Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Steeds meer mensen werken langer door!
Langer doorwerken

Steeds meer mensen werken langer door!

oudere chinese met plezier in werk

De stijging van het aantal gepensioneerden neemt af. Hierdoor blijft ook het aandeel gepensioneerden onder de bevolking stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2018. Steeds meer mensen werken langer door, kortom. En dat komt niet alleen door de oplopende AOW-leeftijd.

In 2018 waren in Nederland bijna 3,16 miljoen mensen gepensioneerd. Een jaar daarvoor waren dat er ongeveer 10.000 minder. In 2005 was de jaarlijkse toename van gepensioneerden nog ruim vijf keer zo groot. En tussen 2001 en vorig jaar steeg het aantal gepensioneerden met ruim 700.000. Sinds 2007 is te merken dat steeds minder mensen voor hun 65ste met pensioen gaan. Hun aandeel is gedaald van 88 procent in 2006 naar 34 procent in 2018.

Meer met pensioen, meer doorwerkers

Van de werknemers die in 2018 met pensioen gingen was 58 procent 65 of 66 jaar. Alleen al tussen 2017 en 2018 steeg de gemiddelde pensioenleeftijd met 5 maanden. Het aandeel personen in de totale bevolking dat is gepensioneerd steeg in deze periode van 15 naar 18 procent. Maar ook het aantal doorwerkers van 65 jaar of ouder nam sterk toe: van 9.000 in 2006 naar 81.000 in 2018.

Vooral tot 65 langer doorwerken

Het CBS verklaart de ontwikkeling door de verhoging van de AOW-leeftijd en de versobering van vroegpensioenregelingen. Vooral onder de 55- tot 65-jarigen zijn steeds minder mensen met pensioen. Vorig jaar was minder dan 6 procent van deze groep met pensioen. In 2006 was dat nog 19 procent, bijna een op vijf. Toen lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers op 60,9 jaar. Dat was in 2018 opgelopen naar 65 jaar.

Vroege stoppers en lange doorwerkers

Vorig jaar gingen werknemers in de zorg, energie, overheid en onderwijs het vroegst met pensioen. De leeftijd lag daar gemiddeld op 64 jaar en 6 maanden. Vooral in de agrarische sector werken mensen lang door. Vorig jaar gingen men daar gemiddeld pas op 66-jarige leeftijd met pensioen. Dat steekt schril af tegen de 64 jaar en 6 maanden bij ambtenaren en onderwijskrachten. Die op hun beurt ook duidelijk later afzwaaiden dan in 2006, toen hun gemiddelde pensioenleeftijd op 60 jaar lag.

Moeten is niet het hele verhaal

Het verschil tussen de pensioenleeftijd tien jaar geleden en nu is enorm. Logisch, als de overheid de AOW-leeftijd opschroeft moet je wel, denken de argeloze lezers nu. Maar dat is toch echt niet het hele verhaal. Langer doorwerken kan ook goed zijn voor de gezondheid. Steeds meer onderzoeken wijzen die kant op. En steeds meer mensen werken langer door. Ook mensen die het om den brode niet meer hoeven te doen. Het geeft meer kans om gezonder een hogere leeftijd te bereiken. Die combinatie: gezond ouder worden is het ideaal voor veel mensen. Ook het gevoel ‘nog’ nuttig te zijn helpt enorm daarbij. Zeventigplussers die dat gevoel hebben omdat ze “nog wat doen” hebben duidelijk minder kans op gezondheidsproblemen dan hun leeftijdsgenoten die sinds de vroegere AOW-leeftijd van 65 achter de geraniums zijn gekropen.

2 Obstakels tegen langer doorgaan

Natuurlijk, langer doorwerken moet wel kunnen. Twee grote obstakels staan dat in de weg: de gezondheid en discriminatie op leeftijd. Het eerste obstakel, je gezondheid, heb je niet helemaal zelf in de hand. Sommige mensen zijn nu eenmaal geboren met betere genen voor gezonder ouder worden dan anderen. Toch kunnen werknemers en werkgevers veel doen om gezondheidsschade te voorkomen. Op tijd beginnen met fysiek minder zwaar werk doen, of het werk zelf minder zwaar maken zijn in het kort de beste oplossingsrichtingen.

Leeftijdsdiscriminatie

Maar het tweede probleem bij langer door willen werken (leeftijdsdiscriminatie) is veel hardnekkiger en venijniger. Het is al niet makkelijk om ander werk te vinden als je 55 jaar bent. Laat staan dat 70-jarigen makkelijk aan een betaalde baan kunnen komen. We zijn het niet gewend dat ouderen nog naar nieuw, of ander werk zoeken. En we vrezen dat ze niet mee kunnen komen met de ‘nieuwe technieken’. Terwijl juist sommige van die nieuwe technieken, zoals exoskeletten, veel mensen met ‘versleten’ spieren en botten kunnen helpen met langer doorwerken.

Positieve sfeer

Veel mensen hebben het beeld op hun netvlies van de starre, weigerachtige oudere die niks nieuws wil, behalve zijn dagen volmaken tot de vastgestelde pensioenleeftijd. Die met die weigerachtige houding ook helemaal niet past in het jongere team. En als die oudere dan eenmaal ziek wordt… betaalt de werkgever zich blauw. Dergelijke vooroordelen zijn hardnekkig. Ze afbreken kost veel tijd, en een overvloed aan positieve ervaringen met doorwerkende ouderen. Wat er ook bij helpt, is een positieve sfeer rond het ‘vraagstuk’. Waardering voor de ervaring van oudere werknemers, mits ze die ervaring constructief willen gebruiken om het werk van iedereen beter te maken. Die symbiose tussen daadkracht van jongeren en levenswijsheid van ouderen is niet eenvoudig. Maar organisaties die erin slagen, zijn het beste voorbereid op de onzekere VUCA-toekomst van deze eeuw. Lees meer over de ins, outs en opties van langer doorwerken in dit sleutelartikel op onze website.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid