductiviteit bestudeerde. Hij nam groepen van verschillende groottes en kenmerken en liet ze werkzaamheden verrichten. Hij kwam tot de ontdekking dat hoe groter de groep is, hoe minder productief de groep werd. Ringelmann bedoelde hier niet mee dat één persoon meer produceert dan tien personen. Hij doelde op het effect dat de output van alle teamleden bij elkaar minder is dan de optelsom van alle individuele prestaties.
Twee oorzaken
Een oorzaak van verminderde effectiviteit of efficiëntie van een prestatie kan bijvoorbeeld een ineffectieve leider zijn, een verminderde inspanning of een gebrek aan coördinatie. Ringelmann denkt dat er twee soorten oorzaken zijn, namelijk coördinatieverlies en motivatieverlies.
Coördinatieverlies
Coördinatieproblemen (problemen in het overeenstemmen van taken of doelen) hangen af van de taak of het doel dat de medewerkers hebben. Sommige taken of doelen vereisen een hoog niveau van coördinatie, waarbij het belangrijk is dat de groepsleden goed op elkaar zijn ingespeeld.
Wat er in ieder geval moet gebeuren om zo min mogelijk coördinatieverlies te hebben is dat een groep goed in kaart brengt wat het doel of de taak is, de regels die hieraan verbonden zijn goed in acht neemt en dit goed naar elkaar blijft communiceren in de groep (Donelson R. Forsyth, 2010).
Motivatieverlies
De kans op motivatieverlies in een groep neemt toe als niet kan worden nagegaan wat de mate van de individuele inspanning is geweest, omdat de taak of het doel een collectief resultaat oplevert. Omdat de eigen prestatie niet identificeerbaar is en medewerkers dus niet het gevoel hebben dat zij een ‘toegevoegde waarde’ aan het doel of de taak hebben geleverd, is er geen motivatie.
Zorg er daarom altijd voor dat ondanks de taak of het doel een groepsprestatie is, er individuele doelstellingen aan gekoppeld zijn om het collectieve resultaat te kunnen behalen. Ook is het belangrijk dat deze individuele doelstellingen vast staan en besproken kunnen worden tussen medewerker en leidinggevende. Zo kan een medewerker ook individueel groeien en het gevoel hebben dat diegene van toegevoegde waarde is.
Bronnen
- Donelson R. Forsyth, J. (2010). Group Dynamics (5th edition). Belmont, CA: Wadsworth/Cengage.
- Ringelmann, M. (1913). Research of animate sources of power: The work of man. Annales de l’institute National Agronomique, 2e serié-tome XII, 1-40.
HR-Base, Else de Boer (bewerkt)
0 reacties op Samen doen we minder?
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?
Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.