Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Senior medewerkers? gewoon weer mensen met kansen
Anders werken

Senior medewerkers? gewoon weer mensen met kansen

Laatst begeleidde ik een workshop met mensen die leiding geven aan senior medewerkers. Natuurlijk is er altijd al leiding gegeven aan “oudere” medewerkers. En ook is het niet anders dan voorheen dat die wat grijzere medewerker mogelijk ergens tegen een grens aanloopt. Over werktempo, vernieuwingen in het werk, gezondheid of pensionering op 62-, 65- of 67-jarige leeftijd. Niets nieuws dus zou je zeggen. En toch is alles anders nu.

Zelf ben ik inmiddels 57 jaar. Ik begon op mijn 52ste nog mijn eigen bedrijf. Dat bleek voor mij een uitstekende keuze, want ik geniet er dagelijks van! Ik doe dingen die ik graag doe, voor een groot deel op mijn eigen wijze, ik kan ‘nee” zeggen tegen werk dat me minder aantrekt en ik bepaal zelf mijn tempo. Ondanks dat er soms tijdelijk heel hard gewerkt wordt, geeft het me veel voldoening en vrijheid. Juist die eigen keuzes en afwisseling maakt het voor mij behapbaar. Ik denk dus eigenlijk nooit aan hoeveel jaar ik nog “moet” werken.

En dan de workshop waar leidinggevenden te maken hebben met een meer verstarde senior medewerker die er natuurlijk ook gewoon (mag) zijn. Hoe ga je daar het gesprek mee aan? Wat heb je die te bieden? Hoe maak je dat hij of zij de eigen verantwoordelijkheid neemt en nog meebeweegt?

Tijdens de workshop blijkt dat de leidinggevenden vooral naar de beweeglijkheid van de senior medewerker kijken in de vorm van praktische horizontale verplaatsing. Bijvoorbeeld naar een nieuwe baan binnen of buiten het bedrijf. Tja, en dat valt in deze tijd niet mee… Kijkend naar de verticale kansen voor deze doelgroep, beperkt zich tot het doorschuiven naar leiderschap en daar is alles bezet en is niet iedereen geschikt voor.

Het wordt interessant als je de senior medewerker anders benadert. Niet alleen vanuit de baan, de rol of de functie, maar als je kijkt vanuit zijn/haar persoonlijkheid en daar volle aandacht aan geeft. De oudere medewerker heeft bijvoorbeeld behoefte aan erkenning, zingeving en voldoening. En omdat dit abstracte begrippen zijn, is het goed om de verdieping te zoeken met die medewerker. Wat maakt dat hij voldoening kan voelen? Waar bestaat die voldoening uit? Waarom krijgt deze persoon wel voldoening als trainer van een voetbalelftal en niet op het werk? Wat is er op dat voetbalveld dat ontbreekt op het werk? Kortom, als de leidinggevende echt nieuwsgierig is naar de vraag achter de vraag, worden die senior medewerkers weer gewoon mensen met kansen!

Door Karin Lombarts, consultant bij QidosPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Blog, Competentiemanagement, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Langer doorwerken, Langer werken, Talentontwikkeling, Uncategorized, Vitaliteit
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid