Stelling
"Slaapproblemen zijn de meest onderschatte oorzaak van mindere prestaties."
43
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Senior medewerkers zijn onmisbaar: zo hou je ze aan boord
Langer doorwerken

Senior medewerkers zijn onmisbaar: zo hou je ze aan boord

talentbehoud meester-gezel

Over senior medewerkers bestaan veel vooroordelen en misverstanden. Die maken dat we soms twijfelen aan hun duurzame inzetbaarheid. Maar dat is niet nodig, zegt Wim van Hout van Boertien Vergouwen Overduin. Met de juiste aanpak hou je de harde kern van je personeelsbestand nog jaren aan boord en ondersteun je senioren om met plezier en op zinvolle wijze aan het werk te blijven.

Wie de vijftig is gepasseerd, kan (en moet) nog jaren mee. Bovendien worden senioren steeds belangrijker voor bedrijven, gezien de demografische ontwikkelingen. “Het is goed je te realiseren dat senioren andere wensen en kwaliteiten hebben dan jongere medewerkers. En om stil te staan bij de voordelen daarvan voor de werkgever. Senioren zijn vaak loyaal, voelen zich verbonden met de organisatie. Dat betekent voor de werkgever stabiliteit”, zegt trainer Wim van Hout die regelmatig workshops geeft voor senioren en hun leidinggevenden, HR en directeuren.

Senioren kunnen tegen een stootje

Oudere werknemers pakken klussen vaak efficiënt aan. “Dankzij hun ervaring doen ze dingen meestal in één keer goed is. Per saldo zijn ze dus meestal sneller klaar en leveren ze een betere dienst. De ervaring bij installatiebedrijven is bijvoorbeeld dat oudere monteurs minder vaak terug hoeven naar de klant om iets te herstellen.” Meestal hanteren senioren het principe: eerst denken, dan doen. “Uit onderzoek blijkt dat ze complexe taken beter en sneller uitvoeren. En, op een heel ander vlak: ze zijn doorgaans sterk en kunnen tegen een stootje. Ze hebben minder last van burn-out dan jongeren. Een ander voordeel is dat ze vaak niet meer in de jonge kinderen zitten. Ze kunnen daardoor flexibeler zijn.”

Meer durf nodig

Op sommige terreinen kan de senior medewerker nog wel een zetje gebruiken, vertelt Van Hout. “Zo heeft de senior minder snel de neiging om het roer om te gooien en blijft hij vaker zitten waar hij zit. Velen zijn gefixeerd op lifetime employment, omdat dat nu eenmaal zo is geleerd. Ze vinden het daardoor spannend om te experimenteren met bijvoorbeeld freelancen. Wat dat betreft, kunnen ze wel wat meer durf gebruiken. Daarin kunnen ze echt leren van de jongere: de dingen laten komen zoals ze komen. De senior kan meer verandering aan dan hij zelf misschien denkt.”

 Vooroordelen, ook bij de senior zelf

Wat niet helpt, is dat er flink wat vooroordelen zijn. Ouderen zouden bijvoorbeeld meer moeite hebben met leren dan jongeren. “Ik merk dat er bij senior medewerkers zelf ook vooroordelen over de eigen leeftijdsgroep bestaan. Daarmee doen zij zichzelf tekort! Zo denken ze vaak dat de baas hen niet meer wil laten leren. Ze kunnen meer vertrouwen op hun kennis en ervaring dan ze nu doen. Overigens: veel vooroordelen zijn ‘historisch gezien’ wel te verklaren. Tot 15 jaar geleden gingen werknemers soms al op hun 57e met prepensioen. Zo ontstond het beeld: ‘Hij is vijftig, hij is al aan het uitlopen.’ Maar vijftigers van nu zijn een stuk vitaler en doorgaans mentaal sterk.”

Waar een werkgever op kan letten

Van Hout kent wel een paar aandachtspunten die specifiek voor senior medewerkers gelden. Zo is het goed om tijdig te peilen of iemand nog steeds lekker in zijn vel zit. “Senioren zijn opgevoed met het idee dat je je niet moet aanstellen en vol moet houden. Met anderen rekening houden, vinden ze vaak gemakkelijker dan voor zichzelf opkomen. Het gevolg is dat ze soms te laat doorhebben dat het niet goed gaat. Of ze steken hun kop in het zand, bijvoorbeeld bij fysieke klachten.”

Van Hout raadt werkgevers aan het gesprek aan te gaan met hun senioren. “Duurzame inzetbaarheid is natuurlijk een onderwerp dat je voor elke leeftijdsgroep op de agenda moet zetten. Dat begint al op dag één. Maar dus ook bij senioren: hoe ziet je toekomst eruit en welke verantwoordelijkheid heb je daarvoor? Waar wil je over vijf jaar staan? Wat kun je wel beïnvloeden en wat niet? Hoe zorg je ervoor dat je met plezier, met actuele kennis en op een zinvolle manier aan het werk blijft, hier of elders? De werkgever kan daarbij faciliteren. Het gesprek erover voeren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werknemer, de leidinggevende en HR.”

Hoe neem je de drempels weg?

Bij senioren is er soms een drempel om het gesprek aan te gaan. “Ze kunnen denken: als ik mijn fysieke klachten bespreek, staat er een kruisje achter mijn naam. Ook werkgevers kunnen voorzichtig zijn: ‘Als we het gesprek aangaan, verwacht de medewerker misschien meer dan ik kan waarmaken in mijn organisatie.’ Daarom is verwachtingsmanagement belangrijk. Als de werkgever helder aangeeft waarom het gesprek gevoerd wordt, wat de bedoeling is en wat de werknemer kan verwachten, kan zo’n gesprek veel goed doen. Dat merken we in trajecten waarin we senioren én hun werkgevers en leidinggevenden begeleiden.

Zorgvuldig aankondigen

Om 50-plussers op een dergelijk gesprek voor te bereiden verzorgt Van Hout workshops, waarin ze zich bewust worden van wat er verandert als je ouder wordt, wat je waarde is voor je organisatie, welke invloed je hebt op fysieke en mentale kracht. “Ook staan we stil bij vragen als: hoe blijf je bij, hoe ga je om met jongere collega’s, hoe incasseer je grote tegenvallers als ontslag of ziekte? Hoe zou jij met je ervaring waarde kunnen toevoegen aan het bedrijf? Wil je volledig blijven werken? Worden al je talenten gebruikt? Welke ambities heb je? Wat zijn je opties als je fysieke problemen krijgt? Aan het eind van deze workshops maakt elke deelnemer een persoonlijk plan: waar wil ik over vijf jaar staan en wat kan ik eraan doen om daar te komen? En: hoe bespreek ik dit met mijn leidinggevende?”

Senioren de ruimte geven

Zo nodig moet je ook directie, HR en leidinggevenden ondersteunen, zegt Van Hout. Hoe kondig je het thema duurzame inzetbaarheid en de daarmee samenhangende gesprekken aan? Hoe bereid je zulke gesprekken voor en hoe zorg je voor de nodige veiligheid? Een onhandig aangepakt gesprek kan schade toebrengen. Alleen al een luisterend oor kan veel verschil maken, aldus Van Hout. “Senior medewerkers hebben vaak het gevoel dat er niet echt wordt geluisterd naar hun ideeën. Een werkgever die senioren de ruimte geeft om mee te denken over de toekomst van de organisatie heeft een tweesnijdend zwaard in handen: meer betrokkenheid van de senioren, en betere beslissingen doordat de ervaringen van de werkvloer zijn meegewogen. Senioren hebben daarbij nogal eens de houding: eerst zien, dan geloven. Dat is begrijpelijk: vaak zijn ze jarenlang aangestuurd van bovenaf en werd verteld hoe de taak moest worden uitgevoerd. Meedenken werd minder gewaardeerd. Leidinggevenden en managers die wél benieuwd zijn naar hun ervaringen en input, dat is voor hen een nieuw fenomeen. Daaraan wennen kost tijd. Gras gaat niet sneller groeien door eraan te trekken.”

Zwart-wit of grijs?

Bij de keuze van een senior om een andere koers te gaan varen, wordt nogal eens zwart-wit gedacht. Bijvoorbeeld: óf je blijft hier werken, óf je zoekt een nieuwe baan of gaat freelancen. Van Hout pleit ervoor ook naar de grijstinten te kijken. “Overweegt iemand zelfstandig ondernemerschap, dan kan hij bijvoorbeeld een dag per week minder gaan werken om uit te proberen of het iets voor hem is. Die ene dag per week scheelt relatief weinig in de pensioenopbouw en kan net die lucht geven die iemand zoekt.”

Een andere optie is dat de senior een aantal uren per week als mentor fungeert voor jongeren en waardevolle kennis kan overdragen. “Jongeren vinden wat begeleiding wel prettig, ze voelen daardoor zich meer thuis in de organisatie. Daarmee vergroot je de kans dat ze blijven. De senior voelt zich nuttig en wordt wat ontlast. Vaak heeft een klein beetje meer ruimte geven al effect.”

Veel medewerkers hebben kennis en competenties opgedaan bij privéactiviteiten. “De secretaris van de hardloopvereniging heeft vaardigheden, die misschien binnen het werk nog niet benut worden. Hetzelfde geldt voor iemand die het jaarlijkse buurtfeest mede-organiseert. Ik ken monteurs die een voetbalteam coachen. Zij hebben gegarandeerd didactische vaardigheden. Welke mogelijkheden biedt dit in de organisatie? Of elders?”

Zinvol bezig zijn, binnen of buiten de organisatie

Duurzame inzetbaarheid gaat niet altijd over medewerkers tot hun pensioen in dezelfde baan houden. Het gaat over vitaliteit, werkvermogen en employability, zegt Van Hout. “De medewerker heeft hiervoor zelf een grote verantwoordelijkheid. HR zal daarin faciliteren, ook als die duurzame inzetbaarheid buiten de eigen organisatie ligt. Het gaat om gezonde organisaties met gezonde medewerkers. Naar mijn overtuiging is hier een win-win mogelijk. Gelukkig gaan steeds meer organisaties daarmee aan de slag.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boertien Vergouwen Overduin.

 Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid