Stelling
"Ik discrimineer nooit ouderen! (Maar ik neem meestal toch een jonge kandidaat.)"
15
21
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Sociale innovatie is hard nodig’
Anders werken

‘Sociale innovatie is hard nodig’

Spreker en bestsellerauteur Ben Tiggelaar gelooft in investeren in mensen, dienend leiderschap en meer autonomie voor medewerkers. Maar als HR niet in control is, gaat het mis. Een gesprek over de factoren die bedrijven innovatiever en productiever maken. “Topmannen die een dochter hebben, dat geeft een positief effect.”

“Ik geloof in de combinatie van heldere, evidence based principes én gezond verstand. Want aan mooie theorieën die je niet kunt toepassen, heb je niet zo veel.” Tiggelaar maakt dit citaat van hem, dat prominent op zijn website prijkt, in de praktijk ook waar. Tijdens het interview schakelt deze ‘managementgoeroe’ razendsnel van theorie naar praktijk. Zelf zegt hij erover: “Sorry dat ik zo snel spreek. Ik wil in een uur graag zoveel mogelijk overbrengen.” De positieve energie van Tiggelaar is inderdaad wat meteen aan hem opvalt. In het congrescentrum in Soest waar de afspraak plaats vindt, weet hij – zonder ook maar een moment stil te vallen – een uur lang te boeien.”

Vorig jaar verscheen van jouw hand een boek met de titel ‘Waarom je beter een baas met een dochter kunt hebben’. Prikkelende titel, maar klopt dat ook?

“Een redacteur van NRC tipte me over onderzoek naar topmannen met een dochter. Er bleek naast Amerikaans wetenschappelijk onderzoek, ook een Deense studie over te zijn. De conclusie is dat bedrijven met een man aan het hoofd die een dochter heeft, beter presteren op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze bedrijven gaan dus ook gemiddeld beter met hun personeel om. Ook voor kleinere ondernemingen werd dit effect gemeten. Grappig is dat het dochterseffect mijzelf kennelijk ook helpt, want ik heb zelf vier dochters.”

HR moet dus werven op mannen met dochters?

“Topmannen die een dochter hebben, dat geeft inderdaad een positief effect. Maar dat blijkt maar een kwart van het effect van als je een vrouw aan de top aanstelt. Dat is dus veel effectiever!”

Heb je nog meer opvallende tips die bedrijven verder kunnen helpen?

“De Innovatie Monitor van professor Henk Volberda is in dit kader interessant. Als een bedrijf wil innoveren dan kan het beter investeren in zijn mensen dan in ICT, is zijn conclusie. Maar liefst driekwart van het succes van innovaties wordt namelijk veroorzaakt door investeringen in personeel. Sociale innovatie is wat er hard nodig is. Daar hoort ook ander leiderschap bij. Zelf ben ik voorstander van dienend leiderschap, waardoor medewerkers meer autonomie krijgen. Uit de Innovatie Monitor blijkt dat een bedrijf hierdoor significant creatiever en innovatiever wordt. Het bedrijfsresultaat en marktaandeel stijgt ook, zij het later. Daar kan paar jaar tussen zitten, maar dat is het waard.”

Kun je geslaagde voorbeelden van hoe bedrijven medewerkers meer autonomie kunnen geven?

“Adobe heeft een zogenaamde Kick Box voor het personeel beschikbaar. Daar zit onder meer een creditcard in met duizend dollar erop. Als jouw leidinggevende vindt dat je een goed idee hebt, dan krijg je die box en mag je ermee aan de slag. Dat is een echte push voor autonomie. Zo komen er steeds meer ideeën, wordt het bedrijf creatiever en uiteindelijk zie je dat terug in de harde cijfers. In Nederland zie je dit vooral bij een hoop kleine bedrijven, waar mensen als vrienden samenwerken. Bij de corporates, met veel meer lagen, complexe structuren en bureaucratie, zie je dat minder. Een van de uitzonderingen is ING. Daar zie je kleine ontwikkelteams die in korte cycli aan projecten werken. Ik heb verschillende mensen die er werken gesproken en die zijn er zonder meer enthousiast over.”

Je bent gespecialiseerd in gedragsverandering. Hoe kijk je daar tegenaan in het licht van de technologisering, waardoor mensen nieuwe rollen op het werk moeten vervullen?

“Eerst moet worden bepaald hoe het gewenste gedrag eruit ziet. De vraag is: wie moet wat doen? Ik ben ervoor om het gedrag dat je wilt zien, samen met elkaar heel beeldend te beschrijven. Stel je maar eens voor dat je een beroemde acteur voor een dag hebt ingehuurd voor de opname van een film. Hoe ziet het script eruit? Leg het maar gedetailleerd vast. Vervolgens wat moet je de vraag stellen: wat kan ik doen om de kans op dit gedrag te vergroten? Het model dat hiervoor ik gebruik is van University College London. Capaciteit, motivatie en omgeving staan centraal in dit model.

Bij capaciteit geldt: begrijpt het personeel waar het om draait, hebben ze voldoende kennis in huis? Kunnen ze bijvoorbeeld effectief vergaderen? Hebben ze zich vooraf aan de vergadering een doel gesteld? Is de bijeenkomst bijvoorbeeld bedoeld om informatie te  vergaren of om creatieve ideeën op te doen? Op dit punt is er nog veel winst te behalen.

De belangrijkste belemmering bij motivatie is dat medewerkers bang zijn om iets te verliezen. Ik adviseer bedrijven om de angel eruit te halen door bijvoorbeeld kleine stappen te zetten, een experiment te starten of het niet helemaal zelf te doen, bijvoorbeeld door de samenwerking met anderen te zoeken.

Tot slot draait de factor omgeving om de beschikbare middelen: regels, procedures en de tijd die medewerkers tot hun beschikking hebben. Je merkt dat veel leidinggevenden zo bezig zijn met routine dat ze geen tijd hebben om na te denken over de toekomst. Waarom zou je als bedrijf niet regelmatig Toekomstdagen organiseren? Dat werkt. Of je kunt zoals Google lange tijd deed de tijd van medewerkers indelen in drie vakken: zeventig procent voor de bedrijfsvoering, twintig procent voor innovatie van de bestaande business en tien procent voor wat je in de toekomst wilt doen.”

Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid