Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed
Gezonder werken

Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed

Werknemers en werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Maar liefst één op de zes mensen kampt met slaapproblemen en 64 procent functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo, onder bijna 3500 werknemers.

“We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl; we eten gezonder én bewegen vaker. Des te opvallender is dat we het belang van een goede nachtrust over het hoofd lijken te zien of soms zelfs negeren. Terwijl slaap minstens net zo belangrijk is”, aldus zorgverzekeraar Zilveren Kruis die het onderwerp slaapproblematiek bij veel organisaties op de agenda wil krijgen en bespreekbaar wil maken.

Oorzaken slaapproblemen

Gemiddeld slapen werkende Nederlanders 7 uur per nacht. Vrouwen slapen ruim een kwartier langer dan mannen. Mensen met slaapproblemen slapen bijna een uur minder per nacht: de meest genoemde redenen zijn vroeg wakker (50 procent) en niet door kunnen slapen (52 procent).

De gevolgen van te weinig slaap worden niet altijd overzien. “Veel werknemers en werkgevers zijn zich vaak nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer, variërend van concentratieproblemen (59 procent) tot zelfs het maken van fouten (25 procent)”, aldus de onderzoekers.

Werkgerelateerd

Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd voor het slechte slapen. “Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werkgerelateerd is (49 procent). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.”

Verder blijkt dat hoger opgeleiden vaker slaapproblemen hebben dan laag opgeleiden: 69 procent tegen 46 procent. Mannen (56 procent) geven vaker aan dan vrouwen (44 procent) dat het werk de oorzaak is van hun slaapproblemen. Vrouwen liggen vaker wakker van privésituaties: 55 procent, tegen 42 procent bij de mannen.

Bespreekbaar maken op het werk

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten heeft op dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Hoe komt dat? Zilveren Kruis vroegen het de mensen op straat:

Slaapcursus voor werknemers

Uit het onderzoek komt naar voren dat één op de zeven mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties, aldus Zilveren Kruis die bedrijven daarom inzicht wil bieden in het effect van slaapproblemen.

Een oplossing voor slaapproblemen kan zijn om als werkgever werknemers een slaapcursus aan te bieden. “We hebben op en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een stoppen-met -roken-cursus tot een cursus stressmanagement. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan”, zegt Jan- Willem Evers, directeur Zilveren Kruis.

Minder snoozen, meer powernappen

Een advies tijdens zo’n slaapcursus kan zijn om minder te ‘snoozen’. “Natuurlijk wakker worden is het fijnst voor je hersenen, zonder een alarm. Dit is uiteraard niet voor iedereen een realistische optie, maar in mijn workshops geeft maar liefst 80 procent van de deelnemers aan dat ze snoozen (als je je alarm meerdere keren af laat gaan in plaats van direct op te staan). Dit heeft een directe impact op de kwaliteit van de slaap. Ik raad daarom aan om te stoppen met snoozen en in plaats daarvan je dag meteen actief te starten”, zegt slaapconsulent Els van der Helm.

Behalve een slaapcursus kan een werkgever werknemers ook in de gelegenheid stellen om een powernap te doen op het werk. Hiervoor moeten dan aparte ruimtes aangeboden worden. Kijk voor meer adviezen en tips op www.zilverenkruis.nl/zakelijkPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Slaapproblemen: 64 procent functioneert minder goed

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid