Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
16
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Stress? Je computer heeft er een vaccin tegen
Anders werken

Stress? Je computer heeft er een vaccin tegen

Dure en tijdrovende coachingsessies zijn niet altijd nodig om wat te doen tegen oplopende werkdruk en werkstress. Er zit een handig middeltje op bijna elke pc, mobiel, laptop of tablet: de agenda.

Toegegeven, het artikel van Diane Chaleff op Weforum leest als een infomercial voor de apps van Google. Komt omdat Diane werkt bij dat bedrijf. Maar de tools die ze beschrijft zitten op bijna elk elektronisch communicatieapparaat. Het kan soms wat zoekwerk vragen, maar die tijd verdien je later vaak weer terug. Kijk dus eens of je wat kunt doen met deze vlot geschreven tips op je eigen mail, chat en berichtenapp(s).

Agenda delen (deels)

Eerste stap: deel je agenda met je directe collega’s op het werk. Hoho, zeggen veel mensen nu, er staan ook privéafspraken in, en gevoelige informatie over contacten. Die kan je vaak afschermen, door ze te bestempelen als ‘privétijd’ of ‘geen informatie’. Je kunt ook bepaalde uren of tijdsblokken afschermen door er ‘concentratietijd’ of ‘bespreking’ als label op te plakken. Anderen kunnen dan geen afspraken plannen op die tijden. Je kunt er eventueel bijzetten: alleen storen in geval van nood. Net zoals het bordje op de deur in analoge tijden.

Neem de tijd voor vergaderingen

Tweede stap tegen de werkstress: plan je vergadertijden wat ruimer in. Dat deden we ook toen we nog fysiek bij elkaar zaten in een en dezelfde vergaderruimte. Begin de videoconferenties dus liever ook met wat small talk, een rondje vragen hoe het met iedereen gaat, of met een grap. Gelijk beginnen over de inhoud lijkt efficiënt, zeker als je 10 videovergaderingen achter elkaar hebt gepland. Maar het werkt erg uitputtend, en is dodelijk voor de creativiteit, weet Chaleff.

Werken met onderbrekingen

Volgende stap: flexibele werktijden hanteren. In het analoge tijdperk zat iedereen min of meer verplicht 8 uur achter elkaar bij elkaar. Maar in deze digitale tijden kan je veel flexibeler werken. Denk aan de freelance kenniswerkers. Ze checken vroeg in de ochtend even hun mail, brengen dan de kinderen naar school of ze lopen een rondje hard. Daarna volgen wat werktaken, inclusief een concentratieuur. Dan is het tijd voor de lunch, eventueel met het hele gezin, en daarna komen de middagsessies. Zonder lunchdip, want je hebt al wat vrije tijd gehad overdag.

Niet meer dan 3 uur productief

Waarom niet? Vraagt Chaleff je af. Gemiddeld ben je toch hooguit 3 uur per werkdag echt productief. Dus kan je die productieve tijd beter wat meer verspreiden over de hele dag. Dan zitten de onvermijdelijke rusttijden de piektijden minder in de weg. Veel mensen houden een veel prettiger gevoel over aan deze manier van werken.

Het mail- en berichtenbombardement vertragen

Maar deze asynchrone manier van werken is soms lastig. Want het kan betekenen dat je in de avond ook nog wat wil doen. En dan zijn veel mensen professioneel offline. Het kan stoer lijken om die mails dan toch om 11 uur in de avond te verzenden. Maar het kan ook zorgen voor stress aan de andere kant, als de ontvanger gewend is om er direct op te antwoorden. Stel je mail- of chatprogramma’s dan zodanig in dat de mails pas de volgende ochtend aankomen.

De baas worden over je eigen tijd

Omgekeerd is er vaak een uitstel- of snoozefunctie op mail- en binnenkomende berichten in te stellen, zodat ze niet binnenkomen op jouw concentratietijden. Maar daarvoor kan je ook de notificaties uitzetten, zodat die irritantie blinkende symbooltjes rechts onderin niet meer worden getoond. Zelf regelmatig je berichten checken geeft je ten minste het gevoel dat je zelf de baas bent over je werk en leven. Dat gevoel werkt erg prettig ….Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid