Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
27
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Scholen, omdat je er zelf wat aan hebt!
Langer werken

Scholen, omdat je er zelf wat aan hebt!

Jonge talenten worden gemotiveerd

Een Leven Lang Leren is een belangrijke voorwaarde om duurzaam inzetbaar te zijn. Learn to earn is vaak het motto, oftewel: wie niets (bij)leert, zal op enig moment niets meer verdienen. Maar dat economische motief is niet de beste stimulans om mensen blijvend tot scholing en ontwikkeling aan te zetten. Zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Sonia Sjollema. De sterke puntenbenadering werkt beter. Wat bedoelt ze?

De dreiging: je moet je blijven ontwikkelen, want anders… heb je straks geen werk en geen geld meer, die werkt niet volgens jou?

“Het heilige moeten kan wel een motief zijn, maar het is niet de sterkste motivator om iets te gaan doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, of wat toch extra inspanning kost. Ook is het economische motief vaak niet de enige reden om weer, of meer te doen aan opleiding en ontwikkeling. Naast het economische belang is er vaak ook een persoonlijk en democratisch belang, mensen zijn vaak uit zichzelf geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en technieken in hun vakgebied, en mensen willen graag meer kennis opdoen om meer invloed te hebben en hun potentieel tot ontwikkeling te brengen.”

Toch is het vaak nog de werkgever die zijn mensen ‘op cursus’ stuurt, en zijn het de werknemers die daarop wachten, onder het mom: hij betaalt me, dus mag hij ook bepalen.

“Het ligt soms nog absurder. Vanuit een soort beeld van hoe de ideale werknemer er uit zou moeten zien, zelf verantwoordelijk zijn, kritisch denken, agile kunnen werken ‘stuurt’ de werkgever zijn mensen naar opleidingen. Hij legt dan een eindresultaat van tevoren op, doet een bestelling als het ware. Ik denk dat scholing beter gaat als bedrijven eerst het persoonlijk belang van hun mensen bij ontwikkeling versterken en onderzoeken waar belemmeringen zitten om te ontwikkelen.
Bijvoorbeeld door steeds kleine nudges te geven richting dat persoonlijke belang bij ontwikkeling. Dus de eigen interesse versterken om wat meer te weten over je vak en je eigen interesses, zonder de directe koppeling met de functie of het nut voor de onderneming. Ook moeten er vaak eerst nog allerlei procedurele en bureaucratische belemmeringen worden opgeruimd, zoals aanvraagprocedures, termijnen en goedkeuringen. En de waan van de dag komt er vaak nog tussendoor, in de vorm van deadlines en prioriteiten. Ook bij de mensen zelf krijgt leren en ontwikkelen trouwens niet altijd prioriteit, zo blijkt pas veel later bij de jaarlijkse gesprekken dat er ‘weer’ niet veel van opleiding en ontwikkeling terecht is gekomen.”

Kan je een voorbeeld geven van een nudge die het persoonlijk belang bij opleiden en ontwikkelen benadrukt?

“Als je positieve ervaringen met opleiden en ontwikkelen benadrukt, zoals: dat was leuk en het was leerzaam, ook al zijn het de ervaringen van anderen, dan ben je eerder geneigd om het zelf ook te gaan doen. Het maakt dat leren en opleiden meer op het netvlies komt en aanvaardbaarder als sociale activiteit. Zo kunnen mensen makkelijker succeservaringen met leren en ontwikkelen herinneren en wordt het geloof in eigen succes op dit gebied groter. Herhaal die ervaringen, stuk-voor-stuk, niet teveel tegelijk, dat geeft mensen vele kleine steuntjes in de rug om het zelf ook te willen. Zo kan je het persoonlijke belang bij ontwikkeling benadrukken.”

Je bent het vast eens met de uitroep van Paul ter Wal tijdens het event Inzet op Maat: ‘Al is het een cursus kantklossen’. Werkgevers moeten meer durven investeren in hun mensen, ook als het niets met werk te maken heeft. Want dat geeft ze het vertrouwen dat de werkgever hun motieven serieus neemt.

“Ja, werkgevers moeten proberen om de driehoek: persoonlijke, economische en democratische motieven (wat wil je zelf, heb je de vrijheid om het te doen, wat wil je achterlaten in deze wereld) bij elkaar te brengen. Als je deze drie motieven om jezelf te ontwikkelen op één lijn krijgt, dan heb je een veel steviger leermotief dan alleen: ik wil het voor mezelf, of: het is wel handig voor mijn carrière. Het diepst verankerde motief om iets te gaan doen is als het bijdraagt aan de samenleving die jij als beter of ideaal ziet, dat is de stevigste verankering van motivatie, dat sluit aan bij de sterke puntenbenadering.”

Klinkt goed, maar….

Hoe krijg je die leermotieven bij al die verschillende medewerkers op een lijn? Hoe helpt de sterke puntenbenadering daarbij? En hoe nudge je een onverschillige werknemer tot een nieuwsgierige en leergierige zelfontwikkelaar en activistische bijna-wereldverbeteraar? Sonia Sjollema vertelt u er alles over in haar key note tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei aanstaande. Klik hier voor alle informatie en inschrijfmogelijkheden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid