Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Talent binnenhouden? Dit helpt!
Anders werken

Talent binnenhouden? Dit helpt!

Gelukkige medewerker

Jonge medewerkers zijn best tevreden met hun baan. Dus zijn er best wel wat die nog iets te wensen hebben. HR kan ze op sommige vlakken een handje helpen. Bijvoorbeeld met job crafting en netwerken. Zodat ze zelf meer richting kunnen geven aan hun loopbaan. Ja, juist ook in deze onzekere tijden. Misschien blijven ze dan best wel wat langer bij u…

Driekwart van de jonge medewerkers is tevreden met zijn loopbaan. Dat laat het nieuwste Young Professional Onderzoek 2015 zien. Maar slechts 13 procent van de 900 ondervraagden is helemaal tevreden. Er is dus ook genoeg ruimte voor verbetering. Vooral bij young professionals met een tijdelijk contract: die zijn het minst tevreden.

Zelfsturing
Opvallend in dit onderzoek, met als thema Job & Career Crafting, is de lage score op de mate waarin jonge professionals zelf sturing geven aan hun loopbaan. Bij het proactief loopbaandoelen stellen en de vertaling hiervan naar concrete acties kan HR een handje helpen: dat blijkt in de praktijk vaak nog lastig.

Onderzoeker Jos Akkermans: “Het craften van je eigen werk en loopbaan is cruciaal om inzetbaar en bevlogen te worden en te blijven. Juist in deze tijd van werkonzekerheid en tijdelijke aanstellingen”. Verder maken jonge professionals weinig gebruik van hun netwerk, terwijl dit juist in deze krappe arbeidsmarkt een belangrijke loopbaancompetentie is.”

Loopbaancompetenties
Wat positief opvalt is dat jonge professionals bovengemiddeld scoren op reflecterende loopbaancompetenties zoals ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. De mate waarin de jonge professional hierover communiceert naar anderen verschilt voor mannen en vrouwen. Mannen scoren hoger op de loopbaancompetentie zelfprofilering dan vrouwen.

Ondernemers meer bevlogen dan werknemer
Uit het onderzoek blijkt dat het investeren in je eigen loopbaancompetenties leidt tot meer bevlogenheid en meer tevredenheid over je eigen loopbaan. Net zoals vorig jaar scoren jonge ZZP-ers en ondernemers hoger op bevlogenheid dan jonge professionals met een tijdelijk of vast contract. Jonge professionals met een dienstverband die er wel in slagen hun eigen werk proactief vorm te geven, zijn ook meer bevlogen. Daarnaast ervaren ze een bovengemiddelde mate van autonomie en afwisseling in hun werk. Dat kan HR stimuleren.

Werkstress
Tot slot blijkt dat jonge professionals relatief gauw geneigd zijn om extra taken en projecten op zich te nemen die buiten hun reguliere werkzaamheden vallen. In combinatie met het feit dat ze minder goed zijn in het proactief verlagen van emotionele en mentale taakeisen kan de ervaren werkdruk hiermee oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van lastige beslissingen of het leveren van emotioneel inspannend werk. Hier ligt een taak voor leidinggevenden en HR om deze werkstress tijdig te herkennen.

Initiatiefnemer Matthijs Hamster: “Mentale klachten zijn steeds vaker de oorzaak van verzuim. Uit ons onderzoek en tijdens mijn werk met bijna 2000 jonge professionals per jaar, ervaar ik dat job craften en het leren omgaan met verwachtingen helpen om je werkplezier te vergroten. Je hebt veel meer zelf in de hand dan je denkt.”

(Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken, PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Talent binnenhouden? Dit helpt!

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid