Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Stress, praat erover of neem ontslag!
Arbeidsomstandigheden

Stress, praat erover of neem ontslag!

BNR Nieuwsradio had recent een interview over stress en wat we er als werkgevers en werknemers aan kunnen doen om te voorkomen in plaats van te genezen. Er ontstaat een spanningsveld, omdat werknemers het een uitdaging vinden om het bespreekbaar te maken terwijl ze er wel last van hebben. Overlevingsexpert Evert Heintz geeft op HR-Base twee onmisbare tips over hoe je werkstress bespreekbaar kunt maken. Onmisbaar, zeker in deze Week tegen de Werkstress…

Eén op elke drie ondervraagden tijdens een onderzoek door recruitmentorganisatie Hays overweegt zelf ontslag te nemen. Zij geven aan dat serieus te overwegen, omdat ze teveel stress ervaren in hun werk. Het blijkt ook dat jongeren veel last hebben van stress, wat mede te maken lijkt te hebben met hun ambities, continu bereikbaar en beschikbaar willen zijn.

Stress (leren) herkennen als manager.

Verzuim in het algemeen kost gemiddeld € 250,- per dag los van de kosten om (tijdelijk) vervanging te regelen. Door uitval van een collega heeft dit tevens een negatief effect op de rest van het team en een extra belasting qua werkdruk. Als manager kun je leren herkennen wanneer mensen uit je team last hebben van stress. Vermoeidheidsklachten zoals slaapproblemen en een negatieve houding/ humeur zijn belangrijke kenmerken.

Maak het bespreekbaar.

De kern van het onderzoek is om als werkgever stress bespreekbaar te maken om te voorkomen dat het een taboe blijft. Werknemers zijn bang om hun baan te verliezen als ze aangeven dat ze last hebben van stress. Voor HR ligt hier een interessante rol om vanuit openheid het gesprek aan te gaan en als organisatie te zoeken naar een structurele oplossing om de flow te stimuleren in plaats van te blokkeren. Een gezonde mate van stress is prima, maar een overdosis zorgt op termijn voor lichamelijke klachten en een negatieve werksfeer. Hier is niemand bij gebaat. De andere kant is dat er als werknemer ook winst te behalen is om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Hierbij hoort ook het functioneel leren omgaan met stress, zodat het je energie oplevert.

Evert Heintz is flow-specialist en bergklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan.

Meer weten?

Hou medewerkers duurzaam inzetbaar – Inzet op Maat is hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro! Abonnees van onze ezine over duurzame inzetbaarheid kunnen zelfs GRATIS naar het event. Vermeld de kortingscode DI bij uw aanmelding!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Blog, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid