Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
10
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Snel schakelen om de robot te temmen…
Achtergrond

Snel schakelen om de robot te temmen…

Lopende bandwerk

Wie in ook 2030 succes wil hebben in zijn werk, moet snel kunnen schakelen om de robot de baas kunnen. Drie van elke vier werknemers denkt dat het steeds vaker flexen wordt, op projectbasis. Vooral met denkwerk, om de robotisering goed te (be)sturen. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Hays onder 400 professionals in vooral de hardere sectoren van het bedrijfsleven. De meesten denken niet dat het in hun eigen baan zo’n vaart zal lopen…

Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 25 procent verwacht dat vaste contracten nog bestaan in 2030. “Dit sluit aan bij de ontwikkeling die wij binnen onze organisatie al langer ervaren”, zegt Robbert van Veggel, managing director Hays Nederland. Toch denkt ruim 80% van de respondenten dat zijn of haar eigen baan in 2030 nog zal bestaan. Ook voelt 70% van de respondenten voelt zich niet bedreigd of gepasseerd door jong talent of nieuwkomers in de sector. En 60% heeft vertrouwen in de werkgelegenheid binnen de eigen sector. Wel noemt bijna iedereen (90%) steeds blijven bijscholen als voorwaarde om succesvol te blijven binnen de eigen sector.

Meer met flexibele schil werken

“Organisaties, zeker binnen de IT en High Tech sector, hebben door globalisering te maken met snel veranderende omstandigheden en met fluctuaties in het werkaanbod waar zij op willen inspelen. Hierdoor ontstaat een fluctuerende vraag naar personeel en zijn vaste contracten minder in trek. Steeds meer bedrijven werken hierdoor met een flexibele schil, wat de mogelijkheid biedt om makkelijk op- en af te schalen.”

Scholing essentieel om robot bij te houden

Het werk wordt anders, niet makkelijker denkt een meerderheid van de ondervraagden. Robots nemen de fysieke en virtuele productie over. Het routinematige ontwikkelwerk en programmeerwerk is overgenomen door specifiek ontwikkelde AI-systemen. De werknemer zal zich met name focussen op het ontwikkelen en aansturen van systemen en robots. Een meerderheid van 55% verwacht dat continue bijscholing noodzakelijk zal zijn om succesvol te blijven. “Dit lijkt niet te duiden op een gebrek aan zelfvertrouwen over eigen kennis en kunde, want een ruime meerderheid van de respondenten ziet zichzelf op dit moment als voldoende opgeleid om ontwikkelingen bij te kunnen houden. Bijscholing zal naar verwachting nodig zijn voor bijvoorbeeld het toepassen van kunstmatige intelligentie”, aldus Van Veggel.

Doe-het-zelf arbeidsvoorwaarden

Van Veggel verwacht dat de flexibilisering van arbeidsrelaties ook doorzet in de secundaire arbeidsvoorwaarden: “Je ziet dat steeds meer moderne bedrijven de invulling van het aantal vakantiedagen, verlofdagen en soms zelfs de hoogte van het salaris bij de werknemer neerleggen. Kijk naar Netflix die onlangs besloot het aantal verlofdagen door de werknemer zelf te laten bepalen. Werknemers verwachten hier steeds meer autonomie in. Ik voorzie dan ook dat cao’s in de toekomst meer ruimte gaan bieden voor maatwerk op dat gebied.”

(Persbericht Hays)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws

0 reacties op Snel schakelen om de robot te temmen…

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid