Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
23
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Stress? Doe een beetje mañana…
Achtergrond

Stress? Doe een beetje mañana…

bewegen

91401329348827f8b586ba9f0223ab02Is dit tegenstrijdig? We kunnen goed plannen, en toch komen we regelmatig tijd te kort. Misschien komt het wel omdat we te goed kunnen plannen. Want als we tijd over hebben is de vraag gelijk: tijd waarvoor? Tijd voor helemaal niets. Van elke tien Nederlanders zouden zes landgenoten zich graag wat vaker zorgeloos willen voelen. Een op vijf is regelmatig zo gestrest dat echt ontspannen niet mogelijk is. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders in opdracht van Tiger Balm.

De enquête toont dat 69% van werkend Nederland vaak druk is en 47% bijna wekelijks te veel te doen heeft in te weinig tijd. Stress zorgt bij maar liefst 1 op de 4 voor regelmatige pijn in de nek en schouders. “Een beetje ‘mañana-mentaliteit’ kunnen we in Nederland wel gebruiken”, aldus Iris van Zwol van Tiger Balm.

Werkplek een gekkenhuis
Voor een deel van de Nederlanders staat het water tot de lippen; zij lopen over. Een op de 6 heeft bijna altijd het gevoel dat de verantwoordelijkheden tot boven het hoofd groeien. Een kwart werkt vrijwel altijd onder prestatiedruk. Deze mensen hebben moeite om te gaan met alles dat van ze wordt verwacht. “Het is een gekkenhuis op werk”, stelt zelfs een ruime meerderheid van 58 procent. Een-derde van alle werkenden zou willen dat er meer uren zitten in een dag om het werk af te krijgen.

Veertig procent gaat dan ook vaak naar huis met het gevoel dat er nog veel werk ligt. Eenmaal thuis is 43% doorgaans moe en moet dan toch herstellen van het werk. Hier neemt niet iedereen de tijd voor: bijna de helft (46%) geeft aan dat hun werk ook doorgaat in het weekend en/of ’s avonds.

Ont-stressen
Welke oplossingen kiezen we tege de stress? De kroeg in. De meeste Nederlanders (29%) gaan stressklachten op Bourgondische wijze tegen en zien een avondje uit als het beste medicijn. Ruim een kwart (27%) lost het op een wat gezondere manier op en gaat (vaker) sporten. Verder neemt 23% bij een teveel aan stress een dagje vrij of gaat met vakantie. 13 Procent trakteert zichzelf op een massage.

Wegmasseren
Voor wie regelmatig last heeft van pijn in de nek en schouders, de meest voorkomende lichamelijke stressklacht, is massage de meest gekozen remedie. Van deze groep laat een derde zich masseren om de klachten te verminderen. 24 Procent ziet verlossing in het gebruik van tijgerbalsem of een andere spiercrème. Van Zwol: “Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar goed om te zien dat de meeste Nederlanders hun klachten proberen te verhelpen. Een nek- en schoudermassage kun je ook zelf doen, tussen de bedrijven door. Ook even een kopje thee of een rustig muziekje kan al helpen.”

Behoefte aan ‘me-time’
Niet alleen een veeleisende baan levert stress op, blijkt. Een op drie ervaart regelmatig stress vanuit hun privéleven. “Vrij herkenbaar”, aldus Van Zwol. “Een kop koffie met de buurvrouw, een werkborrel, een uurtje sporten. Stuk voor stuk leuke activiteiten, maar toch ook dingen die ‘moeten’.” Bijna de helft van de respondenten geeft aan meer tijd voor zichzelf te kunnen gebruiken. Vooral ouders met jonge kinderen zouden graag vaker in hun eentje relaxen (67%). Maar ook ouderen hebben te kampen met een overvolle agenda. Van de senioren blijft 1 op de 6 ver weg van de geraniums; 17 procent van de zestigplussers heeft te veel te doen in te weinig tijd.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Balans werk-privé, Tools, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid