Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Sociaal innoveren en hevig concurreren…
Anders werken

Sociaal innoveren en hevig concurreren…

PostNL bevindt zich in een zwaar concurrerende postmarkt. Hoe gebruikt de organisatie het innoverend vermogen van haar medewerkers?

PostNL moet de komende jaren flink blijven innoveren als het mee wil kunnen met de concurrentie op de markt. Denk aan Bol.com en CoolBlue. Het bedrijf wil toe naar een High Performance Organisatie. Daarom is een van de belangrijkste speerpunten in het HR-beleid cocreatie, of sociale innovatie.

High Performance Organisatie

Dagelijks innoveren is de belangrijkste voorwaarde om te komen tot een High Performance Organisatie. Dat stelt Albert Rodenboog, directeur Productie van PostNL en lid van het Executive Committee. Continu verbeteren houdt de organisatie up to date en de werknemers vitaal en betrokken omdat er een beroep gedaan wordt op hun denkvermogen.

De basis: goed werkoverleg

Voor die cocreatie is een goed werkoverleg de basis van alles op de werkvloer, vindt Rodenboog. “Als hier vertrouwen heerst, er goed gecommuniceerd wordt en alle perspectieven op tafel komen, dan ligt er het fundament voor de continous improvement-aanpak. De communicatie is bij PostNL zowel bottom up als top down de afgelopen jaren enorm verbeterd doordat er dagelijks aan gewerkt wordt.”

Meer betrokken medewerkers

Door medewerkers te betrekken bij sociale innovatie is er een stijgende lijn te zien in de betrokkenheid van medewerkers. “De norm voor betrokkenheid bij het medewerkersonderzoek voor onze branche is een score van 63-65. Wij zijn van 56 in vier jaar tijd gestegen naar 63. We meten de kwaliteit, kosten en motivatie”.

De kelder

De resultaten van het onderzoek worden elke keer ook besproken bij het werkoverleg. Rodenboog: “Daarbij worden de vijf hoog scorende PostNL-units gebruikt als interne best practices waar vijf de laag scorende units (“ de kelder-5”) van kunnen leren, bijvoorbeeld wat betreft leiderschap. Dat geeft een competitie-element wat energie mobiliseert.”

Duidelijk is het halve werk

Maar ook aan de betrokkenheid van medewerkers moet hard gewerkt worden. Daarvoor is duidelijkheid ontzettend belangrijk, stelt Rodenboog. “Duidelijke processen en duidelijke doelen, taken en rollen zijn het halve werk. Daarbij is het uitgangspunt dat de werknemers betrokken worden en echt meedenken. Als iets een succes wordt heeft ook iedereen het gevoel dat het succes gezamenlijk is behaald. Belangrijk is een bijpassend beloningssysteem met een scherpe monitoring van de voortgang.”

Een creativiteitswedstrijd

Een mooi voorbeeld van die cocreatie is de PostNL-wedstrijd ‘50.000 mensen, 50.000 ideeën’. Doel daarvan is het denkvermogen van het uitvoerend personeel optimaal te benutten. In de wedstrijd kan elke medewerker die weet hoe iets beter anders of mooier kan, zijn idee indienen. Daarbij komen 300 bruikbare ideeën los, die door een deskundige jury beoordeeld worden op haalbaarheid en rendement.

Eén winnend idee

Ongeveer twintig ideeën gaan door naar een volgende ronde, waar de medewerker er een businesscase van maakt samen met een controller. Van deze twintig worden er vijf ideeën gekozen die in de praktijk uitgeprobeerd worden. Daarvan blijft er een winnend idee over dat geïmplementeerd wordt door de de indienende medewerker, die daarvoor vrijgesteld wordt.

Organiseer tegenspraak

Die sociale innovatie vraagt nogal wat van leidinggevenden. Wat betekent goed leiderschap bij PostNL? “Je business kennen, ondernemer zijn, een duidelijke visie hebben waar je zelf in gelooft, ballen hebben, mensen kunnen enthousiasmeren voor jouw geloof en vooral goed luisteren naar anderen” stelt Rodenboog. “Met name door mensen die kritisch zijn en de goede dingen zeggen en je durven te confronteren als je de fout in gaat. Organiseer die tegenspraak dus.”

(PW De Gids)



Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:



Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid