Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Straks worden we 180! Hoe lang wilt u doorwerken?
Anders werken

Straks worden we 180! Hoe lang wilt u doorwerken?

Congresvoorzitter stelt vraag

Duurzaam inzetbaar worden doe je voor de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst er dan uit? Daarover ging het 11e jaarcongres Over Duurzame Inzetbaarheid. Hoe werken we nog langer door in de toekomst? Hoe kunnen we dat gezond blijven doen? Hoe houdt u lichaam en geest van uw mensen in topconditie voor de toekomst waarin alles nog sneller en slimmer zal gaan dan ooit?

Peter Joosten, een bekende futuroloog en podcaster was de ideale opening voor zo’n congres. Op de interactieve aftrap van dagvoorzitter en ook bekend podcaster Glenn van den Burg na dan. “Wat roept duurzame inzetbaarheid bij jou op,” vroeg hij de zaal af. Na de elektrische en digitale revoluties zijn we nu begonnen om onze apparaten nog slimmer te maken. Zelf laat Peter zijn hartslag meten en hij draagt een slimme ring die ook zijn slaapkwaliteit meet. Alles kan, in principe. Tot en met een app die de kwaliteit van je relaties beoordeelt. Dat vonden de meeste toehoorders te ver gaan. Net zoals dna-tests op persoonlijkheidskenmerken gebruiken bij assessments voor banen. Wel om er aanwijzigingen uit te halen hoe je langer kunt leven, beter kunt werken.

De Longevity Escape Velocity komt eraan!

Zelf is Peter al langer gefascineerd door meetapparatuur aan en op je lijf. Niet dat hij elke toepassing even zinvol en ethisch verantwoord vindt. Maar de opkomst van de exoskeletten in het werk is een gunstige uitzondering. Vooral bij mensen die zware voorwerpen vaak boven hun hoofd moeten tillen. Het is een duidelijke verbetering van de kwaliteit van hun werk. Zo kan je langer doorwerken, ook in dergelijke zware beroepen. Misschien wel nodig, want er zijn futurologen die denken dat we over 100 jaar 180 jaar oud worden. We hebben dan de Longevity Escape Velocity bereikt. Elk jaar dat we ouder worden kunnen we dan grotendeels terugdraaien.

‘Er kan veel meer dan u denkt en doet’

Sarah Detaille, lector Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs en co-auteur van het boek ‘Fit for the future‘ verkende wat al die toekomstmuziek betekent voor HR-management. Welke trends komen eraan? Internationalisering, technologische innovaties, flexibeler werken en de vergrijzing noemen driekwart van de deelnemers aan het onderzoek Denktank arbeidsmarkt 2030. Allemaal ontwikkelingen waar u als HR een antwoord op moet formuleren, om de innovaties waar ze om vragen goed te kunnen doorvoeren in de eigen organisatie. Werk daarbij vooral samen met andere organisaties in uw regio en branche, bepleitte Detaille. En denk daarbij strategischer dan nu. Werk veel meer vanuit de beschikbare data. Er kan veel meer dan u nu denkt, en doet. Neem de budgetten voor opleiding en ontwikkeling. Ruim genoeg, maar ze worden veel te weinig gebruikt. Traditioneel moet de werknemer zich aanpassen op het werk. We moeten dat omdraaien, stelt Detaille, want aan alleskunners hebben we steeds minder. Pas het werk aan op het talent, ga uit van de sterke kanten van elk individu.

‘Veel mensen tussen gezond en ziek in’

Bij al dat futuristische geweld, het deed dagvoorzitter Glenn denken aan de bionische man van 6 miljoen, is de natuurlijke vraag hoe de mens gezond genoeg kan blijven voor duurzame inzet. Rosanne Warmerdam, gezondheidswetenschapper en co-founder van Living Life Lab, bekeek onze opvatting van gezond leven kritisch. “Veel mensen zijn niet ziek, maar ze springen elke dag ook niet uiterst energiek uit bed”, stelde ze. Behalve het fysieke en mentale aspect hoort bij gezond leven ook een emotioneel aspect, en zingeving. Hoezeer kan jij jezelf zijn in je werk? Hoe is de kwaliteit van je sociale contacten?

Een goede reden om elke dag op te staan

Als lichtend voorbeeld ziet Rosanne de Blue Zones, die verspreid over de Aarde opduiken. De leefstijl is daar Ikigai, of Plan de Vida. Dat wil zeggen: er is een goede reden waarom ze elke dag opnieuw opstaan. En die reden verschilt niet enorm, door de jaren heen. Ze blijven in beweging, zoeken hun natuurlijke balans en blijven veerkrachtig. Het leven van mensen die zo leven is niet onderverdeeld in vakjes, maar verloopt via natuurlijke fasen. Zo leef je 9 jaar langer in goede gezondheid. Westerlingen hebben rond hun 40e al hun eerste chronische ziekte te pakken. Vier chronische ziektes tegelijk kan het lichaam niet meer compenseren door genen aan of uit te zetten. Dan pas gaan mensen zich minder vitaal voelen. Tot dan bepalen leefstijl en leefomgeving voor 80 procent of je gezond oud wordt.

Informatiebombardement

Dat is het lijf, maar hoe zit het dan met onze grootste aanwinst: onze hersenen? Het is enorm flexibel, nog meer dan de rest van uw lijf, weet Elke Geraerts. Ze is neuropsychologe, managing partner van Better Minds at Work en schreef de bestsellers Mentaal Kapitaal en Het Nieuwe Mentaal. Het brein moet wel enorm flexibel zijn, gezien het toenemende informatiebombardement waaraan we het dagelijks bloot stellen. U moet het trainen, net als elke andere spier in uw lijf. En dat kunt u (gelukkig) blijven doen tot uw laatste dag.

Van Calimero naar Cali-hero!

Elk brein is uniek. En wat maakt dat zo? De helft van de tijd dat het actief is, denkt het aan wat anders. Helaas zijn dat vaak negatieve gedachten over narigheid en ellende die (mogelijk) op ons afkomt. En waarom u iets mogelijk niet zult kunnen. Dat is een erfenisje uit de oertijd. Voelt u dat u er weer even niet bij was? Denk dan weer aan wat u een seconde geleden nog dacht. Probeer het. Meestal waren het Calimero-gedachten: waarom het wel niet zal gaan. Zet die om in Cali-hero gedachten: bedenk hoe het wel zal kunnen!

Langer leven met concentratietaken

Pas daarbij vooral op voor afleiders. Zoals multitasken. Nee, ook vrouwen kunnen dat niet, geeft Elke grif toe. En het is slecht voor u. Want de meeste hersenactiviteit verdeelt u niet over beide taken, die aandacht verdwijnt in een diep gat. Het geeft een korte (dopamine)kick, maar de volgende keer werkt dat al niet meer. Wie zijn taken achter elkaar afmaakt, komt tijdens dat werk in een flow en voelt zich gelukkiger. Doe dat vaker, en u zult langer leven. Ook breekt Elke Geraerts nog een lans voor de optimale tijdsindeling van elke dag. Veel afleiders (konijntjes) zijn daarbij de killers. Het leidt ertoe dat u de grote, zware, belangrijke taken (olifanten) uitstelt tot het te laat is. Pak de olifant het eerst aan op uw werkdag. Als u optimaal in vorm bent. En vergeet niet om daarna even te lummelen. Uw hersens moeten bijkomen van die inspanning. Herkent u de olifant niet? Vraag u bij alles af: waarom zou ik dit nu moeten doen.

Hoe gaat dit verder?

Zo schetsten de 4 futurologen een ideale werksituatie van de toekomst voor ons, werkende mensen van de nabije toekomst. Eentje met de juiste hulpmiddelen voor het zware, eentonige werk. Zodat we ons kunnen concentreren op het werk waar we van nature goed in zijn, waar we ons in een positieve flow singletaskend steeds beter in zullen worden. In 8 workshops ginen de deelnemers die middag aan de slag met de vertaling naar hun eigen organisatie. Heeft u deze toekomstvisie gemist, of bevalt u dit niet zo? Over 6 maanden doen we een nieuwe voorspelling. Tijdens Hèt Event (Inzet Op Maat). Tot dan!Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Gezonder werken, Nieuws, Video
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid