Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Soft skills werken het duurzaamst!
Langer werken

Soft skills werken het duurzaamst!

Een glimmend cv met masters aan internationale business schools, traineeships bij de top-20 multinationals in de wereld, cum laude afstuderen aan minstens 3 verschillende technische hogescholen: werkgevers likken hun vingers af bij dergelijke kandidaten. Toch slaat u de plank helemaal mis als u daarop selecteert. Dat stelt werving- en selectiebureau PageGroup Nederland. Wat zijn dan wel duurzame kandidaten?

Technische en theoretische kennis zegt steeds minder als u de meest kansrijke kandidaat zoekt. Toch selecteren veel werkgevers nog steeds vooral op die objectieve kenmerken op het cv. Juist omdat ze objectief, en aantoonbaar zijn. Maar “een goed cv betekent nog niet dat iemand binnen je bedrijf zal slagen,” aldus Joost Fortuin, Managing Director van Page Group. “Daarvoor zijn soft skills, zoals communicatieve vaardigheden, in een team kunnen werken en doorzettingsvermogen veel belangrijker. Omdat die minder makkelijk meetbaar zijn, wordt daar nog te weinig op geselecteerd.”

Techniek bijspijkeren kan, soft skills niet

Maar technische vaardigheden, actuele kennis en relevante werkervaring zijn toch ook erg belangrijk voor succes in een nieuwe functie bij een nieuw bedrijf? Zeker als het gaat om een specifieke functie waarvoor goede kandidaten schaars zijn. Fortuin geeft toe dat relevante kennis en ervaring ‘uiteraard’ de basis vormen, maar hij raadt bedrijven sterk aan om verder te kijken. “Een werknemer met de juiste soft skills kun je door middel van training technisch bijspijkeren. Andersom is dat veel lastiger. Vaardigheden als doorzettingsvermogen en sociale intelligentie hangen vaak samen met iemands persoonlijkheid.”

Probleemoplossend vermogen

Een soortgelijke boodschap komt van Pradeep Baberwal op de website Thriveglobal. Trainen op soft skills is juist zo lastig, stelt hij, omdat de mogelijke situaties waarin je ze nodig kunt hebben eindeloos verschillend zijn. Als voorbeeld noemt hij onderhandelen. Soms is een bescheiden opstelling het beste. Laat de andere kant komen, dan weet je beter waarop je kunt aanhaken. Maar in andere situaties is een assertieve houding gewenst, anders gaat de kans voorbij. Probleemoplossend vermogen, volgens ons ook de belangrijkste soft skill momenteel is ook handig om conflicten tussen collega’s op een positieve manier op te lossen. Daarop trainen kan alleen door heel veel mensenkennis op te doen, lijkt hij te zeggen.

Talent verwacht soft skills bij u

En er is nog een reden waarom soft skills steeds belangrijker worden. Hoogopgeleide talenten verwachten dat hun collega’s die ook hebben. “Jonge talenten willen zich persoonlijk betrokken voelen bij het bedrijf waarvoor ze werken, en de producten of services die ze leveren. Daarom verwachten ze meer inspraak bij beslissingen, wat een nauwere samenwerking vereist. Om dat in goede banen te leiden moeten zowel de manager als de teamleden over de juiste communicatieve vaardigheden en sociale intelligentie beschikken”, legt Fortuin uit.

De internationale soft skills lijst

Soft skills worden dus voor bijna iedereen snel veel belangrijker, en de managementsites puilen er daarom ook bijna van uit. Ook deze website heeft een lijstje van 11 soft skills gemaakt, dat u ongetwijfeld al eens hebt bekeken. Als aanvulling, en als contrast, geven we hieronder wat andere soft skills. Vaardigheden die worden aangeprezen bij werkende mensen in andere delen van de wereld. Op Thrive Global, een website van Adrianna Huffington, noemt Baberwal aanvullend deze soft skills:

1} Lerend vermogen.

Laat dat zien door elke gelegenheid om iets nieuws te leren aan te grijpen, stelt Baberwal streng. Het is een van de belangrijkste eigenschappen die werkgevers zoeken in nieuwe mensen, stelt hij. Komt door de voortdurende verandering waarin steeds meer sectoren zitten. Vooral de IT, waar hij in werkt. Positief staan ten opzichte van veranderingen is een heel belangrijke soft skill, voorziet hij.

2} Betrouwbaar zijn.

Doen wat je zegt, en altijd je afspraken nakomen is heel belangrijk volgens Baberwal. Daar hoort volgens hem ook bij: goed je tijd kunnen indelen. Vooral bij mensen die gelijktijdig werken aan meerdere projecten. Elk project moet de aandacht krijgen die het verdient, het mag er niet op lijken dat je als professional in tijdnood bent. Daarvoor is zelfdiscipline nodig, zeker bij mensen die (ook) teams leiden, aldus Baberwal.

Positief en initiatiefrijk zijn

In het Caribische deel van de wereld vindt de publicatie Newsday dat talenten ook moeten laten zien dat ze zichzelf kunnen redden en initiatief kunnen nemen.

3} Denken in kansen.

Zelf je tijd goed indelen, daarbij prioriteiten stellen, kansen zien en ze zelf ook opvolgen, dat zijn belangrijke aanvullende soft skills voor technisch opgeleide mensen volgens Newsday. Je verdiepen in de branche en bedrijfstak van mogelijke werkgevers is sterk aan te raden als grondstof voor sollicitanten. Kom met nieuwe ideeën om taken en knelpunten aan te pakken.

4} Netwerken.

Het meeste werk, en de beste kansen op meer en nieuw werk zullen steeds vaker komen van netwerken. Relaties aanknopen en onderhouden met relevante contacten wordt daarom alleen maar (nog) belangrijker. Daarom is netwerken een opvallende, maar zeker zinvolle aanvulling op het internationale lijstje met soft skills. Voor zover het nog met visitekaartjes gaat, tipt Newsday om op de achterkant van elk kaartje dat u ‘scoort’ iets opvallends te schrijven over de persoonlijke ontmoeting die er (hopelijk) aan vooraf ging…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid