Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
27
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Scholingsplicht in plaats van vroegpensioen
Langer doorwerken

Scholingsplicht in plaats van vroegpensioen

Voorstellen uit politiek Den Haag voor een vervroegde AOW zijn onverantwoord. Dat heeft Rabobank-econoom Baarsma gezegd in een interview met het Financiële Dagblad. Een verplichting om tijdig scholing te volgen werkt beter, stelt ze.

De econoom, tevens kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER), reageerde op een plan van PvdA-leider Asscher. Zijn partij wil dat de beginleeftijd voor de AOW minder snel stijgt. Nu is deze leeftijd één-op-één gekoppeld aan de levensverwachting. De socialisten willen de AOW een half jaar later laten ingaan voor elk jaar dat bij de levensverwachting komt. Ook wil de PvdA een flexibele AOW-leeftijd, waardoor iedereen maximaal drie jaar eerder (of later) kan stoppen. Het plan lijkt op het 11-puntenplan voor een flexibele AOW van de FNV. Ook andere vakbonden, waaronder het CNV en de VCP, hebben meermaals gepleit voor aanpassing van de snelheid waarmee de AOW-leeftijd omhoog gaat.

‘Lager betaalden kunnen niet eerder stoppen’

PvdA-Kamerlid Van Dijk, voormalig vice-voorzitter van de FNV, legt in de Volkskrant uit waarom hij voorstander is van een flexibele AOW-leeftijd: “Beter betaalden kunnen altijd al eerder stoppen, bijvoorbeeld door hun spaargeld aan te spreken. Maar lager betaalden kunnen dat niet. Wij willen dat iedereen drie jaar voor de officiële AOW-leeftijd dit pensioen kan opnemen. Daalt het inkomen van lager betaalden onder het minimum, dan moet dat aangevuld. Daar willen wij 400 miljoen euro voor uit trekken.”

‘Onverantwoord’

Baarsma vindt het onverantwoord. “Je kunt niet aan de AOW-leeftijd morrelen als je niet eerst alles op alles hebt gezet om mensen te begeleiden naar een tweede en derde carrière. Dit zijn ongedekte beloftes aan de achterban, die de belastingbetaler mag betalen”, aldus Baarsma. De komende twintig jaar komen er steeds meer AOW’ers terwijl terwijl er steeds minder mensen meebetalen aan de AOW. Ze wijst erop dat in 2040 potentieel nog maar 2,59 werkenden staan tegenover elke AOW’er, vergeleken met bijna 3,4 in 2018.

Niet vrijblijvend

Baarsma vindt dat sociale partners fors meer moeten investeren in scholing voor alle werkenden, ook flexwerkers. “We praten in Nederland al decennia over een leven lang leren, maar geven ons geld veel te vaak aan vertrekpremies uit in plaats van opleidingen. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij.” De econoom denkt zelfs aan een harde verplichting voor werkgevers om hun mensen om- en bij te scholen. Maar ook de werknemer moet meer gedwongen worden om zich op tijd te scholen. Raakt een werknemer zijn opleidingsbudget vijf jaar lang niet aan en spaart hij ook niet voor een opleiding, dan zou het deels moeten vervallen. Gebeurt er daarna nog niets, dan zou dat ook gevolgen moeten hebben voor de uitkering.

Laatste optie

Baarsma wijst op recent wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat slechts 8 procent van de meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt een cursus heeft gevolgd. Eerder stoppen met werken kan volgens haar alleen een allerlaatste terugvaloptie zijn, nadat alle middelen en mogelijkheden voor omscholing zijn uitgeput. Ze erkent dat ook haar werkgever meer heeft geïnvesteerd in vertrekpremies dan scholing. Maar inmiddels is doorgedrongen dat dit geen houdbare strategie is. Volgens Baarsma investeert Rabobank inmiddels “echt behoorlijk ruimhartig in werkzekerheid”.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid