Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Stappenplan tegen opkruipend ziekteverzuim
Achtergrond

Stappenplan tegen opkruipend ziekteverzuim

Zieke werknemer

Het ziekteverzuim kruipt omhoog. Sinds 2016 stijgen de percentages met tienden van procenten per jaar. Vooral in grotere bedrijven. Psychisch verzuim en stressgerelateerde klachten zijn de snelste stijgers in het rijtje oorzaken. Hoe kunnen HR en het management ervoor zorgen dat meer mensen inzetbaar blijven?

MKB-Nederland maakte zich vorig jaar al zorgen om het toenemende ziekteverzuim. Toch was het verzuim daar toen een half procent lager dan het gemiddelde van 4,2 procent van vorig jaar. Volgens directeur Leendert-Jan Visser geven bedrijven hun arbobeleid, duurzame inzetbaarheid en het voorkomen en terugdringen van verzuim te weinig aandacht. Werknemers worden ook niet altijd aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Die zijn uitgebreid, met de vernieuwde arbowet van 2017. Reden voor MKB-Nederland om samen met de arbodienst ArboNed bedrijven actief bij te staan in het regelen van arbozaken.

Vaak kort verzuimen is een signaal

Het meeste verzuim duurt maar kort, enkele werkdagen. Het zorgt dan ook voor maar 18 procent van alle verzuimkosten. Steeds vaker is een griepgolf een belangrijke oorzaak. Maar met mensen die vaker kort verzuimen is meer aan de hand. Dat kan werkstress zijn, een conflict op de werkvloer, onvrede over het werk of het salaris of problemen in het privéleven. Als die problemen niet worden aangepakt, is de kans groot dat kortdurend verzuim een voorbode is van langdurig verzuim.

PSA

Een derde van het langdurige verzuim heeft een psychische oorzaak, stelt ArboNed. De werkdruk wordt zwaarder en de autonomie in het werk minder. Dat betekent meer kans op verzuim door PSA, psychosociale arbeidsbelasting. PSA is de verzamelnaam voor stress door een hoge werkdruk, een slechte werksfeer die in stand kan blijven of zelfs worden versterkt door (seksuele) intimidatie, pesten en discriminatie. Komen bij de problemen op het werk ook nog privéproblemen, bijvoorbeeld door weinig mogelijkheden om werk en privé te combineren, dan is PSA vrijwel zeker een van de oorzaken van het oplopende ziekteverzuim.

4 Stappen voor beter verzuimmanagement

Wat kan HR en het management doen om het niet zo ver te laten komen? Een strikt verzuimprotocol hanteren met controles op de eerste ziektedag en enkele wachtdagen bij elke ziektemelding is meestal alleen symptoombestrijding. En het kan weerstand oproepen, waardoor de sfeer daalt en de verzuimcijfers alleen maar hoger oplopen. Met de volgende 4 stappen benadert u het verzuim constructiever.

1} Let op bepaalde signalen.

Mensen die zich niet (erg) senang voelen op hun werk, laten dat vaak al weten voordat ze verzuimen. Zoals iemand die altijd prima functioneert maar ineens steken laat vallen, boos of humeurig rondloopt, of zich af en toe een dag ziekmeldt. Is deze medewerker overbelast? Neemt hij te weinig rust? Is hij te gehaast? Een informeel of collegiaal praatje maken kan veel ellende en verzuimkosten later voorkomen.

2} Ga het gesprek aan.

Als een werknemer zich regelmatig en voor een korte duur ziek meldt, is het verstandig om een gesprek met hem aan te gaan en te achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn. Soms kan een kleine aanpassing in het werk veel oplossen. Door goede afspraken te maken, kunt u PSA voorkomen. Meer werknemers zullen dan met plezier aan het werk blijven, en beter presteren.

3} Neem elke ziekmelding serieus.

Vaak melden medewerkers zich in de ochtend ziek bij hun manager. Dan is er vaak geen tijd voor een gesprek. Spreek af om later op de dag terug te bellen. Het gesprek gaat dan niet over de medische oorzaken van het verzuim. Doel is om te achterhalen wat de organisatie kan doen om te helpen bij een spoedige terugkeer. Achter verzuim gaat vaak een verhaal schuil. Het kan zijn dat een medewerker financiële zorgen heeft, dat mantelzorg moeilijk is te combineren met het werk of dat hij wordt gepest. Een vertrouwensband met de medewerker geeft verbinding. En wie zich meer betrokken voelt bij de zaak, is tevredener en beter gemotiveerd.

4} Geef wat vaker complimenten.

Iedereen heeft behoefte aan waardering. Geef niet alleen kritiek maar spreek ook waardering uit voor goede prestaties. Nog beter zijn periodieke of continue gesprekken, die het jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprek vervangen. Leidinggevenden spreken hun waardering uit, geven feedback en houden zo voeling met het functioneren van de medewerkers. Bij voorkeur stellen ze de vraag: ‘Waar kan ik je mee helpen?’ Zo’n gesprek moet zakelijk zijn, maar ook menselijk. Dan is de werksfeer plezierig en voelt een medewerker zich gesteund. Mensen willen uit zichzelf graag blijven werken in zo’n bedrijf.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Basics van DI, Gezonder werken, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid